Question 1 : Which of the following scholars suggested the Earth’s origin from gases and dust particles?
a) James Jeans
b) H Alfren
c) F Hoyle
d) O Schmidt
Answer : d
Question 2 : The Nebular hypothesis of origin of Earth was given by
a) Immanuel Kant
b) Laplace
c) Daly
d) Chamberlain
Answer : b
Question 3 : Who among the following modified the Nebular theory of Laplace during mid-19th century?
a) Roche
b) Chamberlain
c) Morgan
d) Kant
Answer : a
Question 4 : Coming Soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 5 : In terms of its size, the rank of Earth among the planet is
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th
Answer : d
Question 6 : The diameter of Earth is approximately
a) 8,000 km
b) 1,00,000 km
c) 12,800 km
d) None of these
Answer : c
Question 7 : Which of the following correctly describes the shape of Earth?
a) Spheroid
b) Oblate sphere
c) Geoid
d) All of the above
Answer : d
Question 8 : Assertion (A) : Moving from one place on earth to another place of high latitude, the weight of an object decreases.
Reason (R) : Earth is not a perfect sphere.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true , but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : d
Question 9 : Earth has ………….. types of motion
a) 5
b) 3
c) 1
d) 2
Answer : d
Question 10 : The Earth rotates on its axis in which direction?
a) East to West
b) West to East
c) North to South
d) South to North
Answer : b
Question 11 : The plane formed by the axis and orbit is known as the …………..
a) Orbital plane
b) Symmetric plane
c) Spherical plane
d) None of the above
Answer : a
Question 12 : The movement of the Earth on its axis is called as ………..
a) Revolution
b) Axis
c) Rotation
d) None of these
Answer : c
Question 13 : How many degrees does the Earth rotate about its own axis in one hour?
a) 15
b) 10
c) 20
d) 24
Answer : a
Question 14 : The Coriolis effect is the result of
a) Pressure gradient
b) Earth’s axis of rotation
c) Earth’s rotation
d) Earth’s revolution
Answer : c
Question 15 : The scientist who first discovered that Earth revolves around the sun was
a) Newton
b) Dalton
c) Copernicus
d) Einstein
Answer : c
Question 16 : At which average speed the Earth revolve around the Sun?
a) 24 Km/sec
b) 30 Km/sec
c) 40 Km/sec
d) 50 Km/sec
Answer : b
Question 17 : The Earth completes one rotation on its axis in
a) 22 h 30 min
b) 23 h 56 min 4.9 sec
c) 24 h
d) 23 h 10 min 2 sec
Answer : b
Question 18 : The movement of the Earth around the Sun in a fixed path or orbit is called
a) Resolution
b) Circular cycle
c) Revolution
d) Rotation
Answer : c
Question 19 : In competing one revolution of the Sun, Earth takes approximately
a) 365 days
b) 365.25 days
c) 365.5 days
d) 365.75 days
Answer : b
Question 20 : What is the approximate mean velocity with which the Earth moves around the Sun in its orbit?
a) 20 km/s
b) 30 km/s
c) 40 km/s
d) 50 km/s
Answer : b
Question 21 : Which of the following is/are environmental effects of Rotation of the Earth?
I. Daily or diurnal rhythm in day-light and air temperature.
II. Flow path of both air and water are turned consistently in a sideward direction.
III. The movement of the tides.
Select the correct answer using the codes given below:
a) I and II
b) I and III
c) I, II and III
d) Only III
Answer : c
Question 22 : Consider the following statement:
I. Earth’s rotation axis not at 90o to its orbital plane.
II. The Earth’s rotation axis is inclined at 23.5o
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : c
Question 23 : The Earth without rotational movement would result into
I. no Sun-rise and Sun-set
II. no occurrence of day and night cycle
III. only one season
Select the correct answer using the codes given below:
a) Only I
b) I and II
c) II and III
d) All of these
Answer : d
Question 24 : The Earth is an oblate spheroid and not a perfect square. This is because:
I. the Earth has a rotational motion and the rotational speed decreases as one goes from the poles towards the equator.
II. the equator experiences greater gravitational pull from the Sun.
III. the intensity of sunlight received at the equator is greater than that of the poles.
Select the correct answer using the codes given below:
a) Only I
b) I and II
c) Only III
d) All of these
Answer : a
Question 25 : Consider the given statements.
I. Coriolis effect is zero at the Equator.
II. Coriolis effect is more towards the Poles.
III. Coriolis effects are related to the decreasing rotational velocity with increasing latitudes.
Which of the statements given above is/are correct?
a) I, II and III
b) I and III
c) I, II and IV
d) II and IV
Answer : c
Question 26 : Assertion (A) : The Equatorial regions bulge outwards by about 21 Km compared to poles.
Reason (R) : Earth’s slow rotation reduces the effect of gravity around the Equator.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : b
Question 27 : The Earth rotates on its axis at an inclination of
a) 23.5o
b) 22.5o
c) 21.5o
d) 20.0o
Answer : a
Question 28 : If the Earth’s axis were perpendicular to the plane of its orbit, which one among the following would not have happened?
a) The North pole will always lie in dark.
b) Days and nights would be equal throughout the year.
c) No change of seasons will take place
d) The Sun will be perpendicular to the equator
Answer : a
Question 29 : Regarding the alignment of our solar system, choose the correct statement.
I. Axis of Earth is inclined to plane of revolution by 66 1/2%.
II. Plane of every planets are concentric.
III. Earth is the only planet in our Solar System with circular orbit.
a) Only I
b) I and III
c) II and III
d) None of these
Answer : a
Question 30 : Consider the following statements:
I. The axis of the Earth’s magnetic field is inclined at 23 and half to the geographic axis of the Earth.
II. The Earth’s magnetic pole in the Northern hemisphere is located in the Northern hemisphere is located on a peninsula in Northern Canada.
III. Earth’s magnetic equator passes through Thumba is South India
Which of the statements given above is/are correct?
a) I, II and III
b) II and III
c) Only II
d) Only III
Answer : b
Question 31 : The causes of day and night is
a) Earth-rotation
b) Rotation of Earth on its axis
c) Tilt of Earth’s axis
d) Moon’s rotation
Answer : b
Question 32 : Where are day and night equal throughout year?
a) North Pole
b) South Pole
c) Equator
d) Nowhere
Answer : c
Question 33 : Variations in the length of day time and night time from season to season are due to
a) the Earth’s rotation on its axis
b) the Earth’s revolution round the Sun in an elliptical manner
c) latitudinal position of the plane
d) revolution of the Earth on a tilted axis
Answer : d
Question 34 : Which of the following statements regarding the duration of day and night is correct?
a) Difference is least near the Equator and progressively increases away from it.
b) Difference is maximum at the Equator and progressively decreases away from it.
c) Difference is least at the Tropics and progressively increases towards the Equator and Poles.
d) Difference is maximum at the Tropics and progressively decreases towards the Equator and Poles.
Answer : a
Question 35 : What causes the change of Seasons?
a) Earth’s rotation and revolution
b) Earth’s revolution
c) Earth’s revolution and inclination of its axis
d) Earth’s rotation and inclination of its Axis.
Answer : c
Question 36 : Seasonal changes is caused by which one of special characteristic of Earth’s motion?
a) Revolution around Sun
b) Axial till by 23.5 degree
c) Both (a) and (b)
d) Rotation on its axis
Answer : c
Question 37 : If the equatorial plane of Earth is not inclined to its orbit, then
a) duration of the year would be longer
b) summer would be warmer
c) there would be no change of seasons
d) winter would be longer
Answer : c
Question 38 : The greatest seasonal contrast of insolation on the Earth in which of the following latitudinal zones?
a) Equatorial
b) Tropical
c) Temperate
d) Polar
Answer : d
Question 39 : The summer and winter season in a year are caused by
a) aphelion (farthest) and perihelion (nearest) positions of the Earth from the Sun during the annual revolution.
b) rotation of the Earth on its axis.
c) variation in solar insolation
d) revolution of the Earth on its inclined axis
Answer : d
Question 40 : The Earth revolves around the Sun in an elliptical path and the Sun is located at one focus of the ellipse. Imagine a situation in which Earth goes around the Sun on a circular path, which one among the following would result under that situation?
a) It would not make any difference
b) Difference between seasons will be reduced
c) The Earth would become very hot
d) The Earth would become very cold
Answer : b
Question 41 : Consider one special point at the Earth’s surface (e.g. City Delhi). Its temperature at noon (e.g. 12 o’clock) will be higher in summer in comparison to winter because
a) Earth is much closer to Sun in Summer in comparison to winter
b) In winter the Sun rays falling on the Earth bends more towards the Earth’s surface in comparison to the summer
c) The vaporisation of water happen only in winter due to environmental precipitation
d) In winters the Earth’s axis becomes more inclined towards Sun
Answer : b
Question 42 : Consider the following statements.
I. If the Earth would not have been tilted on its axis, the days and nights would have been of same duration always.
II. If the Earth would not have been revolving around the Sun, one of the hemispheres would have long days and short nights, whereas the other one would have short days and long nights.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : c
Question 43 : Regarding seasonal changes, attempt the correct reason behind such changes.
I. Revolution of Earth is the prime reason for presence of seasons.
II. On 23rd May, Sun rays are concentrated on smaller area in Northern Hemisphere
III. In winter, oblique rays fall in Northern hemisphere for longer periods of time
a) Only I
b) Only II
c) I and III
d) None of these
Answer : b
Question 44 : Which of the following sources is/are used to study Earth’s interior structure?
a) Magma
b) Seismic waves
c) Oceanic minerals
d) Both (a) and (b)
Answer : d
Question 45 : The waves that help scientists to understand the internal structure of the Earth are
a) primary waves
b) secondary waves
c) surface waves
d) longitudinal waves
Answer : b
Question 46 : Lithosphere consists of
a) upper and lower mantle
b) crust and core
c) crust and uppermost solid mantle
d) mantle and core
Answer : c
Question 47 : Continental crust is
a) 3 to 10 km thick
b) thinnest at spreading ridges
c) granitic in composition
d) the source of Earth’s magnetic field
Answer : b
Question 48 : Which one of the following statements is not correct?
a) The Sial and Sima together form the Earth’s crust
b) Sima is lighter than Sial
c) Mantle is composed mainly of very dense rocks, rich in olivine
d) Core is made up mainly of iron with some nickel and is called Nife
Answer : b
Question 49 : Which of the following elements are found in highest and lowest quantities respectively in the curst of the Earth?
a) Oxygen and Silicon
b) Calcium and Sodium
c) Sodium and Magnesium
d) Oxygen and Magnesium
Answer : d
Question 50 : Choose the correct statement
I. The average density of outer crust is 2.8
II. The average density of lower crust is 3.0
III. The formation of minerals of upper crust was accomplished at lower pressures as compared to lower crust.
a) I, II and III
b) II and III
c) I and III
d) None of these
Answer : a
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions