Question 1 : Climate change is caused by
a) Green house gases
b) Depletion of ozone layer
c) Pollution
d) All of the above
Answer : d
Question 2 : Who had suggested that shifting Earth on its axis is one of the factors, responsible for the climatic change?
a) Robert Hooke
b) Milutin Milankovic
c) George Simpson
d) TC Chamberlin
Answer : b
Question 3 : Which one of the following provides the cryogenic indicator of climate change?
a) Ice core
b) Fossilised pollen
c) Tree ring growth
d) Evaporate deposit
Answer : a
Question 4 : Which of the following is not related to the astronomical theories of climate change?
a) Eccentricity of earth’s orbit
b) Obliquity of earth’s rotational axis
c) Precession of equinoxes
d) Solar irradiance
Answer : d
Question 5 : Which human activity is most affected by climate?
a) Fishing
b) Mining
c) Manufacturing
d) Farming
Answer : d
Question 6 : Following is the most widely discussed impact of climate change
a) increase in average sea level
b) deforestation
c) soil erosion
d) none of the above
Answer : a
Question 7 : Which of the following represents the average increase in earth’s temperature during the last century?
a) 0.6 degree Celsius
b) 0.7 degree Celsius
c) 0.8 degree Celsius
d) 0.9 degree Celsius
Answer : c
Question 8 : The increasing amount of carbon dioxide in the air is slowly raising the temperatures of the atmosphere, because it absorbs
a) the water vapour of the air and retains its heat
b) the ultraviolet part of the solar radiation
c) all the solar radiations
d) the infrared part of the solar radiation
Answer : d
Question 9 : Climate change may have an impact on the following
a) Agriculture, natural terrestrial ecosystems and water resources
b) Air quality, oceans and coastal zones
c) Energy and human health
d) All of the above
Answer : d
Question 10 : Sea level is expected to rise because of warmer climate due to the following
a) Oceans expand as they get warmer
b) Glaciers and ice-sheets melt
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Answer : c
Question 11 : The first research project programme which focused on the EL Nino-Southern Oscillation and its predictability was called
a) Climate Variability and Predictability
b) Global Energy and Water Cycle Experiment (GEWEX)
c) Global Change and Terrestrial Ecosystem (GCTE)
d) Tropical Ocean and Global Atmosphere (TOGA)
Answer : a
Question 12 : Which of the following are the primary causes of climate change?
I. Excessive burning of fossil fuels
II. Exploding numbers of automobiles driven by oil
III. Increasing solar flares
IV. Heavy deforestation
Select the correct answer using the codes given below.
a) II and III only
b) I, II and IV only
c) I, II, III and IV
d) I and IV only
Answer : b
Question 13 : The scientific view is that the increase in global temperature should not exceed 2oC above the pre-industrial level. If the global temperature increases beyond 3oC above the pre-industrial level, what can be its possible impact/impacts on the world?
I. Terrestrial biosphere tends towards a net carbon source
II. Widespread coral mortality will occur
III. All the global wetlands will permanently disappear
IV. Cultivation of cereals will not be possible anywhere in the world
Select the correct answer using the codes given below.
a) Only I
b) I and II only
c) II, III and IV only
d) I, II, III and IV
Answer : b
Question 14 : Assertion (A) : Climate change is leading to increase in social tension in India
Reason (R) : The frequency and intensity of the extreme water events will have serious repercussions on food security
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 15 : Black Carbon (BC) has recently emerged as a major contributor to global climate change. In the context of it, consider the following.
I. Black Carbon particles strongly absorb sunlight and give soot its black colour
II. It is produced both naturally and by human activities
III. Primary sources include emissions from diesel engines and cooking stoves
IV. It remains in the atmosphere continuous for more than a month
a) I, II, III and IV
b) I, II and III
c) I, III and IV
d) I, III and IV
Answer : b
Question 16 : Global warming is expected to result in
a) increase in level of sea
b) change in crop pattern
c) change in coastline
d) all of the above
Answer : d
Question 17 : The ‘Global Warming’ is due to
a) heavy rainfall
b) increase in carbon dioxide
c) decrease in carbon dioxide
d) increase in forestation
Answer : b
Question 18 : As a result of global warming, the frequency and severity of which of the following are due to global warming?
a) cyclones only
b) storms only
c) hurricanes only
d) all of these
Answer : d
Question 19 : Which gas is responsible for global warming?
a) O2
b) O2 and CO2
c) CO2 and CH4
d) CH4
Answer : c
Question 20 : Which of the following gas has highest contribution in global warming?
a) Carbon dioxide
b) Chlorofluorocarbon
c) Nitrous oxide
d) Methane
Answer : a
Question 21 : In absorption of insolation, the most significant part is played by
a) carbon dioxide
b) ozone
c) oxygen
d) haze
Answer : a
Question 22 : Which of the following has has highest contribution in global warming?
a) Carbon dioxide
b) Chlorofluorocarbon
c) Nitrous oxide
d) Methane
Answer : a
Question 23 : Which one of the following is not responsible for global warming?
a) Methane
b) Water vapour
c) Argon
d) Carbon dioxide
Answer : c
Question 24 : Which one among the following substances does not contribute to global warming?
a) Oxides of Sulphur and Nitrogen
b) Methane
c) Carbon dioxide
d) Water vapour
Answer : a
Question 25 : Which one of the following is the most fragile ecosystem that will be first affected by global warming?
a) Arctic and Greenland Ice sheet
b) Amazon rain forest
c) Taiga
d) Indian Monsoon
Answer : a
Question 26 : Scientist of Manchester University recently suggested controlling global warming by cloud brightening over Pacific Ocean through geo-engineering. Which of the following substances is used for this?
a) Silver salt
b) Iron powder
c) Sea Water
d) Gypsum
Answer : c
Question 27 : The hockey stick graph indicates
a) increase in population
b) increase in urban areas
c) increase in sea level
d) increase in global temperature
Answer : d
Question 28 : Which one of the following is the cause of long-term sea-level change?
a) Atmospheric disturbance
b) Change in marine water density
c) Melting of icebergs
d) Melting of ice sheets
Answer : b
Question 29 : Methane is emitted from which of the following?
a) Paddy fields only
b) Termitary only
c) Both (a) and (b)
d) None of these
Answer : c
Question 30 : Which of the following statements best describes ‘Carbon Fertilisation’?
a) Increased plant growth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
b) Increased temperature of Earth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
c) Increased acidity of oceans as a result of increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
d) Adaptation of all living beings on earth to the climate change brought about by the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
Answer : a
Question 31 : ‘Global Dimming’ means
a) gradual increase of the temperature of ionosphere
b) gradual loss of biodiversity hotspots
c) gradual reduction in the amount of global direct irradiance on the earth surface
d) gradual increase in the melting of ice in polar regions
Answer : c
Question 32 : Which of the following is not a major positive feedback mechanism in which the activity of humans to increase global climate temperatures leads to an even further increase?
a) Tropical deforestation causes warming and drying, so that remaining forests begin to decline
b) Global warming causes snow to melt in polar regions and therefore increases global albedo
c) Global warming causes increased rainfall, plant growth and photosynthesis
d) Global warming causes increased CO2 release from biomass decomposition
Answer : c
Question 33 : As a result of global warming there has been
I. better global communication
II. melting of glaciers
III. flowering of mango trees before times
IV. adverse impact on health
a) I, II and III are correct
b) II, III and IV are correct
c) I, II and IV are correct
d) I, III and IV are correct
Answer : b
Question 34 : Which of the following conditions indicate the impact of global warming?
I. Melting of glaciers
II. Rise in sea level
III. Changes in weather conditions
IV. Rise in global temperature
a) I and II
b) I, II and III
c) II, III and IV
d) All of the above
Answer : d
Question 35 : Which of the following are the impacts of Global Warming?
I. Rise in sea level
II. Melting of glaciers
III. Spread of diseases
IV. Bleaching of Coral reefs
a) I, II and III only
b) II and III only
c) I, III and IV only
d) I, II, III and IV
Answer : d
Question 36 : The effect of global warming are
I. The sea level may rise
II. It will prevent the stirring up of the oceans
III. Fish population will migrate towards the Tropics
IV. Precipitation will be frequent
Select the correct answer from the codes given below
a) I, II, III and IV
b) I and III
c) I and IV
d) I, II and IV
Answer : b
Question 37 : Which of the following statements are correct about the deposits of ‘Methane hydrate’?
I. Global warming might trigger the release of methane gas from these deposits
II. Large deposits of ‘methane hydrate’ are found in Arctic Tundra and under the seafloor
III. Methane in atmosphere oxidises to carbon dioxide after a decade or two
a) I and II only
b) II and III only
c) I and III only
d) I, II and III
Answer : d
Question 38 : Due to their extensive rice cultivation, some regions may be contributing to global warming. To what possible reason/reasons is this attributable?
I. The anaerobic conditions associated with rice cultivations cause the emission of methane
II. When nitrogen based fertilisers are used, nitrous oxide is emitted from the cultivated soil
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : c
Question 39 : Human activities in the recent past have cause the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere, but a lot of it does not remain in the lower atmosphere because of
I. its escape into the outer stratosphere
II. the photosynthesis by phytoplankton
III. the trapping of air in the polar ice caps
a) I and II
b) Only II
c) II and III
d) Only III
Answer : b
Question 40 : What would happen if phytoplankton of an ocean is completely destroyed for some reason?
I. The ocean as a carbon sink would be adversely affected
II. The food chains in the ocean would be adversely affected
III. The density of ocean water would drastically decrease
a) I and II
b) Only II
c) Only III
d) I, II and III
Answer : a
Question 41 : Statement I : Global warming signifies the rise in global surface temperature.
Statement II : The increase of concentration of greenhouse gases in the atmosphere causes the rise in global surface temperature.
a) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
b) Both the statements are individually true, but statement II is not the correct explanation of statement I
c) Statement I is true, but statement II is false
d) Statement I is false, but statement II is true
Answer : a
Question 42 : The concept of greenhouse gases was postulated by
a) CC Park
b) JN N Jeffers
c) Joseph Fourier
d) L Zobler
Answer : c
Question 43 : Name the gas released from landfills, decaying organic matter under shallow paddy fields, by ruminant animals and termites and by the burning of biomass. A molecule of this gas has 21 times more global warming potential than a molecule of CO2
a) Sulphur dioxide
b) Methane
c) Ammonia
d) Nitrous oxide
Answer : b
Question 44 : The greenhouse gas that is a product of the combustion of fossil fuels is
a) CO2
b) CH4
c) O3
d) N2O
Answer : a
Question 45 : Without green house effect, the average temperature of earth’s surface would be
a) 00C
b) -180C
c) 50C
d) -200C
Answer : b
Question 46 : What is the major role of a greenhouse gas that contributes to temperature rise of the earth’s surface?
a) Transparent to both incoming sunlight and outgoing infrared radiation
b) Stops both incoming sunlight and outgoing infrared radiation
c) Lets outgoing infrared radiation pass through but stops incoming sunlight
d) Lets incoming sunlight pass through but stops outgoing infrared radiation
Answer : d
Question 47 : Carbon dioxide is called a greenhouse gas because
a) its concentration remains always higher than other gases
b) it is used in photosynthesis
c) it absorbs infrared radiation
d) it emits visible radiation
Answer : c
Question 48 : Which of the following is not a major greenhouse gas?
a) Carbon dioxide
b) Methane
c) Calcium carbonate
d) Water vapour
Answer : c
Question 49 : Which of the following is not a Greenhouse gas?
a) Carbon dioxide
b) Sulphur dioxide
c) Methane
d) All of these
Answer : b
Question 50 : Which among the following is the most abundant Greenhouse Gas (GHG) in the Earth’s atmosphere?
a) Carbon dioxide
b) Water vapour
c) Sulphur dioxide
d) Tropospheric zone
Answer : b
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions