Local Self Government MCQ Questions with Answers

Question 1 : Who amongst the following is considered to be ‘Father of Local Self Government” in India?

a) Lord Dalhousie
b) Lord Canning
c) Lord Curzon
d) Lord Ripon

Answer : d

Question 2 : In which part of the Constitution Panchayati Raj related provisions have been implemented?

a) Part-6
b) Part-7
c) Part-8
d) Part-9

Answer : d

Question 3 : When was the third-tier added to Indian Federal System?

a) 1990
b) 1991
c) 1992
d) 1993

Answer : c

Question 4 : Local self-government can be best explained as an exercise in 

a) Federalism
b) Democratic decentralisation
c) Administrative delegation
d) Direct democracy

Answer : b

Question 5 : Panchayati Raj subject falls under which list of the Constitution?

a) Union List
b) State List
c) Concurrent List
d) None of these

Answer : b

Question 6 : The nomenclature of rural local government as ‘Panchayati Raj’ was the result of the suggestion of which Indian leader?

a) Jawaharlal Nehru
b) Dr. Rajendra Prasad
c) Sardar Patel
d) MK Gandhi

Answer : d

Question 7 : The number of States covered under the provisions of the Panchayats (Extension to Scheduled Area) Act, 1996 are

a) 14
b) 10
c) 6
d) 12

Answer : b

Question 8 : Panchayati Raj System was first introduced in October, 1959 in

a) Rajasthan
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Answer : a

Question 9 : Which one of the following Amendments of the Constitution of India deals with the issue of strengthening of the Panchayati Raj?

a) 42nd
b) 44th
c) 73rd
d) 86th

Answer : c

Question 10 : The first State to Implement 73rd Constitutional Amendment is

a) Madhya Pradesh
b) Punjab
c) Andhra Pradesh
d) Rajasthan

Answer : a

Question 11 : The 73rd Amendment of the Indian Constitution deals with

a) Panchayati Raj
b) Compulsory primary education
c) Nagar Palika
d) Minimum age of marriage

Answer : a

Question 12 : Which one of the following statements with regard to the functioning of the Panchayats is not correct?

a) Panchayats may levy, collect and appropriate taxes, duties, tolls, etc
b) A person who has attained the age of 25 years will be eligible to be a member of a Panchayat
c) Every Panchayat shall ordinarily continue for five years from the date of its first meeting
d) A Panchayat reconstituted after premature dissolution shall continue only for the remainder of the full period

Answer : b

Question 13 : Which of the following are the basic features of Constitution (73rd Amendment) Act?

I. Provides for a 3-tier structure of Panchayats in the village, intermediary and district levels
II. Reservation of seats for scheduled castes and scheduled tribes and women in all the tiers of Panchayats
III. Election of Panchayats under the supervision of State Election Commissions
IV. Introduction of the 11 schedule of the Constitution

a) I, II and III
b) III and IV
c) II and IV
d) All of these

Answer : c

Question 14 : Which of the following statements about the 73rd and 74th Amendment Act is/are correct?

I. It makes it mandatory for all States to establish a three-tier system of Government
II. Representatives should directly elected for five years
III. There should be mandatory reservation of one-third of all seats in all Panchayats at all levels for women

a) I and II
b) II and III
c) I, II and III
d) Only III

Answer : b

Question 15 : The Constitution (Seventy-Third Amendment) Act, 1992, which aims at promoting the Panchayati Raj Institution in the country, provides for which of the following?

I. Constitution of District Planning Committees
II. State Election Commission to conduct all Panchayat Elections
III. Establishment of State Finance Commission

a) Only I
b) I and II
c) II and III
d) All of these

Answer : d

Question 16 : Which one of the following committee is not associated with Panchayati Raj in India

a) Sadia Ali Committee
b) Dinesh Goswami Committee
c) LM Singhvi Committee
d) PK Thungan Committee

Answer : b

Question 17 : The committee which recommended that the Panchayati Raj Institutions should be Constitutionally recognised was

a) Ashok Mehta Committee
b) K Santharam Committee
c) LM Singhvi Committee
d) GVK Rao Committee

Answer : c

Question 18 : Which one of the following committees is not concerned with Panchyati Raj Institution?

a) PVN Rao Committee
b) LM Singhvi Committee
c) Ashok Mehta Committee
d) Balwant Rai Mehta Committee

Answer : a

Question 19 : Who was the Chairman of the Committee which proposed Democratic Decentralisation and Panchayati Raj?

a) KM Pannikar
b) HN Kunjru
c) Mahatma Gandhi
d) Blawant Rai Mehta

Answer : d

Question 20 : Who is considered as the “Architect of Panchayati Raj” in India?

a) Acharya Narendra Deo
b) GVK Rao
c) BR Mehta
d) LM Singhvi

Answer : c

Question 21 : The Ashok Mehta Committee laid grater emphasis on

a) Gram Sabha
b) Mandal Panchayat
c) Taluka Panchayat Samiti
d) Zila Parishad

Answer : d

Question 22 : The three-tier system of Panchayati Raj was initially recommended by

a) Balwant Rai Mehta Committee
b) Ashok Mehta Committee
c) LM Singhvi Committee
d) GVK Rao Committee

Answer : a

Question 23 : Which of the following is not a recommendation of the Ashok Mehta Committee on Panchayati Raj?

a) Open participation of political parties in Panchayati Raj affairs
b) Creation of a three-tier system
c) Reservation of seats for scheduled castes and scheduled tribes
d) Compulsory powers of taxation to Panchayati Raj institution

Answer : b

Question 24 : Name the Committee which was set up by the NDC in 1957 for the reorganization of CDP and NES, which suggested a three-tier system of rural local government

a) Balwant Rai Mehta Committee
b) Ashok Mehta Committee
c) Maharashtra Committee on Democratic Centralisation
d) Rural-Urban Relationship Committee

Answer : a

Question 25 : Arrange the following Committee on Panchayati Raj in chronological order

I. Rao Committee
II. LM Singhvi Committee
III. BR Mehta Committee
IV. Ashok Mehta Committee

a) II, III, I and IV
b) I, III, IV and II
c) III, IV, I and II
d) IV, III, II, and I

Answer : c

Question 26 : Coming Soon

a)
b)
c)
d)

Answer : 

Question 27 : Who among the following authorised to make provisions with respect to composition of Panchayat?

a) Governor of State
b) Legislature of State
c) Parliament of India
d) President of India

Answer : b

Question 28 : Panchayati Raj Subject falls under which List of the Constitution?

a) Union List
b) State List
c) Concurrent List
d) None of these

Answer : b

Question 29 : Who was the Prime Minister of India at the time of 73rd and 74th amendment to the Constitution of India pertaining to Panchayats and Nagarpalikas?

a) Indira Gandhi
b) Rajeev Gandhi
c) PV Narsimha Rao
d) VP Singh

Answer : c

Question 30 : Article 40 of the Constitution of India advises the State to work for

a) Uniform Civil Code
b) Organisation of Village Panchayats
c) Constitution of Municipalities
d) Living wages for workers

Answer : b

Question 31 : The decentralisation system was recommended by

a) C Rajagopalachari
b) JB Kriplani
c) Balwant Rai Mehta
d) Ashok Mehta

Answer : c

Question 32 : The Panchayati Raj System under Part-IX of the Constitution of India does not apply to the States of 

a) Assam, Mizoram and Nagaland
b) Nagaland, Meghalaya and Tripura
c) Nagaland, Meghalaya and Mizoram
d) Sikkim, Tripura and Meghalaya

Answer : c

Question 33 : If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within

a) one month
b) three months
c) six months
d) one year

Answer : c

Question 34 : Which article of the Indian Constitution provides for the institution of Panchayati Raj?

a) Article 36
b) Article 39
c) Article 40
d) Article 48

Answer : c

Question 35 : When and where Panchayati Raj system in India was introduced?

a) 5th July, 1957, Firozabad (UP)
b) 2nd October, 1959, Nagpur (Rajasthan)
c) 14th November, 1959, Ahmedabad (Gujarat)
d) 3rd December, 1960, Bhopal (MP)

Answer : b

Question 36 : The superintendence, direction and control of all elections to the Panchayats are vested in

a) The Governor
b) The Election Commission of India
c) The District Panchayati Raj Officer
d) The State Election Commission

Answer : d

Question 37 : Which one of the following is not a subject that has been devolved to the Panchayati Raj Institutions by the 11th Schedule of the Constitution of India?

a) Non-conventional energy resources
b) Roads
c) Higher education
d) Libraries

Answer : c

Question 38 : A Panchayat Samiti at the block level in India is only a/an

a) Advisory Body
b) Consultative Body
c) Co-ordinating and Supervisory Authority
d) Administrative Authority

Answer : d

Question 39 : What is the main purpose of Panchayati Raj?

a) To increase agricultural production
b) To increase employment
c) To increase people’s political awareness
d) To enable people to participate in developmental administration

Answer : d

Question 40 : Which of the following is not a Panchayati Raj Institution?

a) Gram Sabha
b) Gram Panchayat
c) Nyaya Panchayat
d) Gram Cooperative Society

Answer : d

Question 41 : The Panchayati Raj System was adopted to

a) make people aware of politics
b) decentralise the power of democracy
c) educate the peasants
d) None of the above

Answer : b

Question 42 : Under which Article the State Election Commission operates the election of urban bodies?

a) 243 K
b) 243
c) 243 M
d) 243 N

Answer : a

Question 43 : The members of the Panchayat Samiti are

a) Nominated by the Block Development Officer
b) Nominated by the Chairman of Zila Panchayat
c) Directly elected by the people
d) Indirectly elected by the members of the village Panchayat

Answer : c

Question 44 : The decision to conduct Panchayat elections is taken by which of the following?

a) The Central Government
b) The State Government
c) The District Judge
d) The Election Commission

Answer : b

Question 45 : The fundamental object of Panchayati Raj system is to ensure which among the following?

I. People’s participation in development
II. Political accountability
III. Democracy decentralisation
IV. Financial mobilisation

a) I, II and III
b) II and IV
c) I and III
d) I, II, III and IV

Answer : c

Question 46 : With reference to the reservation of seats for women in Panchayati Raj Institutions, which of the following statements is/are correct?

I. It is provided for in Article 243D(3) of the Indian Constitution
II. The reservation shall cease to have effect on the expiration of the period specified in Article 334

a) I
b) II
c) I and II
d) Neither I nor II

Answer : a

Question 47 : What is correct

I. In a Gram Panchayat there can be more than one village
II. Meeting of Gram Sabha held in each village
III. Meeting a Gram Sabha held in the headquarter of Gram Panchayat
IV. Meeting of Gram Panchayat held in each village
V. Meeting of Gram Panchayat held in the headquarter of Gram Panchayat

a) I, III, IV
b) II, IV, V
c) II, III, IV
d) I, II, V

Answer : d

Question 48 : Which of the following statements with regard to Panchayats in India are correct?

I. Seats in a Panchayat are filled by direct election from the territorial constituencies in the Panchayat area
II. The Gram Sabha is the body of persons registered in the electoral rolls relating to a village within the Panchayat area
III. The Panchayats work on the principle of constitutional autonomy
IV. The State Legislature may by law endow the Panchayats with the power and authority to enable them to function

a) I, II and III
b) II, III and IV
c) I, II and IV
d) I and IV

Answer : c

Question 49 : With reference to Panchayats which of the statements is/are correct?

I. Fifty percent seats shall be reserved for the women of SC/ST categories
II. Gram Sabha is a body consisting of all person living in the village
III. There will be a Panchayat at intermedia level

a) Only I
b) I and III
c) Both I and II
d) Only III

Answer : d

Question 50 : What is correct about Panchayat election?

I. There is one district election officer
II. There are one or more returning officers
III. State Election Commission appoints returning officer
IV. With the consent of Commission District Election Officer can appoint returning officer
V. Naib Tehsildar may be returning officer for Janpad Panchayat
VI. Nai Tehsildar may be returning officer for Gram Panchayat
VII. Nai Tehsildar may be returning officer for Zila Panchayat
VIII. District election officer himself only returning officer.

a) I, II, III, IV, V, VI
b) II, III, IV, V, VI, VII
c) III, IV, V, VI, VII, VIII
d) I, III, IV, V, VII, VIII

Answer : a

Explore More MCQs Below

Ancient History

Medieval History

Modern History

Geography

World Geography

Indian Geography

Environment and Ecology

Indian Polity

Indian Economy

Science and Technology

Miscellaneous