1. The Battle of Haldighati was fought in
(a) 1756 AD
(b) 1576 AD
(c) 1756 BC
(d) 1576 BC
Answer: (b) 1576 AD
2. Who was the commander of Rana Pratap’s army in the Battle of Haldighati?
(a) Amar Singh
(b) Man Singh
(c) Hakim Khan
(d) Shakti Singh
Answer: (c) Hakim Khan
3. In which of the following place Akbar was enthroned on getting the information of Humayun’s death?
(a) Kabul
(b) Lahore
(c) Sirhind
(d) Kalanour
Answer: (d) Kalanour
4. The main aim of Akbar in fighting the Battle of Haldighati was
(a) to subdue Rana Pratap
(b) to polarise Rajput
(c) to satisfy sentiments of Man Singh
(d) Imperial policy
Answer: (a) to subdue Rana Pratap
5. The first matrimonial alliance with the Rajputs was established by Akbar with the house of
(a) Bundelas
(b) Kachhwahas
(c) Rathors
(d) Sisodiyas
Answer: (b) Kachhwahas
6. Which amongst the following families was the first to have a matrimonial alliance with Akbar?
(a) Rathod
(b) Sisodiya
(c) Kachhwahas
(d) Chauhan
Answer: (c) Kachhwahas
7. The Mausoleum (Dargah) of which Chisti Saint was visited by Akbar?
(a) Muinuddin Chishti
(b) Shaikh Nasimuddin Chirag Dehalvi
(c) Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
(d) Shaikh Farid Sanj-ai-Shakar
Answer: (a) Muinuddin Chishti
8. Who among the following was personally killed by Akbar?
(a) Adham Khan
(b) Bairam Khan
(c) Baz Bahadur
(d) Pir Muhammad Khan
Answer: (a) Adham Khan
9. Which of the following Rajputana state did not accept the supremacy of Akbar willingly?
(a) Amber
(b) Mewar
(c) Marwar
(d) Bikaner
Answer: (b) Mewar
10. Which Rajput ruler continued his struggle for independence against Mughals and did not surrender?
(a) Raja Rai Singh of Bikaner
(b) Rao Chandrasen of Marwar
(c) Raja Bharmal of Amber
(d) Maharana Amar Singh of Mewar
Answer: (b) Rao Chandrasen of Marwar
11. Durgawati, who fought against Akbar, was the queen of
(a) Mandla
(b) Mandu
(c) Asirgarh
(d) Ramgarh
Answer: (a) Mandla
12. Abul Fazl’s death was caused by
(a) Prince Salim
(b) Abdur Rahim khan-i-khanan
(c) Prince Murad
(d) Prince Danyal
Answer: (a) Prince Salim
13. Which one of the following factors is not conducive in establishing Akbar as a nationalist?
(a) Akbar had forsaken Islam
(b) Administrative unity and unity in law
(c) Akbar’s at cultural unity
(d) Akbar’s religious policy
Answer: (a) Akbar had forsaken Islam
14. Who of the following Muslim rulers abolished the pilgrimage tax?
(a) Bahlul Lodhi
(b) Sher Shah
(c) Humayun
(d) Akbar
Answer: (d) Akbar
15. Who among the following may be called ‘an enlightened despot’?
(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Aurangzeb
Answer: (c) Akbar
16. Who among the following had ordered that a man should marry only one wife and could marry another only when the first wife was barren?
(a) Alauddin Khalji
(b) Sher Shah
(c) Akbar
(d) None of the above
Answer: (c) Akbar
17. The head of the military department under the recognised central machinery of administration during Akbar’s reign was
(a) Diwan
(b) Mir Bakshi
(c) Mir Saman
(d) Bakshi
Answer: (b) Mir Bakshi
18. Military system in reign of Akbar was based on
(a) Mansabdari
(b) Zamindari
(c) Feudalistic
(d) Ain-i-Dahsala
Answer: (a) Mansabdari
19. The first person to be given proper status of the Diwan by Akbar was
(a) Asif Khan
(b) Munim Khan
(c) Muzaffar khan Turbati
(d) Raja Todarmal
Answer: (c) Muzaffar khan Turbati
20. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in
(a) Afghanistan
(b) Turkey
(c) Mongolia
(d) Persia
Answer: (c) Mongolia
21. Zabti system was introduced by
(a) Ghiyasuddin Tughluq
(b) Sikandar Lodi
(c) Sher Shah
(d) Akbar
Answer: (d) Akbar
22. In which measures Todarmal achieved fame?
(a) Military campaign
(b) Land revenue
(c) Humor
(d) Painting
Answer: (b) Land revenue
23. Which revenue system among the following is also known as the Bandobast system?
(a) Zabti
(b) Dahsala
(c) Nasq
(d) Kankut
Answer: (b) Dahsala
24. Which among the following systems of levying land revenue in Deccan was prevalent during the reign of Akbar?
(a) Kankut
(b) Number of ploughs
(c) Zabt
(d) Ghallabhakshi
Answer: (b) Number of ploughs
25. Todarmal was associated to
(a) law
(b) land revenue reforms
(c) literature
(d) music
Answer: (b) land revenue reforms
26. Who among the following was the connecting link between Sher Shah and Akbar in land revenue administrative measures?
(a) Birbal
(b) Todarmal
(c) Bhagwandas
(d) Bharmal
Answer: (b) Todarmal
27. During Akbar period, land revenue system Ain-i-Dahsala was developed by
(a) Shahnawaz Khan
(b) Abdul Rahim khan-i-khanan
(c) Todarmal
(d) Mulla Do Pyaza
Answer: (c) Todarmal
28. Akbar launched ‘Din-i-Ilahi in the year
(a) 1570
(b) 1578
(c) 1581
(d) 1582
Answer: (d) 1582
29. Which ruler has promoted Din-i-Ilahi?
(a) Babur
(b) Akbar
(c) Aurangzeb
(d) Shah Jahan
Answer: (b) Akbar
30. Which historian said ‘Din-i-Ilahi’ is a the religion?
(a) Abdul Fazal
(b) Abdul Qadir Badauni
(c) Nizamuddin
(d) Mohsin Fani
Answer: (d) Mohsin Fani
31. Who constructed Ibadat khana?
(a) Aurangzeb
(b) Allauddin Khalji
(c) Akbar
(d) Firuz Tughlaq
Answer: (c) Akbar
32. Who of the following was awarded with the honour of ‘Zari qalam’ by King Akbar?
(a) Mohammed Hussain
(b) Muqammal Khan
(c) Abdussamad
(d) Mir Sayyid Ali
Answer: (a) Mohammed Hussain
33. Which monument is not at Fatehpur Sikri?
(a) Golden Palace
(b) Panch Mahal
(c) Jodha Bai Palace
(d) Akbari Mahal
Answer: (d) Akbari Mahal
34. Which historical monument in Delhi is a synthesis of Persian Indian style of architectures?
(a) Qutub Minar
(b) Lodhi’s Tomb
(c) Humayun’s Tomb
(d) Red Fort
Answer: (c) Humayun’s Tomb
35. The theory of ‘Sulh-i-Khul’ was promulgated by
(a) Nizamuddin Auliya
(b) Akbar
(c) Zinul Abidin
(d) Shaikh Nasiruddin Chirag
Answer: (b) Akbar
36. The concept of ‘Sulh-i-Khul’ (universal peace and fraternity) adopted by Akbar was the result of
(a) political generosity
(b) religious tolerance
(c) liberal cultural attitude
(d) all of the above
Answer: (d) all of the above
37. Against which Mughal emperor was a Fatwa issued from Jaunpur?
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Answer: (b) Akbar
38. Which of the following has built by Akbar?
(a) Buland Darwaza
(b) Jama Masjid
(c) Qutub Minar
(d) Taj Mahal
Answer: (a) Buland Darwaza
39. Which of the following Mughal Emperors introduced educational reforms?
(a) Jahangir
(b) Shahjahan
(c) Humayun
(d) Akbar
Answer: (d) Akbar
40. The finest monuments constructed by Akbar is found in
(a) Agra Fort
(b) Lahore Fort
(c) Allahabad Fort
(d) Fatehpur Sikri
Answer: (d) Fatehpur Sikri
41. Which monument built by Akbar architected alike Buddhist monastery?
(a) Panch Mahal
(b) Diwan-i-Khas
(c) Jodha Bai Mahal
(d) Buland Darwaza
Answer: (a) Panch Mahal
42. Akbar constructed in Fatehpur Sikri?
(a) Moti Mahal
(b) Panch Mahal
(c) Rang Mahal
(d) Heera Mahal
Answer: (b) Panch Mahal
43. Jahangir Mahal is located at
(a) Delhi
(b) Aurangabad
(c) Agra
(d) Lahore
Answer: (c) Agra
44. Where is the Tomb of Akbar located?
(a) Sikandara
(b) Agra
(c) Aurangabad
(d) Fatehpur Sikri
Answer: (a) Sikandara
45. Which of the following forts was not constructed in the reign of Akbar?
(a) Red Fort of Delhi
(b) Agra Fort
(c) Allahabad Fort
(d) Lahore Fort
Answer: (a) Red Fort of Delhi
46. The translation of Mahabharata into Persian in the time of Akbar was carried out under the supervision of
(a) Utbi
(b) Naziri
(c) Abul Fazl
(d) Faizi
Answer: (d) Faizi
47. Who among the following translated Mahabharata into Persian?
(a) Abdul Qadir Badauni
(b) Abul Fazl
(c) Nizamuddin Ahemad
(d) Shaikh Mubarak
Answer: (a) Abdul Qadir Badauni
48. The Persian translation of the Mahabharata is titled as
(a) Anwar-i-Suhaili
(b) Razamnama
(c) Hast Bahisht
(d) Ayar Danish
Answer: (b) Razamnama
49. Who translated Ramayana into the Persian language in accordance with the wishes of Akbar?
(a) Abul Fazl
(b) Abdul Qadir Badauni
(c) Faizi
(d) Abdul Rahim Khan-i-Khanan
Answer: (b) Abdul Qadir Badauni
50. Who wrote Tabaqat-i-Akbari?
(a) Abul Fazal
(b) Abdul Qadir Badauni
(c) Akbar Khan Sarwani
(d) Nizamuddin Ahmed
Answer: (d) Nizamuddin Ahmed
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions