Question 1 : Which of the following is a primary activity?
a) IT Services
b) Farming
c) Fishing
d) Both (b) and (c)
Answer : d
Question 2 : Normal Borlaug was given Nobel Prize in which field?
a) Agriculture
b) Economics
c) Medicine
d) Peace
Answer : a
Question 3 : Under which of the following types of agriculture, food crops for self consumption are grown?
a) Mixed Farming
b) Ranching
c) Shifting Cultivation
d) Horticulture
Answer : c
Question 4 : Which one of the following is not a type of commercial agriculture?
a) Dairy farming
b) Grain farming
c) Livestock farming
d) Intensive subsistence agriculture
Answer : b
Question 5 : Which of the following is true regarding agriculture?
I. Agriculture is the most widely adopted occupation of the world
II. In developing countries, agriculture is a major contributor to GDP and employment
III. Agriculture developed only during medieval time
a) I and II
b) I and III
c) II and III
d) All of these
Answer : b
Question 6 : Growing only one crop, season after season is termed as
a) Sequential cropping
b) Intercropping
c) Monocropping
d) Strip cropping
Answer : c
Question 7 : Monocropping results in which of the following problems in agriculture fields?
a) Damage to soil structure
b) Increasing weeds
c) Encourages pests
d) All of the above
Answer : d
Question 8 : Growing two crops in the same agricultural field one after the other in the same year is termed as
a) Intercropping
b) Sequential cropping
c) Relay cropping
d) Strip cropping
Answer : b
Question 9 : What is intercropping?
a) It is the time period between two cropping seasons
b) It is growing two or more crops in random mixture
c) It is growing two or more crops in definite row patterns
d) It is growing of different crops on a piece of land in a pre-planned succession
Answer : c
Question 10 : One of the disadvantages with intercropping is that
a) it reduces soil fertility of the region
b) it reduces crop yield of both crops
c) it encourages weed growth
d) None of the above
Answer : b
Question 11 : The advantages of strip cropping includes which of the following?
a) Improvement in soil fertility
b) Reduce weed problems
c) Improvement in production
d) All of the above
Answer : d
Question 12 : Which one of the following terms describes the practice of growing two or more crops simultaneously on the same piece of land?
a) Crop rotation
b) Mixed cropping
c) intercropping
d) mixed farming
Answer : b
Question 13 : What is/are the advantage/advantages of zero tillage in agriculture?
I. Sowing of wheat is possible without burning the residue of previous crop
II. Without the need for nursery of rice saplings, direct planting of paddy seeds in the wet soil is possible
III. Carbon sequestration in the soil is possible
Select the correct answer using the codes given below.
a) I and II only
b) II and III only
c) Only III
d) I, II and III
Answer : d
Question 14 : Consider the following statements about strip cropping
I. Strip cropping reduces weed growth
II. With strip cropping, a number of crops can be grown simultaneously
III. Competition between crops is reduced with strip cropping
Which of these above statements/is/are correct?
a) Both I and II
b) Both II and III
c) Both I and III
d) All of these
Answer : d
Question 15 : Consider the following statements and choose the correct option
I. Crops changes in each subsequent year under crop rotation
II. Complementary crops are grown under crop rotation
III. Crop rotation increases the risk of crop failure for the farmers
a) Both I and II
b) Both I and III
c) Both II and III
d) All of the above
Answer : a
Question 16 : Consider the following statements and choose the correct option
I. Relay cropping involves planting another crop in the same field without harvesting the first
II. It helps in avoiding the competition between main crop and the other crops
III. Relay cropping improves soil fertility
a) Both I and II
b) Both II and III
c) Both I and III
d) All of these
Answer : d
Question 17 : Assertion (A) : Crop rotation helps in pest control
Reason (R) : Crop rotation helps in maintaining soil fertility
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : b
Question 18 : Assertion (A) : For crop selection to be successful, the combination of crops should complement each other.
Reason (R) : Strip cropping avoids many of the disadvantages of intercropping.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : b
Question 19 : Assertion (A) : Zero tillage agriculture involves no digging and stirring of the soil.
Reason (R) : Soil erosion reduces with zero tillage farming
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : b
Question 20 : Coming soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 21 : Nomadic herding forms which of the following types of agriculture?
a) Commercial
b) Subsistence
c) Primitive
d) Both (b) and (c)
Answer : d
Question 22 : In tropical regions of Africa, the most important livestock reared by Nomadic Herdsmen is
a) Reindeer
b) Cattle
c) Sheep
d) Goat
Answer : b
Question 23 :
a) Mongolia
b) Tundra Region
c) Madagascar
d) All of these
Answer : d
Question 24 : The movement of Nomadic Herdsmen from plains to mountains and vice-versa is known as
a) Pastoralism
b) Transhumance
c) Livestock rearing
d) Subsistence
Answer : b
Question 25 : Which of the following is true regarding Pastoral Nomadism?
I. Nomads are primarily dependent upon animals rather than crops for survival
II. The selection of animals is made according to the demands of the market
III. Nomadic herding is subsistence form of agriculture
a) Both I and II
b) Both I and III
c) Both II and III
d) All of the above
Answer : b
Question 26 : Assertion (A) : IN Kazakhstan, transhumance is practiced.
Reason (R) : There is a seasonal shifting of snowline in the mountains.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 27 : Assertion (A) : The number of pastoral nomads have been increasing in the world
Reason (R) : Pastoral nomadism is subsistence in nature
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : d
Question 28 : Assertion (A) : Nomadic herding is practised in large belt of arid and semi-arid regions of North Africa, Middle East and Central Asia.
Reason (R) : Herds and flocks graze mainly on natural vegetation.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : b
Question 29 : Statement I : Nomadic herding has led to soil erosion in several natural lands.
Statement Ii : There has been a significant decline in areas dominated by nomadic herdsmen
a) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
b) Both the statements are individually true, but statement II is not the correct explanation of statement I
c) Statement I is true, but statement II is false
d) Statement I is false, but statement II is true
Answer : b
Question 30 : Coming soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 31 : Shifting cultivation, or slash and burn agriculture is practised in which of the regions?
a) Central America
b) South-East Asia
c) Central Africa
d) All of these
Answer : d
Question 32 : Shifting cultivation is known as …………. in Central America
a) Ladang
b) Milpa
c) Jhum
d) None of these
Answer : b
Question 33 : Shifting cultivation is known by which of the following terms in Indonesia and Malaysia?
a) Ray
b) Milpa
c) Ladang
d) Tavy
Answer : c
Question 34 : Consider the following statements and choose the one which is correct.
I. The vegetation on land is cleared by fire in Jhumming
II. There is loss of soil fertility due to shifting cultivation
a) Both I and II
b) Only I
c) Neither I nor II
d) None of the above
Answer : a
Question 35 : Assertion (A) : Shifting cultivation produces low volume of crops with simple tools
Reason (R) : Shifting cultivation is primitive form of agriculture
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 36 : Assertion (A) : Jhumming significantly reduces soil fertility
Reason (R) : Number of tribes practising shift cultivation are reducing
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : b
Question 37 : Coming soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 38 : Coming soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 39 : The most dominant feature of intensive subsistence agriculture
a) use of machinery
b) multiple cropping
c) large landholdings
d) hired labour
Answer : b
Question 40 : Intensive subsistence agriculture is practised mainly in which of the following regions?
a) Northern Japan
b) North Korea
c) Manchuria
d) All of the above
Answer : d
Question 41 : What is the main crop grown in regions of intensive subsistence farming dominated by paddy?
a) Sugarcane
b) Millets
c) Bajra
d) None of these
Answer : a
Question 42 : Intensive agriculture is related to which of the following
a) Commercial farming
b) Subsistence farming
c) Commercial animal rearing
d) Organic farming
Answer : b
Question 43 : Consider the following statements regarding intensive subsistence agriculture
I. Landholding are small
II. There is higher population pressure on land
III. Manure is not used at all
IV. Labour productivity is low
a) Both I and II
b) I, II and IV
c) I, II and III
d) Both I and III
Answer : b
Question 44 : Assertion (A) : Agriculture in monsoon Asia is characterised by the predominance of food crop cultivation.
Reason (R) : Farming in Monsoon Asia is mainly meant for subsistence purpose
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 45 : The primary crop in extensive commercial grain farming is
a) rice
b) sorghum
c) wheat
d) barley
Answer : c
Question 46 : Which of the following is not a characteristic of commercial grain cultivation?
a) Farms are large
b) Manual labour is employed
c) Low yield per acre
d) Mechanised operations
Answer : b
Question 47 : Which one of the following is not a type of commercial agriculture?
a) Dairy farming
b) Grain farming
c) Livestock ranching
d) Intensive subsistence agriculture
Answer : b
Question 48 : Consider the following statements about commercial grain farming
I. Two types of wheat are grown under commercial grain farming
II. The produce is used for export purposes
III. It requires higher investments in machinery
Which of the above statement/s is/are true?
a) Both I and II
b) Both II and III
c) Both I and III
d) All of the above
Answer : d
Question 49 : Assertion (A) : In commercial grain farming, the cultivation is highly mechanised
Reason (R) : Commercial grain farming is export oriented
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 50 : Statement I : There is higher yield per unit land in commercial grain farming
Statement II : Per capita production is low in commercial grain farming
a) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
b) Both the statements are individually true, but statement II is not the correct explanation of statement I
c) Statement I is true, but statement II is false
d) Statement I is false, but statement II is true
Answer : d
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions