Question 1 : How much percentage of population in India is dependent on agriculture?
a) 90%
b) 70%
c) 65%
d) 80%
Answer : c
Question 2 : What is the main reason behind growing hot, sub-tropical and temperate climate zone’s crops in India?
a) Diversity of climate
b) Dependence on monsoon
c) Availability of fertile land
d) Uniform climate region
Answer : b
Question 3 : The first Agricultural University in the country was set up in the year
a) 1950
b) 1960
c) 1970
d) 1980
Answer : b
Question 4 : Agriculture in India is considered as
a) a means of livelihood
b) a profession
c) a trade
d) an industry
Answer : a
Question 5 : Which one of the following is the pathway to increase productivity in agriculture?
a) efficient irrigation
b) quality seeds
c) use of pesticides
d) none of the above / more than one of the above
Answer : d
Question 6 : The number of people per unit area of arable land is termed as
a) agricultural density
b) arithmetic density
c) physiological density
d) economic density
Answer : c
Question 7 : Which one of the following is not a land use category?
a) Forest land
b) Pasture land
c) Marginal land
d) Barren and wasteland
Answer : d
Question 8 : Which one of the following is not true in respect of globalisation’s impact on Indian Agriculture?
a) Climate change
b) Emphasis on cash crops
c) Growth of income inequality
d) Reduction of subsidies
Answer : a
Question 9 : The approximate representation of land use classification in India is
a) Net area sown 25%; forests 33%; other areas 42%
b) Net area sown 58%; forests 17%; other areas 25%
c) Net area sown 43%; forests 29%; other areas 28%
d) Net area sown 47%; forests 23%; other areas 30%
Answer : d
Question 10 : Which of the following is not a characteristic of Indian Agriculture?
a) over-dependence on nature
b) low level of productivity
c) diversity of crops
d) predominance of large farms
Answer : d
Question 11 : The total number of Agro-ecological zones in India is
a) 15
b) 17
c) 19
d) 20
Answer : d
Question 12 : The reasons for low productivity in Indian agriculture is
a) overcrowding in agriculture
b) small land holding
c) traditional agricultural practices
d) all of the above
Answer : d
Question 13 : The size of marginal land holding in India is
a) more than 5 hectares
b) 2 hectares to 4 hectares
c) less than 1 hectare
d) none of the above/more than one of the above
Answer : c
Question 14 : The average size of operational holdings in India is the largest in
a) Punjab
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Rajasthan
Answer : d
Question 15 : In Southern India, the area of high agricultural productivity is found in
a) Kerala coast
b) Tamil Nadu coast
c) Telangana
d) Vidarbha
Answer : b
Question 16 : Which of the following is not the reason for low productivity in Indian agriculture?
a) pressure of the population on the land
b) disguised unemployment
c) cooperative farming
d) small land holding
Answer : c
Question 17 : With reference to Indian Agriculture, which one of the following statements is correct?
a) about 90% of the area under pulses in India is rainfed
b) the share of pulses in the gross cropped area at the national level has doubled in the last two decades
c) India accounts for about 15% of the total area under rice in the world
d) Rice occupies about 34% of the gross cropped area of India
Answer : a
Question 18 : Which one among the following is the best reason for the marked increase in the agricultural production in India in the past decades?
a) increase in the area under cultivation
b) conversion of barren land into agricultural land
c) use of improved agricultural methods and technologies
d) priority status given by the successive governments to agricultural sector over the industry sector
Answer : c
Question 19 : Assertion (A) : The dry zone of India has a predominantly agrarian economy
Reason (R) : It has large potential for the second Green Revolution
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : b
Question 20 : Which is/are the types of farming system prevalent in India?
a) Irrigation farming
b) Shifting cultivation
c) Crop rotation
d) All of the above
Answer : d
Question 21 : ‘Green Agriculture’ involves
a) irrigation farming
b) shifting cultivation
c) crop rotation
d) all of the above
Answer : c
Question 22 : What is ‘Jhum’?
a) a folk dance
b) the name of a river valley
c) a tribe
d) a type of cultivation
Answer : d
Question 23 : Agriculture production carried out according to an agreement between a buyer and farmers is known as
a) Fazenda
b) Contarct farming
c) Shifting cultivation
d) Cooperative farming
Answer : b
Question 24 : Which one of the following states is the pioneer in introducing contract farming in India?
a) Haryana
b) Punjab
c) Tamil Nadu
d) Uttar Pradesh
Answer : b
Question 25 : Mixed farming consists of
a) growing of several crops in a planned way
b) growing rabi as well as Kharif crops
c) growing several crops and also rearing animals
d) growing of fruits as well as vegetables
Answer : c
Question 26 : Which of the following is the chief characteristics of ‘mixed farming’?
a) cultivation of both cash crops and food crops
b) cultivation of two or more crops in the same field
c) rearing of animals and cultivation of crops together
d) none of the above
Answer : c
Question 27 : Double cropping in agriculture means raising of
a) two crops at different times
b) two crops simultaneously
c) one crop along with another crop
d) none of the above
Answer : a
Question 28 : Terrace farming is done
a) on the slope of hills
b) in dry regions
c) on roof tops
d) on mountain tops
Answer : a
Question 29 : Commercial agriculture is mainly prevalent in which of the following state/states?
a) Punjab
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) All of these
Answer : d
Question 30 : Tea and coffee cultivation are examples of
a) Shifting cultivation
b) Contract farming
c) Plantation farming
d) none of the above
Answer : c
Question 31 : The practice of growing crops without irrigation in areas which receive an annual rainfall of 750 mm to 500 mm or even less is called as
a) Intensive farming
b) Subsistence farming
c) Mixed agriculture
d) Dry farming
Answer : d
Question 32 : Name the first State of India which is dependent on organic farming
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Sikkim
d) Arunachal Pradesh
Answer : c
Question 33 : Which one of the following best describes the main objective of ‘Seed Village Concept’?
a) Encouraging the farmers to use their own farm seeds and discouraging them to buy the seeds from others
b) Involving the farmers for training in quality seed production and thereby to make available quality seeds to others at the appropriate time and affordable cost
c) Earmarking some villages exclusively for the production of certified seeds
d) Identifying the entrepreneurs in villages and providing them technology and finance to set up seed companies
Answer : b
Question 34 : Which is not a correct match?
a) Pondu – Odisha
b) Mashan – Himachal Pradesh
c) Poonam – Kerala
d) Jhoom – Assam
Answer : b
Question 35 : Government of India encourages the cultivation of ‘sea buckthorn’. What is the importance of this plant?
I. It helps in controlling soil erosion and preventing desertification
II. It is a rich source of biodiesel
III. It has nutritional value and is well adapted to live in cold areas of high altitudes
IV. Its timber is of great commercial value.
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) II, III and IV only
c) I and III only
d) I, II, III and IV
Answer : c
Question 36 : With reference to the circumstances in Indian agriculture, the concept of ‘Conservation Agriculture’ assumes significance. Which of the following fall under conservation agriculture?
I. Avoiding the monoculture practices.
II. Adopting minimum tillage
III. Avoiding the cultivation of plantation crops
IV. Using crop residues to cover soil surface
V. Adopting spatial and temporal crop sequencing/crop rotations.
Select the correct answer using the codes given below.
a) I, III and IV
b) II, III, IV and V
c) II, IV and V
d) I, II, III and V
Answer : c
Question 37 : In the context of India, which of the following is/are considered to be practice(s) of eco-friendly agriculture?
I. Crop diversification
II. Legume intensification
III. Tensiometer use
IV. Vertical farming
Select the correct answer using the codes given below.
a) I, II and III
b) Only III
c) Only IV
d) All of these
Answer : d
Question 38 : What is the use of biochar in farming?
I. Biochar can be used as a part of the growing medium in vertical farming.
II. When biochar is a part of the growing medium, it promotes the growth of nitrogen-fixing microorganisms.
III. When biochar is a part of the growing medium, it enables the growing medium to retain water for longer time.
Select the correct answer using the codes given below.
a) Both I and II
b) Only II
c) Both I and III only
d) All of these
Answer : d
Question 39 : Coming soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 40 : How many cropping seasons are there in India?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
Answer : b
Question 41 : Kharif crops are sown in the months of
a) June-July
b) October-November
c) August-September
d) March-April
Answer : a
Question 42 : Which of the following is not a Kharif Crop?
a) Arhar or toor dal
b) Gram
c) Maize
d) Rice
Answer : b
Question 43 : Which of the following is not a Kharif Crop?
a) Cotton
b) Groundnut
c) Maize
d) Mustard
Answer : d
Question 44 : Which of the following is a Kharif Crop?
a) Lentil
b) Linseed
c) Mustard
d) Soybean
Answer : d
Question 45 : Rabi crops are sown
a) from October to November
b) from December to March
c) from May to July
d) from August to September
Answer : a
Question 46 : Which one of the following is a ‘Rabi’ crop?
a) Cotton
b) Maize
c) Arhar
d) Mustard
Answer : d
Question 47 : Which of the following is not a Rabi Crop?
a) Lady finger
b) Carrot
c) Radish
d) Pea
Answer : a
Question 48 : Zaid crops are mainly sown and harvested between
a) October and November
b) March and June
c) February and April
d) None of the above
Answer : a
Question 49 : Which of the following crops are grown mainly in the irrigated areas during Zaid?
a) Arhar and Gram
b) Moong and Urad
c) Rice and Millets
d) Maize and Groundnut
Answer : b
Question 50 : Consider the following crops
I. Cotton
II. Groundnut
III. Rice
IV. Wheat
Which of these are Kharif crops?
a) Both I and IV
b) II and III
c) I, II and III
d) II, III and IV
Answer : c
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions