Question 1 : In which part of the Indian Constitution, legislative relations between Centre and States are given?
a) Part X
b) Part XI
c) Part XII
d) Part XIII
Answer : b
Question 2 : Which of the following articles of the Part XI of the Constitution deals with the Centre-State legislative relations?
a) 240-245
b) 255-260
c) 245-255
d) 255-265
Answer : c
Question 3 : Which of the following Articles empower Parliament to make any law for the whole or any part of the territory for implementing treaties and international agreement and convention?
a) Article 256
b) Article 253
c) Article 252
d) Article 249
Answer : b
Question 4 : What is the minimum number of State Legislature is required to pass the resolution requesting the Parliament to enact laws on the matter in the State List?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer : b
Question 5 : Article 249 of the Indian Constitution deals with
a) emergency power of the President
b) dissolution of the Lok Sabha
c) administrative power of the Parliament
d) legislative powers of the Parliament with respect to subjects in the State List
Answer : d
Question 6 : A Federal policy involves
I. Relations between Union and State
II. Relations among States
III. Mechanism for cooperation
IV. Mechanism for solving disputes
a) I, II, III and IV
b) Only I, II, and IV
c) Only I, II and IV
d) Only II, III and IV
Answer : a
Question 7 : The Centre-State relations in India are influenced by
I. Provisions of the Constitution
II. The Planning process
III. Conflict of Political interests
IV. The dominance of desire to dictate
a) I and II
b) II, III and IV
c) II, IV and V
d) I, II, III and IV
Answer : d
Question 8 : Centre-State relations in India are dependent upon
I. Constitutional provisions
II. Conventions and practices
III. Judicial interpretations
IV. Mechanisms for dialogue
a) I and II
b) I, II and III
c) II, III and IV
d) All the four
Answer : d
Question 9 : The distribution of Legislative powers between the Centre and the States in the Constitution is given in
a) Sixth Schedule
b) Seventh Schedule
c) Eighth Schedule
d) Ninth Schedule
Answer : b
Question 10 : Which one of the following is the subject of Concurrent List?
a) Police
b) Criminal matters
c) Radio and television
d) Foreign affairs
Answer : c
Question 11 : Subjects on which centre and state both can make law are mentioned in which of the following Lists?
a) Union list
b) State list
c) Concurrent list
d) Residual list
Answer : c
Question 12 : Which one of the following subjects is not included in Concurrent List?
a) Actionable wrongs
b) Bankruptcy and Insolvency
c) Price control
d) Capitation taxes
Answer : d
Question 13 : The Public Health and Sanitation is included in the Constitution of India in
a) Union List
b) State List
c) Concurrent List
d) None of the above
Answer : b
Question 14 : In which one of the following does the subject of Cooperative Societies fall?
a) Union List
b) State List
c) Concurrent List
d) Residuary Powers of Union Government
Answer : b
Question 15 : ‘Law and Order’ is included in the
a) Concurrent list
b) State List
c) Union List
d) None of the above
Answer : b
Question 16 : Which one of the following is not included in the ‘Union List’ of the Constitution of India?
a) Defence
b) Foreign Affairs
c) Railways
d) Agriculture
Answer : d
Question 17 : Which one of the following subjects is under the Union List in the Seventh Schedule of the Constitution of India?
a) Regulation of labour and safety in mines and fields
b) Agriculture
c) Fisheries
d) Public Health
Answer : a
Question 18 : Indian Constitution presents three list for the distribution of power between Centre and States. Which two Articles regulate that distribution?
a) Article 4 and 5
b) Article 56 and 57
c) Article 141 and 142
d) Article 245 and 246
Answer : d
Question 19 : The distribution of powers between the Center and the States in the Indian Constitution is based on the scheme provided in the
a) Morley-Minto Reforms, 1909
b) Montague-Chelmsford Act, 1919
c) Government of India Act, 1935
d) Indian Independence Act, 1947
Answer : c
Question 20 : ‘Residuary Powers’ under the Indian Constitution means
a) the powers relating to International Affairs
b) the powers relating to Internal Emergency
c) the powers, which can be exercised both by the Union Government and the States
d) the powers, which have not been specifically enumerated in the Union List, State List and Concurrent List
Answer : d
Question 21 : Which one among the following pairs of level of Government and Legislative Power is not correctly matched?
a) Central Government – Union List
b) Local Government – Residuary Powers
c) State Government – State List
d) Central and State Government – Concurrent List
Answer : b
Question 22 : Which one among the following pairs is not correctly matched?
a) Union List – Banking
b) State List – Agriculture
c) Concurrent List – Marriage
d) Residuary List – Education
Answer : d
Question 23 : With reference to the Constitution of India, which one of the following pairs is not correctly matched?
a) Forests – Concurrent List
b) Stock Exchange – Concurrent List
c) Post Office Saving Bank – Union List
d) Public Health – State List
Answer : b
Question 24 : With reference to the Constitution of India which one of the following pairs is not correctly matched?
a) Stock Exchange – The State List
b) Forest – The Concurrent List
c) Insurance – The Union List
d) Marriage and Divorce – The Concurrent List
Answer : a
Question 25 : Article …………… deals with the administrative relation between the Centre and the States
a) 263 – 372
b) 250 – 260
c) 256 – 263
d) 260 – 274
Answer : c
Question 26 : Which one of the following Articles of the Constitution of India says that the executive power of every State shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of the Union?
a) Article 257
b) Article 258
c) Article 355
d) Article 358
Answer : a
Question 27 : The President can assign any of the functions of the Union Government to the State Government
a) in his discretion
b) in consultation with the Chief Justice of India
c) in consultation with the Government of the state
d) in consultation with the State Governor
Answer : c
Question 28 : The financial relations between the Union Government and States have been discussed under
a) Article 168 to 171
b) Article 268 to 281
c) Article 278 to 291
d) Article 289 to 295
Answer : b
Question 29 : Which of the Constitutional Provision lays down that taxes can neither be levied nor collected without the authority of law?
a) Article 265
b) Article 266
c) Article 300
d) Article 368
Answer : a
Question 30 : Under which Article of the Constitution of India, taxes are levied and collected by the centre but distributed between the Centre and the States?
a) Article 268
b) Article 269
c) Article 270
d) Article 271
Answer : c
Question 31 : The authorisation for the withdrawal of funds from the Consolidated Fund of India must come from
a) the President of India
b) the Parliament of India
c) the Prime Minister of India
d) the Union Finance Minister
Answer : a
Question 32 : Which one of the following taxes is levied and collected by the Union but distributed between Union and States?
a) Corporate tax
b) Tax on income other than on agricultural income
c) Tax on railway fares and freights
d) Customs
Answer : b
Question 33 : When will demand become a grant?
a) When a demand is proposed
b) After the discussion on demand is over
c) After the demand is granted
d) When the Budget Session is closed
Answer : c
Question 34 : All revenues received by the Union Government by way of taxes and other receipts for the conduct of Government business are credited to the
a) Contingency Fund of India
b) Public Account
c) Consolidated Fund of India
d) Deposits and Advances Fund
Answer : c
Question 35 : The provisions regarding division of taxes between the Union and the States
a) can be suspended during financial emergency
b) can be suspended during national emergency
c) can be suspended under any circumstances
d) can be suspended only with the consent of majority of the State Legislatures
Answer : a
Question 36 : Which Article among the following says that Indian Constitution provisions about interstate relation?
a) Article 262
b) Article 263
c) Article 264
d) Article 265
Answer : b
Question 37 : An Inter-State Council may be established by
a) the Parliament
b) the President
c) the National Development Council
d) the Zonal Council
Answer : b
Question 38 : What is the source of Inter-State councils?
a) Constitution
b) Parliamentary laws
c) Recommendation of Planning Commission
d) Approved Resolution by CM
Answer : a
Question 39 : In which year Inter-State Council was established on the recommendation of Sarkaria Commission?
a) 1985
b) 1989
c) 1990
d) 1992
Answer : c
Question 40 : Who is the ex-officio Chairman of the Inter-State Council?
a) Prime Minister
b) Home Minister
c) President
d) None of these
Answer : a
Question 41 : How many Union Cabinet Minister are nominated by the Prime Minister in the Inter-State Council?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 6
Answer : d
Question 42 : In which year, Standing Committee of the Inter-State Council set up?
a) 1990
b) 1996
c) 1998
d) 2000
Answer : b
Question 43 : Which of the following institution are considered necessary to promote ‘Unity among diversity’ in the Indian Federalism?
a) Inter-State Councils and National Development Council
b) Finance Commission and Regional Council
c) Unitary Judicial System and All India Services
d) All of the above
Answer : d
Question 44 : Which of the following is not matched properly?
a) Union Parliament’s Power of Adjudication in Inter-State Water dispute – Article 262 of the Constitution
b) Inter-State Water Dispute Act, 1956
c) River Boards Act, 1970
d) National Water Policy, 1987
Answer : c
Question 45 : Which one of the following pairs is not correctly matched?
a) Inter-State Council – Article 263
b) Finance Commission – Article 280
c) Administrative Tribunal – Article 323
d) Union Public Service Commission – Article 315
Answer : c
Question 46 : Who are the member of the Inter-State Council?
I. Prime Minister
II. Administrator of Union Territories not having Legislative Assemblies
III. NITI Aayog CEO
IV. Home Minister
a) I and IV
b) I, II and III
c) I, II and IV
d) All of these
Answer : d
Question 47 : Which of the following is/are extra-constitutional and extra-legal device(s) for securing cooperation and coordination between the States in India?
I. The NITI Aayog
II. The Governor’s Conference
III. Zonal Councils
IV. The Inter-State Council
a) I and II
b) I, II and III
c) I, II and IV
d) Only II
Answer : b
Question 48 : Consider the following statements:
I. The Inter-State Council is a recommendatory body on issues relating to Inter-State, Centre-State and Centre-Union Territories relations.
II. Zonal Councils are constitutional bodies which were created in 1956
a) Only I is correct
b) Only II is correct
c) Both I and II are correct
d) Neither I nor II are correct
Answer : a
Question 49 : The Zonal Councils are constituted by
a) Constitution
b) Parliamentary Laws
c) Resolution of Government
d) National Development Council
Answer : b
Question 50 : Who is the Chairman of Zonal Council?
a) President
b) Prime Minister
c) Vice-Chairman of NITI Aayog
d) Union Home Minister
Answer : d
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions