Question 1 : Which Articles of Indian Constitution are related to citizenship?
a) Article 3 to 11
b) Article 4 to 11
c) Article 5 to 11
d) Article 6 to 11
Answer : c
Question 2 : In which part of the Constitution of India we find the provisions relating to citizenship?
a) Part I
b) Part II
c) Part III
d) Part IX
Answer : b
Question 3 : Which of the following is not a condition for becoming a citizen of India?
a) Birth
b) Descent
c) Acquiring property
d) Naturalisation
Answer : c
Question 4 : Which country accepted the policy of Dual Citizenship?
a) India
b) Canada
c) Australia
d) USA
Answer : d
Question 5 : Which one among the following has the power to regulate the right of citizenship in India?
a) The Union Cabinet
b) The Parliament
c) The Supreme Court
d) The Law Commission
Answer : b
Question 6 : Who can acquire the Indian citizenship by naturalisation?
a) Foreigners
b) NRI
c) Overseas Indians
d) All of these
Answer : a
Question 7 : What is the meaning of Domicile according to Indian Constitution?
a) Temporary home
b) Permanent home
c) Home in different country
d) Home in enemy country
Answer : b
Question 8 : Every person shall be a citizen of India who has migrated from Pakistan to India before ……….. and since then have been originally residing in India
a) 19th July, 1948
b) 19th July, 1949
c) 19th July, 1950
d) 19th July, 1951
Answer : a
Question 9 : ‘AADHAR’ is a programme
a) to help senior citizens
b) to provide nutritional support to adolescent woman
c) to train people for social deference
d) to provide identity to Indian residents
Answer : d
Question 10 : Indian citizenship is lost when
a) a person acquires a foreign citizenship
b) the person renounces the citizenship
c) the government deprives a person of citizenship for some cause
d) all of the above
Answer : d
Question 11 : Who among the following can become citizen of India under the Constitution?
a) A person domiciled in India
b) A person born in India
c) A person whose parents were born in India
d) All of the above
Answer : d
Question 12 : If a person wants to acquire a citizenship of India through naturalisation, he must fulfil which of the following conditions?
a) Renounces his citizenship of the other country
b) He is of a good character
c) After naturalisation he wants to reside in India
d) All of the above
Answer : d
Question 13 : The detailed provisions regarding acquisition and termination of Indian citizenship are contained in the Citizenship Act which was passed by
a) the Indian Parliament in 1955
b) the Indian Parliament in 1950
c) the British Parliament in August 1948
d) the Constituent Assembly in 1949
Answer : b
Question 14 : A person will lose his citizenship, if
a) he voluntarily surrenders his citizenship
b) the government withdraws his citizenship
c) he voluntarily accepts citizenship of another country
d) all of the above
Answer : d
Question 15 : Citizenship cannot be terminated
a) when there is emergency
b) when there is war
c) when there are elections
d) when it can be terminated regardless of conditions
Answer : b
Question 16 : Which one of the following features of citizenship in India is correct?
a) Dual citizenship of the state and the nation
b) single citizenship of the state
c) single citizenship of whole India
d) Dual citizenship of India and another country
Answer : d
Question 17 : Which one of the following statements is correct?
a) Rights are claims of the state against the citizens
b) Rights are privileges which are incorporated in the constitution of a State
c) Rights are claims of the citizens against the state
d) Rights are privileges of a few citizens against their money
Answer : c
Question 18 : Which of the following status relating to the Overseas Citizenship of India (OCI) and the Non-Resident Indian (NRI) is true?
a) An OCI is a citizen of India and a NRI is not a citizen of India
b) An OCI can vote but cannot contest in the election in India but a NRI can neither vote nor contest in election in India
c) Neither of these can vote nor contest election in India
d) An OCI can neither vote nor contest election in India but a NRI can vote and contest in elections
Answer : d
Question 19 : Which of the following condition/conditions must be fulfilled by the NRIs to be eligible to vote in elections in India?
I. They must be physically present in their place of origin to exercise their franchise
II. NRIs whether they have acquired citizenship of other countries are not eligible to vote
III. Eligible NRIs have to register by filling up from 6-A with electoral registration office
Select the correct answer using the codes given below.
a) I, II and III
b) I and III
c) Only II
d) Only III
Answer : a
Question 20 : Consider the following statements regarding citizens and alien
I. Aliens do not enjoy all the Fundamental Rights
II. Citizens alone have the right to hold offices of Attorney General and the Advocate General
III. Like citizenship, domicile is also ne for the whole of India
a) I, II and III
b) II and III
c) I and II
d) I and III
Answer : a
Question 21 : Which of the following statements are correct regarding Dual Citizenship 2005 in India?
I. Dual citizens are to be treated as citizens for the purpose of taxation
II. They are not eligible to be elected to public office
III. The Dual Citizenship does not provide voting rights to the NRIs
Choose the correct option
a) I and II
b) I and III
c) II and III
d) Only II
Answer : c
Question 22 : The citizenship means
I. full civil and political rights of the citizens
II. the rights of suffrage for election to the house of the people (of the Union) and the Legislative Assembly of every state
III. the right to become a member of the Parliament and member of Legislative Assemblies
Select the correct answer using the codes given below.
a) I and II
b) I and III
c) II and III
d) All of these
Answer : d
Question 23 : In which of the following ways can Indian citizenship be acquired?
I. by descent
II. by naturalization
III. by registration
IV. by birth
a) I and IV
b) I, II and IV
c) I, III and IV
d) All are correct
Answer : d
Question 24 : Which of the following statements with regard to citizenship provisions of the Constitution of India is/are correct?
I. No person shall be a citizen of India by virtue of Article-5 or be deemed to be a citizen of India by virtue of Article-6 or Article-8, if he/she has voluntarily acquired the citizenship of any foreign state.
II. The Parliament has power to make any provision with respect to the acquisition and termination of citizenship and all other matters relating to citizenship
Select the correct answer using the codes given below.
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : c
Question 25 : A citizen of India will loose his or her citizenship if he or she
I. renounces Indian citizenship
II. voluntarily acquires the citizenship of the another company
III. marries a citizen of another country
IV. criticises the Government
Select the correct answer using the codes given below.
a) I, II and III
b) II, III and IV
c) I and II
d) I and IV
Answer : c
Question 26 : What does the Citizenship Act of 1955 confer?
a) Citizenship by birth
b) Citizenship by descent
c) Citizenship by registration
d) all of the above
Answer : d
Question 27 : The 53rd Constitutional Amendment deals with which of the following?
a) Citizenship Act, 1955
b) Citizenship Act, 1986
c) Citizenship Act, 1992
d) none of the above
Answer : b
Question 28 : According to which Act any person born outside India is considered a citizen of India by virtue of citizenship by descent if either of the parents was a citizen at the time of his birth?
a) Citizenship Amendment Act, 1955
b) Citizenship Amendment Act, 2003
c) Citizenship Amendment Act, 1992
d) Citizenship Amendment Act, 2019
Answer : c
Question 29 : Which among the following CAA provides for dual citizenship to Person Origin of India (POI) of 16 countries?
a) CAA, 2003
b) CAA, 2005
c) CAA, 2015
d) CAA, 2019
Answer : b
Question 30 : Which one of the following changes has not been made to the Citizenship Act of India by the Amendment in 2015?
a) The overseas citizens of India will now be called the overseas citizens of Indian cardholders
b) The non-resident Indians are entitled to vote in elections in India
c) The persons of Indian origin have been placed at per with the overseas citizens of India
d) The persons of Indian Origin are now entitled to lifelong visa to visit India
Answer : a
Question 31 : Who among the following is not eligible for registering as overseas citizen of India cardholder, under the citizenship Amendment Act, 2015?
a) a minor child whose parents are an Indian citizen
b) spouse of foreign origin of an Indian citizen
c) Indian who migrated to Pakistan after partition
d) A great grandchild of a person who is citizen of another country but whose grandparent were a citizen of India at the time of commencement of the Constitution
Answer : c
Question 32 : CAA (Bill) 2019 provides a path to Indian citizenship for person belonging to religious minority groups persecuted in ………..
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) Afghanistan
d) All of these
Answer : d
Question 33 : The dual citizenship is not accepted by which country?
a) Germany
b) USA
c) UK
d) China
Answer : d
Question 34 : Person of Indian origin who were citizens of 16-countries list, were eligible to apply for dual citizenships. Which of the following countries are included in the 16 countries list?
I. Australia
II. Canada
III. Finland
IV. Portugal
V. Russia
Choose the correct option
a) I, II, III and IV
b) II, III, IV and V
c) I, II, III and IV
d) I, II, IV and V
Answer : a
Question 35 : The Constitution of India describe India as
a) a federation of States and Union Territories
b) a Union of States
c) Bharatvarsh
d) a federated nation
Answer : b
Question 36 : According to Article 1, the territory of India consists of
a) Territories of the states
b) Union Territories
c) Territories that may be acquired by the government
d) all of the above
Answer : d
Question 37 : Which of the following is not possible by a law of Parliament under Article 3 of the Constitution?
a) Formation of new states
b) Alteration of areas of states
c) Alteration of boundaries of states
d) Admission of new states
Answer : d
Question 38 : In India, which of the following Articles of the Constitution of India provides for the formation of a new state?
a) Article 1
b) Article 3
c) Article 2
d) Article 9
Answer : b
Question 39 : Creation of a new state requires a majority for Constitutional Amendment
a) simple
b) two-third
c) three-fourth
d) two-third plus ratification by half of all states
e) none of the above/more than one of the above
Answer : a
Question 40 : The consent ………….. required for alternating its boundaries according to the Constitutional provisions
a) the state legislature under house is
b) the chief minister is
c) the state is
d) the state is not
Answer : d
Question 41 : The power to curve out a new State is vested in
a) the Parliament
b) the President
c) the Council of Ministers
d) State’s Reorganisation Committee
Answer : a
Question 42 : Who among the following is empowered to declare an area as ‘Schedule areas’?
a) President
b) Parliament
c) Governor
d) State Legislature
Answer : a
Question 43 : Which part of the Constitution is concerned with the administration of Union Territories?
a) Part VI
b) Part VIII
c) Part VII
d) Part V
Answer : b
Question 44 : Who among the following has been authorised to appoint a commission to examine and report on any matter relating to administration of autonomous districts?
a) Parliament
b) President
c) State Legislature
d) Governor
Answer : d
Question 45 : Which Article envisages a special system of administration for ‘Schedule areas’ and ‘Tribal areas’?
a) 241
b) 243
c) 244
d) 247
Answer : c
Question 46 : Part VI of our Constitution is related to
a) the Fundamental Duties
b) the States
c) the Union Territories
d) the Panchayats
Answer : b
Question 47 : The constitution of India divided the states of India in categories A, B, C and D in the year 1950. In this context which of the following statements is correct?
a) The Chief Commissioner was the executive head of category A states. The Rajpramukh was the executive head of category B states. The Governor was the executive head of categories C and D states.
b) The Rajpramukh was the executive head of category A states. The Chief Commissioner was the executive head of categories B and C states. The Governor was the executive head of the category D states
c) The Governor was the executive head of category A states. The Rajpramukh was the executive head of category B states. The Chief Commissioner was the executive head of categories C and D states
d) The Governor was the executive head of Category A states. The Chief Commissioner was the executive head of category B states. The Rajpramukh was the executive head of categories C and D states.
Answer : c
Question 48 : Under which schedule of the Constitution of India can transfer of tribal land to private parties for mining be declared null and void?
a) Third Schedule
b) Fifth Schedule
c) Ninth Schedule
d) Twelfth Schedule
Answer : b
Question 49 : The provisions of the sixth schedule of Indian Constitution are applicable in which of the following states?
a) Tripura
b) Sikkim
c) Nagaland
d) All of these
Answer : a
Question 50 : The VI Schedule of the Constitution of India deals with the administration of tribal areas of which of the following states?
a) Bihar, Chhattisgarh and Goa
b) Meghalaya, Tripura and Mizoram
c) Uttarakhand, Manipur and Jharkhand
d) Nagaland, Arunachal and Tripura
Answer : b
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions