Question 1 : The atmospheric air is held to the Earth by
a) gravity
b) winds
c) clouds
d) rotation of the Earth
Answer : a
Question 2 : If the Earth did not have an atmosphere, temperature extremes between day and night would
a) increase
b) decrease
c) stay the same
d) fluctuate rapidly
Answer : a
Question 3 : Which one of the following statements about the atmosphere is correct?
a) The atmosphere has definite upper limits, but gradually thins until it becomes imperceptible
b) The atmosphere has no definite upper limits, but gradually thins until it becomes imperceptible
c) The atmosphere has definite upper limits, but gradually thickens until it becomes imperceptible
d) The atmosphere has no definite upper limits, but gradually thickens until it becomes imperceptible
Answer : b
Question 4 : On average, air contains………% of water vapour.
a) 1
b) 3
c) 5
d) 7
Answer : b
Question 5 : Which among the following gases has the most volume by percentage in the atmosphere?
a) Carbon-dioxide
b) Argon
c) Neon
d) Helium
Answer : b
Question 6 : The correct proportion of gases in the atmosphere in descending order is
a) Nitrogen, Carbon dioxide and Oxygen
b) Nitrogen, Oxygen and Carbon dioxide
c) Carbon dioxide, Nitrogen and Oxygen
d) Carbon dioxide, Oxygen and Nitrogen
Answer : b
Question 7 : Which one of the following is the correct order in which the gases from the atmosphere disappear as one moves away from the surface of the Earth?
a) Carbon dioxide – Oxygen – Nitrogen
b) Oxygen – Nitrogen – Carbon dioxide
c) Carbon dioxide – Nitrogen – Oxygen
d) Nitrogen – Oxygen – Carbon dioxide
Answer : c
Question 8 : Most of the phenomena related to weather take place in
a) stratosphere
b) ionosphere
c) mesosphere
d) troposphere
Answer : d
Question 9 : Which of the following is the lowermost layer of the Atmosphere?
a) Troposphere
b) Exosphere
c) Thermosphere
d) Mesosphere
Answer : a
Question 10 : Troposphere is the hottest part of the atmosphere because
a) it is closest to the Sun
b) heat is generated in it
c) it is heated by the Earth’s surface
d) there are charged particles in it
Answer : c
Question 11 : Which one of the four regions above Earth has smallest height (km)?
a) Stratosphere
b) Mesosphere
c) Thermosphere
d) Troposphere
Answer : d
Question 12 : The normal lapse of temperature of Earth’s atmosphere drops to O0C at the
a) upper part of ionosphere
b) upper boundary of the tropopause
c) lower part of mesosphere
d) upper boundary of stratopause
Answer : b
Question 13 : Which one of the following statements is true about tropopause?
a) It is formed due to the meteoric dust particles
b) It is about 5-10 km thick
c) It is a zone of mixing
d) It’s average height is about 8 km over equator
Answer : c
Question 14 : Which one of the following zones of the atmosphere is rich in ozone gas?
a) Mesosphere
b) Troposphere
c) Stratosphere
d) Ionosphere
Answer : c
Question 15 : Most ozone gas (about 90%) is located in the atmospheric layer of
a) ionosphere
b) troposphere
c) stratosphere
d) mesosphere
Answer : c
Question 16 : Consider the following statements related to stratification of atmospheric layers.
I. All storms and cloudiness are restricted to stratosphere
II. Cirrus clouds are formed on the top layers of troposphere
III. Stratosphere is also an ‘isoclinal layer’.
Which of the statements given above is/are correct?
a) I and II
b) I and III
c) II and III
d) I, II and III
Answer : c
Question 17 : Assertion (A) : In stratosphere the temperature increase with altitude results in a layering effect.
Reason (R) : It created a global ‘inversion layer’, and increases vertical convection.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : c
Question 18 : The lowest temperature is observed/recorded in which one of the following layers of the atmosphere?
a) Stratosphere
b) Mesosphere
c) Thermosphere
d) Troposphere
Answer : b
Question 19 : Assertion (A) : Within the mesosphere, temperature decreases with increasing altitude.
Reason (R) : This is due to decreasing solar heating and increasing cooling by CO2 radiative emission.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 20 : Which one of the following layers of the atmosphere is responsible for the deflection of radio waves?
a) Troposphere
b) Stratosphere
c) Mesosphere
d) Ionosphere
Answer : d
Question 21 : Which one of the following gases is found in highest quantity in exosphere?
a) Hydrogen
b) Helium
c) Nitrogen
d) Oxygen
Answer : a
Question 22 : Arrange the following layers of atmosphere vertically from the surface of the Earth.
I. Mesosphere
II. Troposphere
III. Stratosphere
IV. Thermosphere
a) I, II, III, IV
b) II, I, III, IV
c) II, III, I, IV
d) III, IV, II, I
Answer : c
Question 23 : Assertion (A) : Because of the Sun’s UV radiation, Earth’s upper atmosphere is partially (0.1% or less) ionised plasma at altitudes of 70-1500 km.
Reason (R) : The zone of ionosphere, is coupled to both the magnetosphere and the neutral atmosphere.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : d
Question 24 : The value of solar constant is
a) 2 Langley/min
b) 1 Langley/min
c) 13 Langley/min
d) 0.5 Langley/min
Answer : a
Question 25 : The intensity of insolation depends on
a) altitude
b) nature of terrain
c) wind
d) latitude
Answer : d
Question 26 : Nearly 30% of the solar radiations return back to the space without contributing anything to the Earth’s surface temperature. This amount of radiation is known as
a) black body
b) tropopause
c) Earth’s albedo
d) mesopause
Answer : c
Question 27 : Cloudy nights are warmer than clear nights because
a) greenhouse effect
b) depletion of ozone layer
c) isolation
d) it acts as a hindrance to terrestrial radiation
Answer : d
Question 28 : Which parts of the Earth’s surface experience least variation in incoming solar radiation throughout the year?
a) Poles
b) Equatorial regions
c) Tropics of Cancer and Capricorn
d) Arctic and Antarctic circles
Answer : b
Question 29 : Consider the following statements:
I. The Earth receives the Sun’s energy at the infrared end of the spectrum.
II. The Earth re-radiates the Sun’s heat as ultraviolet energy.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : d
Question 30 : Which of the following is correct regarding Thermal terrestrial radiation?
I. Thermal terrestrial radiation is in the form of Long wave.
II. Only 35% of terrestrial radiation is emitted through the radiation window of Earth
a) Both I and II
b) Only I
c) Only II
d) None of the above
Answer : b
Question 31 : Assertion (A) : The thickness of the atmosphere is maximum over the equator.
Reason (R) : High insolation and strong convection currents occur over the Equator.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 32 : Which one of the following experiences the least annual range of temperature?
a) Arctic circle
b) Tropic of Capricorn
c) Tropic of Cancer
d) Equator
Answer : d
Question 33 : Which one of the following statements is not correct?
a) Temperatures decrease from the equator to poles/
b) Temperature in equatorial regions change substantially from January to July
c) Large land masses located in the sub-arctic and Artic zones develop centers of extremely low temperature in winter.
d) Highlands are always colder than surrounding lowlands.
Answer : b
Question 34 : Which one of the following causes adiabatic temperature changes in atmosphere?
a) Deflection and advection
b) Latent heat of condensation
c) Expansion and compression of the air
d) Partial absorption of solar radiation by the atmosphere
Answer : c
Question 35 : Which one of the following statements about temperature is correct?
a) Temperature decreases with height in the stratosphere
b) Temperature is constant at different heights in the stratosphere
c) Temperature increases with height in the troposphere at an average rate of 6.5o C per km
d) Temperature decreases with height in the troposphere at an average rate of 6.4o C per km
Answer : d
Question 36 : The thermal equator is found
a) at the equator
b) South of the geographical equator
c) North of the geographical equator
d) both North and South of geographical equator
Answer : d
Question 37 : Assertion (A) : In coastal regions seasonal variation of temperature is less as compared to that of the interior areas.
Reason (R) : Seasonal variation of atmospheric humidity in the coastal regions is low as compared to that of the interior areas.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : c
Question 38 : Assertion (A) : Areas lying within five to eight degrees latitude on either side of the equator receive rainfall throughout the year.
Reason (R) : High temperatures and high humidity cause convectional rain to fall mostly in the afternoons near the equator.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 39 : At high altitudes, pressure cooker is preferable for cooking, because the boiling point of water
a) reduces due to higher atmospheric pressure
b) reduces due to lower atmospheric pressure
c) increases due to reduced gravitational force
d) reduces due to increases ozone content in the atmosphere
Answer : b
Question 40 : Which one of the following weather conditions is indicated by a sudden fall of barometer reading?
a) Stormy
b) Calm weather
c) Cold and dry weather
d) hot and sunny weather
Answer : a
Question 41 : Logically, what does a continually rising air pressure indicate?
a) Advent of unsettled and cloudy weather.
b) Advent of a cyclone
c) Fine and settled weather
d) Fine and unsettled weather
Answer : d
Question 42 : Assertion (A) : 60o – 650 latitudes in both the hemispheres have a low pressure belt instead of high pressure.
Reason (R) : The low pressure areas are permanent over oceans rather than on land.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : b
Question 43 : Assertion (A) : Pressure gradients determine the velocity of winds.
Reason (R) : When isobars (lines of equal atmospheric pressure) are closely spaced, the wind velocity would be gentle.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true
Answer : c
Question 44 : Which one of the following provides the force needed to drive the atmospheric circulation?
a) Higher biotic content of the tropical latitudes and lower biotic content of the polar latitudes
b) The energy content between high insolation tropical latitudes and the low insolation polar latitudes.
c) Higher rotational speed of lower latitudes lower rotational speed of higher latitudes
d) Equatorial radius of the earth is longer then the polar radius
Answer : b
Question 45 : Intertropical Convergence Zone (ITCZ), a low-pressure zone, is located
a) between trade winds and westerlies belt
b) between westerlies and polar winds belt
c) nearby the poles
d) at the equator
Answer : d
Question 46 : What is the convergence of the North-East and South-East trade winds near the equator known as?
a) Doldrums
b) Jet stream
c) Inter-tropical convergence zone
d) Upper air monsoon
Answer : c
Question 47 : In the Hadley cell thermal circulation, air rises up and finally descends at
a) intertropical convergence zone
b) doldrums
c) subtropical high-pressure cells
d) equatorial troughs
Answer : c
Question 48 : Which one of the following statements is true about Horse latitude?
a) It is a region of strong wind currents
b) It is a dynamically induced subtropical high pressure
c) It is closest point to the Sun, therefore, the air relatively is more hot due to which, the air becomes less denser and forms a low pressure zone
d) None of the above.
Answer : b
Question 49 : Consider the following regarding atmospheric circulation in the form of cells.
I. They are formed due to disturbances in planetary pressure system.
II. They are in form of vertical circulation cells.
a) Only I
b) Only II
c) I and II
d) None of the above
Answer : c
Question 50 : Consider the following statements regarding atmospheric pressure cells.
I. Equatorial low pressure cell is located on either side of Equator from 23 1/2 oN to 23 1/2 oS
II. The Horse latitude is a thermally induced pressure cell
III. The sub-polar low pressure cell is more pronounced in Southern Hemisphere.
Choose the correct statements.
a) I, II and III
b) II and III
c) I and III
d) I and II
Answer : c
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions