Constitutional Amendment and Special Provision for States MCQ Questions with Answers

Question 1 : Which of the following parts of the Constitution cannot be amended by a simple majority?

a) Creation of new State
b) Process of the election of President
c) Official language of the Union States
d) Provision of Quorum

Answer : b

Question 2 : Amendments to the Constitution may be initiated

a) only in Lok Sabha
b) only in Rajya Sabha
c) only in State Legislative assemblies
d) either house of the Parliament

Answer : d

Question 3 : Which Article of the Constitution of India lays down the procedure for the amendment of the Constitution?

a) 348
b) 358
c) 368
d) 378

Answer : c

Question 4 : In the event of the upper House rejecting a Constitutional Amendment Bill passed by the lower house

a) the bill have to be dropped
b) a joint sitting of both the Houses of Parliament may be convened to consider and pass the bill
c) The Bill shall be deemed to have been passed by both the houses of the Parliament, if the Lok Sabha passes it again by a two-third majority
d) the Bill shall be deemed to have been passed by both the Houses of the Parliament despite the disapproval of the Bill by the upper House

Answer : a

Question 5 : Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately by the special majority?

a) Ordinary Bill
b) Money Bill
c) Finance Bill
d) Constitutional Amendment Bill

Answer : d

Question 6 : An amendment to the Constitution of India can be initiated by the 

I. Lok Sabha
II. Rajya Sabha
III. State Legislatures
IV. President

Select the correct answer using the codes given below.

a) Only I
b) I, II and III
c) II, III and IV
d) I and II

Answer : d

Question 7 : According to the Indian Constitution, the Constitutional Amendment of the following topics requires consent of at least half of State Legislatures.

I. Federal Provisions of the Constitution
II. Rights of the Supreme Court
III. The Process of Constitutional Amendment
IV. Formation of new states or transformation in the borders and names of the State

a) 1,2 and 3
b) 1,2 and 4
c) 1,3 and 4
d) 2,3 and 4

Answer : a

Question 8 : Consider the following statements

I. An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a Bill in Lok Sabha only.
II. If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislature of all the States of India

Which of the following statements given above is/are correct?

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

Answer : d

Question 9 : Consider the following statements

I. The Amendment procedure has been provided in Article-368 of the Constitution of India
II. The consent of the states is mandatory for all Amendments to the Constitution of India

Which of the following statements given above is/are correct?

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

Answer : a

Question 10 : Which of the following are the matters on which a Constitutional Amendment is possible only with the ratification of the legislatures of not less than one-half of the states?

I. Election of the President
II. Representation of States in Parliament
III. Any of the lists in the 7th Schedule
IV. Abolition of the Legislative Council of States

a) I, II and III
b) I, II and IV
c) I, III and IV
d) II, III and IV

Answer : a

Question 11 : Consider the following statements regarding the Constitutional Amendments.

I. In Article 368. two methods of Constitutional Amendment are mentioned
II. Constitutional Amendment Bill can be initiated only in Lok Sabha
II. In case of any dispute between two Houses of Parliament on Constitutional Amendment Bill, Joint sitting of both the Houses can be summoned
IV. The President can not veto a Constitutional Amendment Bill

Which of the following statements given above is/are correct?

a) I and II
b) I and IV
c) II and IV
d) II, III and IV

Answer : b

Question 12 : Coming Soon

a)
b)
c)
d)

Answer : 

Question 13 : The first Constitutional Amendment Bill passed in 1951 was related to

a) Security of the Country
b) Security of the Prime Minister
c) Protection of agrarian reforms in certain cases
d) Scheduled Castes and Scheduled Tribes

Answer : c

Question 14 : The Ninth Schedule of the Indian Constitution was added by 

a) 1st Amendment
b) 8th Amendment
c) 9th Amendment
d) 42nd Amendment

Answer : a

Question 15 : Which Amendment of the Constitution provides that no law passed to give effects to Directive Principle of State Policy contained in Article 39(b) and 8(c) shall be deemed to be void on the ground that it abridges the rights conferred by Article 14 and 19?

a) 25th Amendment
b) 28th Amendment
c) 42nd Amendment
d) 44th Amendment

Answer : a

Question 16 : Sikkim became a new State by

a) 30th Amendment of the Constitution
b) 34th Amendment of the Constitution
c) 35th Amendment of the Constitution
d) 36th Amendment of the Constitution

Answer : d

Question 17 : The education which was initially a state subject was transferred to the concurrent list by the 

a) 24th Amendment
b) 25th Amendment
c) 42nd Amendment
d) 44th Amendment

Answer : c

Question 18 : By which Amendment Act of the Constitution of India were the Directive Principles of the State Policy given precedence over the Fundamental Rights wherever they come into conflict?

a) 40th
b) 42nd
c) 44th
d) 46th

Answer : b

Question 19 : Which of the following Constitutional Amendment is related to the Fundamental Duties?

a) 42nd
b) 44th
c) 46th
d) 50th

Answer : a

Question 20 : Which of the following Constitutional Amendment Acts was termed as Mini Constitution?

a) 42nd
b) 44th
c) 46th
d) 50th

Answer : a

Question 21 : Which of the following Amendment Act of the Constitution deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights?

a) 37th Constitutional Amendment Act, 1975
b) 38th Constitutional Amendment Act, 1975
c) 44th Constitutional Amendment Act, 1978
d) 42nd Constitutional Amendment Act, 1976

Answer : c

Question 22 : Which one of the following Constitutional Amendments introduced the anti-defection provision in the Constitution for the first time?

a) 54th Amendment
b) 53rd Amendment
c) 52nd Amendment
d) 51st Amendment

Answer : c

Question 23 : Mizoram has been granted the status of a State by which of the following Constitutional Amendment?

a) 53rd
b) 54th
c) 55th
d) 52nd

Answer : a

Question 24 : The authoritative text of the Indian Constitution in Hindi was authorised to be published by which of the following Constitutional Amendments?

a) 57th Amendment, 1987
b) 58th Amendment, 1987
c) 59th Amendment, 1988
d) 60th Amendment, 1988

Answer : b

Question 25 : Which Constitutional Amendment Act reduced the voting Age form 21 years to 18 years?

a) 61st
b) 62nd
c) 63rd
d) 64th

Answer : a

Question 26 : Which one of the following, Amendments of the Constitution of India converts the Union Territory of Delhi into National Capital Region of Delhi?

a) 69th Amendment
b) 70th Amendment
c) 73rd Amendment
d) 74th Amendment

Answer : a

Question 27 : Which Amendment of the Constitution provided constitutional status to the Panchayats?

a) 56th Amendment
b) 73rd Amendment
c) 74th Amendment
d) 76th Amendment

Answer : b

Question 28 : The 86th Amendment of the Constitution of India altered a Directive Principle of the Constitution to provide for

a) early childhood care and education for all children until they complete the age of six years
b) the State to provide free legal aid
c) encouraging village Panchayats
d) prohibiting intoxicating drinks and drugs injurious to health

Answer : a

Question 29 : Which Amendment to the Constitution inserted a new Article 21 in the Constitution providing Right to Education?

a) 86th Amendment
b) 87th Amendment
c) 88th Amendment
d) 89th Amendment

Answer : a

Question 30 : Which of the following Constitutional Amendment Act seeks that the size of the Council of Ministers at the Centre and in a state must not exceed 15 per cent of the total number of members of the Lok Sabha and the total number of members of the Legislative Assembly of that State respectively?

a) 91st
b) 93rd
c) 95th
d) 97th

Answer : a

Question 31 : By which Constitutional Amendment OBCs have been given 27 per cent reservation in the admission to educational institutions?

a) 92nd
b) 93rd
c) 94th
d) 96th

Answer : b

Question 32 : The 93rd Constitutional Amendment Bill deals with the

a) continuation of reservation for backward classes in government jobs
b) free and compulsory education for all children between the age of 6 and 14 years
c) reservation of 30 per cent posts for women in government recruitments
d) allocation of more number of Parliamentary seats for recently formed States

Answer : b

Question 33 : By which of the following amendments of the Indian Constitution, the term ‘Co-operative Societies’ was added in Article 19(1) (c)?

a) 42nd Amendment Act, 1976
b) 73rd Amendment Act, 1993
c) 97th Amendment Act, 2011
d) 36th Amendment Act, 1975

Answer : c

Question 34 : The 97th Constitutional Amendment Act of 2012 is concerned with …….

a) free and compulsory education or children upto the ag of 14 years
b) organisation and working of co-operative societies
c) stringent measured to deal with terrorism
d) provision of Lokpal to prevent corruption

Answer : b

Question 35 : The Constitution (98th Amendment) Bill is related to

a) empowering the center to levy and appropriate service tax
b) Constitution of the National Judicial Commission
c) readjustment of electoral constituencies on the basis of the population census 2001
d) the demarcation of new boundaries between States

Answer : b

Question 36 : Which of the following Constitutional Amendment Act empowered the Governor of Karnataka to take steps to develop Hyderabad-Karnataka region?

a) 96th Constitutional Amendment Act
b) 95th Constitutional Amendment Act
c) 99th Constitutional Amendment Act
d) 98th Constitutional Amendment Act

Answer : d

Question 37 : The 100th 96th Constitutional Amendment Act deals with

a) Goods and Service Tax
b) Maternity Benefit Act
c) Exchange of enclaves with Bangladesh
d) Substituted ‘Odia’ for oriya

Answer : c

Question 38 : Under which Amendment to the Constitution of India was Goods and Services Tax imposed?

a) 97th
b) 99th
c) 100th
d) 101st

Answer : d

Question 39 : Why was Constitutional Amendment needed for introducing GST

a) States were not willing to agree with the Union for introduction of GST without amendment in the Constitution
b) GST was to be implemented on concurrent base and Article 246 was inadequate for such a case
c) The Empowered Committee of Finance Ministers had recommended for Constitutional amendment
d) The GST Council had recommended for Constitutional Amendment so that its power enhances

Answer : b

Question 40 : The Constitutional Bill (103rd Amendment), 2017 deals with

a) empowers National Commission on Backward Classes
b) empowers National Council for Backward Classes
c) empowers National Council for Scheduled Castes
d) empowers National Commission for Scheduled Castes

Answer : a

Question 41 : The Constitution (103rd Amendment Act) deals with

a) Reservation for Economically Weaker Sections (EWS)
b) Constitutional Status to National Commission for Backward Classes
c) Strict measure against terrorism
d) Creation of Union Territories of Jammu and Kashmir and Ladakh

Answer : a

Question 42 : Which of the following Constitutional Amendment, extending the reservation of seats for SCs and STs, in the Lok Sabha and State assemblies from Seventy years to Eighty years?

a) 104th
b) 105th
c) 99th
d) 101st

Answer : a

Question 43 : The reservation of seats for Anglo-Indian Community in the Lok Sabha and State assemblies has been done away with

a) 104th Constitutional Amendment Act
b) 104th Constitutional Amendment Act
c) 104th Constitutional Amendment Act
d) 104th Constitutional Amendment Act

Answer : a

Question 44 : Coming Soon

a)
b)
c)
d)

Answer : 

Question 45 : Coming Soon

a)
b)
c)
d)

Answer : 

Question 46 : Coming Soon

a)
b)
c)
d)

Answer : 

Question 47 : Coming Soon

a)
b)
c)
d)

Answer : 

Question 48 : Coming Soon

a)
b)
c)
d)

Answer : 

Question 49 : Which Article of Indian Constitution deals with special provisions with respect to different States?

a) Article 369
b) Article 370
c) Article 371
d) Article 372

Answer : c

Question 50 : The recently revoked ‘Article 370’ is associated with which of these States of India?

a) Assam
b) Sikkim
c) Nagaland
d) Kashmir

Answer : d

Explore More MCQs Below

Ancient History

Medieval History

Modern History

Geography

World Geography

Indian Geography

Environment and Ecology

Indian Polity

Indian Economy

Science and Technology

Miscellaneous