Question 1. The Tornadoes are very strong tropical cyclones originating in
(A) Caribbean Sea
(B) China Sea
(C) Arabian Sea
(D) Black Sea
Answer : A
Question 2. Which one of the following regions of the U.S.A. is known as ‘Tornado Alley’?
(A) Atlantic Seaboard
(B) Pacific Coast
(C) Mississippi Plains
(D) Alaska
Answer : C
Question 3. Which of the following would you generally associate with Tornadoes?
(A) Gulf of Mexico
(B) China Sea
(C) Indian Ocean
(D) U.S.A.
Answer : D
Question 4. To measure the intensity of Tornadoes we use
(A) Mercalli scale
(B) Fujita Scale
(C) Saffir-samson scale
(D) Richter scale
Answer : B
Question 5. Which of the following area is more susceptible to typhoon cyclone?
(A) Australia
(B) China Sea
(C) Asia
(D) America
Answer : B
Question 6. Willy-Willy is
(A) A type of tree grown in temperate regions
(B) A wind that blows in a desert
(C) A tropical cyclone of the NorthWest Australia
(D) A kind of common fish found near Lakshadweep islands
Answer : C
Question 7. Which of the following scales is used to measure the damage by a hurricane?
(A) Safir-Simpson Scale
(B) Mercalli Scale
(C) Fujita Scale
(D) Richter scale
Answer : A
Question 8. A sudden fall of Mercury in Barometer indicates
(A) Fair weather
(B) Stormy weather
(C) Cold weather
(D) Hot weather
Answer : B
Question 9. Which of the following cyclones did not affect India?
(A) Aila
(B) Nargis
(C) Thane
(D) Neelam
Answer : B
Question 10. In the South Atlantic and SouthEastern Pacific regions in tropical latitudes, cyclone does not originate. What is the reason?
(A) Sea surface temperatures are low
(B) Inter-Tropical Convergence Zone seldom occurs
(C) Coriolis force is too weak
(D) Absence of land in those regions
Answer : A
Question 11. Assertion (A): The surface winds spiral inwards upon the centre of the cyclone.
Reason (R): Air descends at the centre of the cyclone.
Code
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer : A
Question 12. Which one of the areas marked as (a), (b), (c) and (d) in the given figure of the cyclone, witnesses heavy torrential short duration rainfall accompanied by thunderstorms?

(A) a
(B) b
(C) c
(D) d
Answer : D
Question 13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.
List-I
(a) Australia
(b) China
(c) India
(d) U.S.A.
List-II
1. Hurricanes
2. Willy-Willy
3. Typhoons
4. Cyclones
Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4
(D) 4 3 2 1
Answer : B
Question 14. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.
List-I
(a) Willy-Willy
(b) Hurricanes
(c) Typhoons
(d) Baguio
List-II
1. U.S.A.
2. Australia
3. Philippines
4. China
Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 1 2 4 3
(D) 2 1 3 4
Answer : B
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions