1. The historian Baruni refused to consider the state in India under Delhi sultans as truly Islamic because
(a) the majority of the population did not follow Islam
(b) the Muslim theologists were often disregarded
(c) the Sultan supplemented the Muslim law by framing his regulations
(d) the religious freedom was accorded to non-muslims
Answer: (a) the majority of the population did not follow Islam
2. The most rulers and sultans of Sultanate period belong to class
(a) Turkish
(b) Mongols
(c) Tatars
(d) Arabs
Answer: (a) Turkish
3. ‘Diwan-E-Arj’ department was associated with
(a) Royal correspondence
(b) Foreign
(c) Defence
(d) Finance
Answer: (c) Defence
4. Which one of the following dynasties saw the heyday of Wizarat?
(a) The Ilbari
(b) The Khalji
(c) The Tughluq
(d) The Lodhi
Answer: (c) The Tughluq
5. Which medieval King of India introduced the ‘Iqta system’?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) None of the above
Answer: (a) Iltutmish
6. Supreme rural officials of land revenue in Sultanate Period?
(a) Chaudhary
(b) Rawat
(c) Malik
(d) Patwari
Answer: (a) Chaudhary
7. ‘Sharb’ was a tax levied on
(a) trade
(b) irrigation
(c) non-muslims
(d) industry
Answer: (b) irrigation
8. Zawabits were concerned with
(a) state laws
(b) law regulating mansab system
(c) laws regulating mint house
(d) agricultural taxes
Answer: (a) state laws
9. Hadis is
(a) Islamic law
(b) settlement law
(c) tax of Sultanate period
(d) Mansabdar
Answer: (a) Islamic law
10. Fawazil in the Sultanate period meant
(a) extra payment to the nobles
(b) revenue assigned in lieu of salary
(c) excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars
(d) illegal exactions extracted from the peasants
Answer: (c) excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars
11. Who among the following started ‘Tanka’ silver coin?
(a) Alauddin Khalji
(b) Qutubuddin Aybak
(c) Iltutmish
(d) Balban
Answer: (c) Iltutmish
12. Who was the medieval King responsible for introducing the Silver coins in North India?
(a) Iltutmish
(b) Razia
(c) Alauddin Khalji
(d) Muhammad Tughlaq
Answer: (a) Iltutmish
13. Coins-Tanka, Shasgani and Jital of Sultanate period was made of which of the following metals?
(a) silver, copper
(b) gold, silver, copper
(c) silver, zinc, copper
(d) gold, zinc, copper
Answer: (a) silver, copper
14. On whose coins the name of the last Caliph of Baghdad appeared for the first time?
(a) Qutubuddin Aybak
(b) Iltutmish
(c) Alauddin khalji
(d) Alauddin Masud Shah
Answer: (d) Alauddin Masud Shah
15. The first true arch in Sultanate memorial could be seen in
(a) Iltutmish’s Tomb
(b) Tomb of Balban
(c) Alai Darwaza
(d) Quwwat-ul-Islam Mosque
Answer: (b) Tomb of Balban
16. Which Sultan built Alai Darwaza?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin khalji
(d) Firuz Shah Tughluq
Answer: (c) Alauddin khalji
17. Who among the following did not contribute to the construction of Qutub Minar?
(a) Qutubuddin Aybak
(b) Iltutmish
(c) Alauddin khalji
(d) Firuz Shah Tughluq
Answer: (c) Alauddin khalji
18. India’s first tomb constructed in the Indo Islamic style was
(a) Humayun’s Tomb
(b) Balban’s Tomb
(c) Qutubuddin Aybak’s Tomb
(d) Alauddin’s Tomb
Answer: (b) Balban’s Tomb
19. The Horse Shoe arch was first introduced in the
(a) Tomb of Iltutmish
(b) Tomb of Ghiyasuddin Tughluq
(c) Alai Darwaza
(d) Quwwat-ul-Islam Mosque
Answer: (c) Alai Darwaza
20. The composer of ‘Kirti Stambh Prashasti’ was
(a) Somdev
(b) Jaita
(c) Napa
(d) Abhi Kavi
Answer: (d) Abhi Kavi
21. ‘Kirti Stambh’ of Chittor was constructed during the rule of
(a) Rana Kumbha
(b) Rana Hammir
(c) Rana Ratan Singh
(d) Rana Sangram Singh
Answer: (a) Rana Kumbha
22. Which of the following is not correctly matched?
(a) Ajmer-Quwwat ul Islam
(b) Jaunpur- Atala Masjid
(c) Malwa- Jahaz Mahal
(d) Gulberga- Jama Masjid
Answer: (a) Ajmer-Quwwat ul Islam
23. Amir Khusrau, the ‘Parrot of India’ was born at
(a) Patti
(b) Patli
(c) Patiali
(d) Patiala
Answer: (c) Patiali
24. Who among the following called himself the ‘Parrot of India’
(a) Qutban
(b) Usman
(c) Amir Khusrau
(d) Amir Hasan
Answer: (c) Amir Khusrau
25. Who was the famous author of Kitab-ul-Hind?
(a) Hasan Nizami
(b) Minhaj-us-Siraj
(c) Al-Biruni
(d) Shams-e-Siraj Afif
Answer: (c) Al-Biruni
26. Amir Khusrau was born in
(a) Agra
(b) Barabanki
(c) Etah
(d) Etawah
Answer: (c) Etah
27. Amir Khusrau played a pioneering role in the development of
(a) Braj Bhasha
(b) Awadhi
(c) Khari boli
(d) Bhojpuri
Answer: (c) Khari boli
28. Who among the following witnessed the reign of seven Sultans of Delhi?
(a) Amir Khusrau
(b) Shaikh Nizamuddin Auliya
(c) Khwaja Muinuddin Chishti
(d) Both a and b
Answer: (d) Both a and b
29. The famous the famous poet Amir Khusrau was associated with the court of
(a) Nawab Asafuddaula
(b) Ghiyasuddin Balban
(c) Muhammad Shah ‘Rangila’
(d) Qutubuddin Aibak
Answer: (b) Ghiyasuddin Balban
30. The famous poet Amir Khusrau lived at the court of
(a) Alauddin Khalji
(b) Iltutmish
(c) Muhammad Bin Tughlaq
(d) Qutubuddin Aibak
Answer: (a) Alauddin Khalji
31. Amir Khusrau was court poet of
(a) Muhammad Bin Tughlaq
(b) Alauddin Khalji
(c) Sher Shah Suri
(d) Humayun
Answer: (b) Alauddin Khalji
32. Amir Khusrau was associated with whose reign among the following?
(a) Alauddin Khalji
(b) Muhammad Bin Tughlaq
(c) Ibrahim Lodhi
(d) Firuz Shah Tughluq
Answer: (a) Alauddin Khalji
33. Amir Khusrau was a
(a) poet
(b) historian
(c) musician
(d) all of these
Answer: (d) all of these
34. Father of new Persian poetry style ‘Sabak-e-Hindi’ or Hindustani style was
(a) Ziyauddin Barani
(b) Afiq
(c) Isami
(d) Amir Khusrau
Answer: (d) Amir Khusrau
35. Who among the following is known as the ‘Father of Hindi Khari Boli’?
(a) Amir Khusrau
(b) Malik Muhammad Jaisi
(c) Kabir
(d) Abdur Rahim Khane-Khanan
Answer: (a) Amir Khusrau
36. The Savant of both language Hindi and Persian was
(a) Akbar
(b) Tansen
(c) Amir Khusrau
(d) Bairam Khan
Answer: (c) Amir Khusrau
37. Who was the author of Tabaqat-i-Nasiri?
(a) Shaikh Jamaluddin
(b) Al Biruni
(c) Minhaz-us-Siraj
(d) Ziyauddin Barani
Answer: (c) Minhaz-us-Siraj
38. Which among the following languages was patronized by Sultans of Delhi?
(a) Arabic
(b) Turki
(c) Persian
(d) Urdu
Answer: (c) Persian
39. The term ‘Apabhramsa’ was used in medieval Sanskrit texts to denote
(a) outcasts among the Rajputs
(b) deviations from the vedic rituals
(c) early forms of some of the modern Indian languages
(d) non Sanskrit verse metres
Answer: (c) early forms of some of the modern Indian languages
40. Which among the following musical instrument is the finest example of Hindu Muslim harmony in musical instruments?
(a) Veena
(b) Dholak
(c) Sarangi
(d) Sitar
Answer: (d) Sitar
41. Tabla was introduced by
(a) Adil Shah
(b) Amir Khusrau
(c) Tansen
(d) Baiju Bawra
Answer: (b) Amir Khusrau
42. Who among the following Rajput rulers is known to have written a book on music?
(a) Jayachandra Gahadavala
(b) Prithviraj Chauhan
(c) Rana Kumbha
(d) Mansingh
Answer: (c) Rana Kumbha
43. The Delhi Sultan who wrote his memoirs, was
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Firuz Tughlaq
Answer: (d) Firuz Tughlaq
44. Which of the following pair is correctly matched?
(a) Pandit Bhavbhatt- Sangeetraj
(b) Ustad Chand Khan- Ragachandrika
(c) Pundrik Vitala- Raagmala
(d) Kumbha- Ragakalpadrum
Answer: (c) Pundrik Vitala- Raagmala
45. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bahadur Shah-Gujarat
(b) Chand Bibi- Awadh
(c) Razia Sultan- Delhi
(d) Baz Bahadur- Malwa
Answer: (b) Chand Bibi- Awadh
46. The earliest reference of the use of magnetic compass in the Indian Seas was by
(a) Marco Polo
(b) Ibn Battuta
(c) Sadruddin Mohammad ‘Aufi’
(d) Nicolo Conti
Answer: (c) Sadruddin Mohammad ‘Aufi’
47. The game of Polo was introduced in India by
(a) Unni
(b) Britishers
(c) Turks
(d) Mughals
Answer: (c) Turks
48. Who were called ‘Dastar-Bandan’?
(a) Sufi saint
(b) Khan
(c) Malik
(d) Ulema
Answer: (d) Ulema
49. Which of the following started during the Rajput period?
(a) Sati practice
(b) Child marriage
(c) Johar practice
(d) None of the above
Answer: (c) Johar practice
50. Who among the following medieval scholars/writers belong to the Jain religion?
(a) Maladhar Vasu
(b) Hemachandra Suri
(c) Parthasarathi
(d) Sayan
Answer: (b) Hemachandra Suri
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions