Emergency Provisions MCQ Questions with Answers

Question 1 : A proclamation of emergency must be placed before the Parliament for its approval

a) within one month
b) within two months
c) within six months
d) within one year

Answer : a

Question 2 : Which one of the following cannot be the ground for proclamation of Emergency under the Constitution of India?

a) War
b) Armed rebellion
c) External aggression
d) Internal disturbance

Answer : d

Question 3 : The President of India can issue proclamation of emergency 

a) on the advice of Prime Minister
b) on the advice of the Council of Ministers
c) in his own discretion
d) when the decision of the Union Cabinet for the issue of such proclamation has been communicated to him in writing

Answer : d

Question 4 : On which of the following dates President of India, using his powers, declared by proclamation that a grave emergency existed where the security of India was threatened by internal disturbance?

a) 26th October, 1962
b) 3rd December, 1971
c) 25th June, 1975
d) 26th June, 1975

Answer : c

Question 5 : Who said, “The emergency power of the President is a fraud with the Constitution”?

a) KM Munshi
b) BN Rao
c) KM Nambiar
d) HN Kunjaru

Answer : c

Question 6 : How many types of emergencies have been envisaged under the Indian Constitution?

a) 2
b) 3
c) 4
d) 1

Answer : b

Question 7 : Which one of the following is not a basis to declare National Emergency in India?

a) War
b) External attack
c) Threat to Internal peace
d) Armed rebellion

Answer : c

Question 8 : Which one of the following is the time limit for the ratification of an Emergency Period by the Parliament?

a) 14 days
b) 1 month
c) 3 months
d) 6 months

Answer : b

Question 9 : The National Emergency of Indian Constitution is taken from

a) USA
b) Russia
c) France
d) Germany

Answer : d

Question 10 : Article 352 of the Constitution of India contains provisions related to

a) financial emergency
b) failure of constitutional machinery in states
c) suspension of the enforcement of rights conferred in Part III of the Constitution
d) general emergency

Answer : d

Question 11 : During National Emergency the term of the House of People

a) cannot be extended
b) can be extended till the Emergency lasts
c) can be extended for one year only
d) can be extended till Emergency lasts but only by one year at a time

Answer : d

Question 12 : Which kind of emergency can be proclaimed on the grounds of failure of Constitutional machinery in States?

a) National Emergency
b) State Emergency
c) Financial Emergency
d) State and Financial Emergency both

Answer : b

Question 13 : In India, which kind of emergency can be proclaimed on the grounds of war or external aggression or armed rebellion?

a) National Emergency
b) State Emergency
c) Financial Emergency
d) State and Financial Emergency both

Answer : a

Question 14 : The term of a State Legislative Assembly can be extended during emergency by 

a) the President
b) the Parliament
c) the Governor of State
d) the State Legislature

Answer : b

Question 15 : An emergency under Article 352 of the Constitution of India can be declared only during

a) war, external aggression or internal disturbance
b) war, external aggression or armed rebellion
c) failure of constitutional machinery in the state
d) financial instability in the country

Answer : b

Question 16 : The Indian Parliament is competent to enact law on a State subject if

a) emergency under Article 352 is in operation
b) all the State Assemblies of the country make such a request
c) the President send such a message to parliament
d) none of the above

Answer : a

Question 17 : Under which of the following Articles the President of India can suspend the enforcement of Fundamental Rights (except Article 20 and 21)?

a) Article 358
b) Article 359
c) Article 13
d) Article 356

Answer : b

Question 18 : According to which Article ‘National Emergency’ may be declared by the President of India?

a) Article 352
b) Article 370
c) Article 371
d) Article 395

Answer : a

Question 19 : Under which Article of the Constitution it is the responsibility of the Indian Government to protect States from external aggression and internal disturbance?

a) Article 355
b) Article 356
c) Article 352
d) Article 360

Answer : a

Question 20 : Which of the following Constitutional Amendments dealt with provision of National Emergency in India?

a) 42nd Amendment Act, 1976
b) 44th Amendment Act, 1974
c) 52nd Amendment Act, 1985
d) Both (a) and (b)

Answer : d

Question 21 : Who among the following declares National Emergency in India?

a) President
b) Prime Minister
c) Central Council of Ministers
d) Supreme Court of India

Answer : a

Question 22 : Which of the following Articles cannot be suspended during the National Emergency?

a) Articles 14 and 15
b) Articles 19 and 20
c) Articles  21 and 22
d) Articles 20 and 21

Answer : d

Question 23 : The President can declare National Emergency on the basis of

a) Armed Rebellion
b) External Aggression
c) War
d) All of the above

Answer : d

Question 24 : Under which of the following circumstances can the President declare National Emergency?

I. External Aggression
II. Internal Disturbances
III. Failure of the Constitutional Machinery in States
IV. Financial crisis

a) I, II and III
b) I, III and IV
c) II, III and IV
d) I, II and IV

Answer : c

Question 25 : Under Article 352 of the Constitution of India, an emergency can be declared if security of any part of India is threatened by

I. War
II. External Aggression
III. Armed Rebellion
IV. Internal Disturbance

a) I and II only
b) II, III and IV
c) I, II and III
d) I, III and IV

Answer : c

Question 26 : What is correct about external emergency as per Article 352?

I. It is proclaimed by the President
II. It should be approved by Parliament within two months
III. It should be approved by Parliament within one month
IV. It should be approved by Parliament by simple majority
V. It should be approved by Parliament by 2/3rd majority
VI. It can be revoked by simple majority of Parliament
VII. It can be revoked by 2/3rd Majority of Parliament
VIII. It can be approved in a joint session of Parliament

a) I, II, IV, VIII
b) I, III, VI, VIII
c) I, III, V, VI
d) I, IV, VII, VIII

Answer : c

Question 27 : The President may issue a proclamation of emergency under Article 356 on receipt of a report from the ………………. of a state.

a) Governor
b) Chief Justice of the High Court
c) Advocate-General
d) Speaker of the Legislative Assembly

Answer : a

Question 28 : President’s Rule can be imposed for a maximum period of

a) 1 year
b) 2 years
c) 6 months
d) 3 years

Answer : d

Question 29 : Which one of the following Articles was defended by Dr. BR Ambedkar on the plea that it would be used as a ‘matter of last resort’?

a) Article 352
b) Article 359
c) Article 356
d) Article 368

Answer : c

Question 30 : If President of India exercises his power as provided under Article 356 of the Constitution in respect of a particular state, then

a) the assembly of the state is automatically dissolved
b) the powers of the Legislature of that state shall be exercisable by or under the authority of the Parliament
c) Article 19 is suspended in the State
d) the President can make laws relating to that State

Answer : b

Question 31 : Under Which Article  of the Indian Constitution President’s Rule can be imposed in a State?

a) Article 370
b) Article 368
c) Article 356
d) Article 352

Answer : c

Question 32 : Under Article 356 of the Constitution of India, President’s Rule was imposed for the first time in

a) Uttar Pradesh
b) Travancore-Cochin
c) PEPSU (Punjab)
d) Bihar

Answer : c

Question 33 : During the operation of State Emergency, the law made by Parliament or President remains operational till

a) revocation of Emergency
b) indefinitely
c) indefinitely unless revoked
d) six months

Answer : c

Question 34 : In which of the following cases, Supreme Court directed that decision of President regarding promulgation of State Emergency is subject to Judicial Review?

a) SR Bommai Case (1994)
b) Kesavananda Bharati Case (1973)
c) Maneka Gandhi Case (1978)
d) Minerva Mills Case (1980)

Answer : a

Question 35 : Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of the President’s rule in a State?

I. Dissolution of the State Legislative Assembly
II. Removal of the Council of Ministers in the State
III. Dissolution of the local bodies

a) I and II only
b) I and III only
c) II and III only
d) I, II and III

Answer : b

Question 36 : Consider the following statements regarding Article 356 of the Constitution.

I. Failure of Constitutional Machinery in State is an objective reality
II. A proclamation under this Article can be reviewed by Supreme Court
III. Along with this proclamation, State Legislative Assembly can be dissolved
IV. This proclamation has to be approved by each House of Parliament within two months

Which of the statements given above is/are correct?

a) I, II and IV only
b) I, II and III only
c) III and IV only
d) II, III and IV only

Answer : a

Question 37 : Who among the following proclaims Financial Emergency in India?

a) Prime Minister of India
b) President of India
c) Judge of Supreme Court
d) Judge of High Court

Answer : b

Question 38 : Financial Emergency can be declared by applying

a) Article 360
b) Article 361
c) Article 370
d) Article 371

Answer : a

Question 39 : How many times has Financial Emergency been declared in India so far?

a) 5 times
b) 4 times
c) Once
d) Never

Answer : d

Question 40 : Which one of the following Articles of the Indian Constitution has never been implemented into action?

a) Article 60
b) Article 360
c) Article 352
d) Article 356

Answer : b

Question 41 : For how much time Financial Emergency can be proclaimed?

a) 6 months
b) 12 months
c) 24 months
d) Non maximum period

Answer : d

Question 42 : Which one of the following statements about emergency provisions under the Constitution of India is not correct?

a) The powers of the Union Executive extend to giving directions to the states concerning the exercise of their powers
b) The Union Executive can issue a provision relating to reduction of salaries of employees of the State Governments.
c) Governors have no emergency powers like the President of India
d) If the Governor of a State is satisfied that a situation has arisen whereby the financial stability or credit of the state is threatened, he may declare financial emergency in the state

Answer : d

Question 43 : Consider the following statements regarding effect of Financial Emergency

I. All Money Bills and Financial Bills of State Legislature can be reserved for President’s consideration
II. Salaries and allowances of all or any class of persons serving in the state can be reduced
III. State Legislature can be dissolved for maximum duration of three years

Which of the statement/s given above is/are correct?

a) I and II
b) II and III
c) I, II and III
d) I and III

Answer : c

Question 44 : Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution of India

I. A proclamation of Financial emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless, before the expiration of that period, it has been approved by the resolutions of both Houses of Parliament
II. Financial Emergency can remain in operation for a maximum period of three years

Which of the following statements given above is/are correct?

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

Answer : a

Explore More MCQs Below

Ancient History

Medieval History

Modern History

Geography

World Geography

Indian Geography

Environment and Ecology

Indian Polity

Indian Economy

Science and Technology

Miscellaneous