Question 1 : Environment refers to
a) The natural world of land, water, air, plants and animals that exist around it
b) The sum total of conditions which surround human beings at a given point of time
c) The interacting system of physical, biological and cultural elements which are interlinked
d) All of the above
Answer : d
Question 2 : Environment is a composite state of
a) Biotic factors
b) Physiographic factors
c) Abiotic factors
d) All of the above
Answer : d
Question 3 : Environmental degradation means
a) Overall degradation of environmental attributes
b) Adverse changes brought in by human activities
c) Ecological imbalance because of ecological diversity
d) All of the above
Answer : d
Question 4 : Which of the following is not related to environmental protection?
a) Sustainable Development
b) Poverty Alleviation
c) Air Conditioning
d) Use of Paper Bags
Answer : b
Question 5 : A country’s natural capital included all of the following except
a) Forest
b) Water
c) Roads
d) Minerals
Answer : c
Question 6 : What is important for Sustainable Development?
a) Conservation of biological diversity
b) Prevention and control of pollution
c) Decreasing poverty
d) All of the above
Answer : d
Question 7 : The term ‘sixth mass extinction/Sixth extinction’ is often mentioned in the news in the context of the discussion of
a) widespread monoculture practices in agriculture and large scale commercial farming with indiscriminate use of chemicals in many parts of the world that may result in the loss of good native ecosystems.
b) fears of a possible collision of a meteorite with the earth in the near future in the manner it happened 65 million years ago that caused the mass extinction of many species including those of dinosaurs.
c) large scale cultivation of genetically modified crops in many parts of the world and promoting their cultivation in other parts of world which cause the disappearance of good native crop plants and the loss of food biodiversity
d) mankind’s over-exploration/misuse of natural resources, fragmentation/loss of natural habitats, destruction of ecosystems, pollution and global climate change.
Answer : d
Question 8 : Which of the following is related with Protection of Ecological Balance?
I. Forest Policy
II. Environmental Protection Act
III. Industrial Policy
IV. Educational Policy
a) I and II
b) II and III
c) I, II and III
d) All of the above
Answer : c
Question 9 : What does EPA stand for?
a) Environmental Pollution Agency
b) Environmental Prohibition Agency
c) Environmental Protection Agency
d) None of the above
Answer : c
Question 10 : Environmental Protection Act (EPA) is also known as
a) Umbrella Legislation
b) Chhadi Mubarak
c) Environment Legislation
d) Eco Safety Law
Answer : a
Question 11 : The Environment (Protection) Act of India was enacted in
a) 1981
b) 1986
c) 1995
d) 2000
Answer : b
Question 12 : NEA stands for
a) National Enquiry Act
b) National Environment Authority
c) National Examination Agency
d) National Event Association
Answer : b
Question 13 : The Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the
a) Food Safety and Standards Act, 2006
b) Geographical Indications of Good (Registration and Protection) act, 1999
c) Environment (Protection) Act, 1986
d) Wildlife (Protection) Act, 1972
Answer : c
Question 14 : National Green Tribunal (NGT) was established by the Government of India in
a) 2008
b) 2009
c) 2010
d) 2011
Answer : c
Question 15 : The National Green Tribunal, set up to deal with the expeditions disposal of cases relating to environmental protection, was set up under the
a) 12th Five year plan
b) 11th Five year plan
c) 10th Five year plan
d) 9th Five year plan
Answer : b
Question 16 : National Biodiversity Authority of India was established in
a) 2003, in Chennai
b) 2003, in Bengaluru
c) 2003, in Hyderabad
d) 2003, in Kerala
Answer : a
Question 17 : The national forest policy aims at maintaining how much of the total geographical area under forests:
a) One-fourth
b) Half
c) One-fifth
d) One-third
Answer : d
Question 18 : The Government of India enacted the Forest Conservation Act in the year
a) 1976
b) 1980
c) 1983
d) 1988
Answer : b
Question 19 : Which of the following Acts provides for protection to wild animals in India?
a) Wild life Protection Act 1972
b) Forest Protection Act 1982
c) Environment Protection Act 1996
d) West Bengal Wild Animal Protection Act 1959
Answer : a
Question 20 : What were the main objectives of National Forest Policy?
I. To ensure ecological balance
II. To promote social forestry
III. One-third of the country’s total land to be forested
IV. Encouraging public community participation in forest management
a) I and II
b) I and III
c) I and IV
d) II and III
Answer : d
Question 21 : The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provision of the Constitution of India
I. Right to a healthy environment, constructed as a part of Right to Life under Article 21
II. Provision of grants for raising the level of administration in the Scheduled Areas for the welfare of Scheduled Tribes under Article 275(1)
III. Powers and functions of Gram Sabha mentioned under Article 243(A)
a) Only I
b) II and III
c) I and III
d) I, II and III
Answer : a
Question 22 : Purpose of NGT is effective disposal of cases relating to
I. environmental protection
II. conservation of forests and natural resources
III. agricultural land
IV. industrial dispute
a) I and II
b) I, II and III
c) III and IV
d) All of these
Answer : a
Question 23 : Ministries involved in Namami Gange Programme are
I. Environment, Forest and Climate Change
II. Shipping
III. Tourism
IV. Urban Development
a) I and IV
b) I, III and IV
c) I, II and IV
d) All of these
Answer : d
Question 24 : Pollution Control Board (PCB) has been managing environmental degradation process. Which of the following statements are correct about it?
I. CPCB is statutory organisation
II. SPCB is a non-statutory organisation
III. CPCB was formed under Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974
IV. In 1981, it was brought under Air (Prevention and Control of Pollution)Act, 1981 too
a) I, III and IV
b) I and II
c) I and III
d) All of these
Answer : a
Question 25 : Salim Ali centre of Ornithology and natural history is located at
a) Chennai
b) Coimbatore
c) Pune
d) Bengaluru
Answer : b
Question 26 : In which of the following place, the office of Royal Botanical Garden is not located?
a) Pune
b) Shilong
c) Dehradun
d) Patna
Answer : d
Question 27 : Which ISO certification pertains to Environmental Management system?
a) 2700
b) 22000
c) 900
d) 14001
Answer : d
Question 28 : National Bureau of Plant Genetic Resources is situated at
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Mumbai
d) Chennai
Answer : a
Question 29 : Nation Botanical Research Institute is located at which place?
a) Dehradun
b) Kochi
c) Lucknow
d) Guwahati
Answer : c
Question 30 : National Environmental Engineering Research Institute is situated at
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Nagpur
d) New Delhi
Answer : c
Question 31 : Central Arid Zone Research Institute is located at
a) Ahmedabad
b) Bengaluru
c) Hyderabad
d) Jodhpur
Answer : d
Question 32 : Indian Institute of Ecology and Environment is located at
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Pune
d) Chennai
Answer : a
Question 33 : What is Dakshin Gangotri?
a) River Valley in Andhra Pradesh
b) Indian Research Station in Antarctica
c) Second sources of River Ganga in the South of Gangotri
d) Island in the Indian Ocean near Antarctica
Answer : b
Question 34 : Name the third research station of India, in Antarctica
a) Bharti
b) Swagtam
c) Hindustan
d) Maitri
Answer : a
Question 35 : Where is the headquarters of United Nations Environment Programme?
a) The Hague
b) Nairobi
c) New York
d) Washington DC
Answer : b
Question 36 : Recently, the fourth session of United Nation Environment Assembly (UNEA-4) was held at which place?
a) Paris-France
b) Ulan Bator-Mongolia
c) Beijing-China
d) Nairobi-Kenya
Answer : d
Question 37 : The headquarter of Green Peace International is located at
a) Amsterdam
b) Otawa
c) Canberra
d) Nagasaki
Answer : a
Question 38 : Marine National Park is located at
a) Rann of Kutch
b) Sunderbans
c) Chilika lake
d) None of these
Answer : a
Question 39 : Where is the headquarters of Animal Welfare Board of India located?
a) Ahmedabad
b) Chennai
c) Hyderabad
d) Kolkata
Answer : b
Question 40 : Forest Research Institute is located at
a) Hyderabad
b) Nainital
c) Solan
d) Dehradun
Answer : d
Question 41 : ‘Project Tiger’ in India was started in
a) 1970
b) 1973
c) 1981
d) 1984
Answer : b
Question 42 : ‘Project Tiger’ of the Government envisages
a) to observe the habits of the tiger
b) collect vital information about different species
c) to save the Indian tiger from extinction
d) none of the above
Answer : c
Question 43 : ELMA (Environment Law Management Act) as proposed by TSR Subramaniam Panel constitutes
a) NEMA (National Environment Management Authority)
b) SEMA (State Environment Management Authority)
c) both of the above
d) none of the above
Answer : c
Question 44 : Which of the following is not correctly matched?
a) Centre for Ecological Sciences – Bengaluru
b) Wildlife Institute of India – Dehradun
c) Indian Institute of Forest Management – Kolkata
d) Govind Ballabh Pant Institute of Himalayan Environment and Development – Almora
Answer : c
Question 45 : The acts reviewed by TSR Subramaniam Panel are
I. Environment (Protection) Act, 1986
II. Forest (Conservation) Act, 1980
III. Wildlife (Protection) Act, 1972
IV. Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974
V. Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981
a) I, II and III
b) I, IV and V
c) II, IV and V
d) All of these
Answer : d
Question 46 : With reference to Bombay Natural History Society (BNHS), considers the following statements
I. It is an autonomous organisation under the Ministry of Environment and Forests.
II. It strives to conserve nature through action based research, education and public awareness.
III. It organises and conducts nature trails and camps for the general public
a) I and III only
b) Only II
c) II and III only
d) I, II and III
Answer : c
Question 47 : How is the National Green Tribunal (NGT) different from Central Pollution Control Board (CDCB)
I. The NGT has been established by an Act, whereas the CPCB has been created by an executive order of the Government
II. The NGT provides environmental Justice and helps reduce the burden of litigation in the higher counts whereas CPCB promotes cleanliness of streams and wells, and aims to improve the quality of air in the country.
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : b
Question 48 : “Rally for Valley” programme in India was organised to highlight the problem of
a) Environmental degradation
b) Biodiversity
c) Resettlement of displaced people
d) Loss of agricultural land
Answer : a
Question 49 : Chipko Movement is related to
a) Plant conservation
b) Tiger project
c) Crocodile conservation
d) Plant reproduction
Answer : a
Question 50 : ‘Chipko Movement’ was basically against
a) Water movement
b) Noise pollution
c) Deforestation
d) Cultural Pollution
Answer : c
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions