Question 1 : The latitudinal extent of mainland India is between ……..
a) 8o4′ North and 37o6′ North
b) 8o4′ West and 37o6′ West
c) 8o4′ East and 37o6′ East
d) 8o4′ South and 37o6′ South
Answer : a
Question 2 : The latitudes that pass through Sikkim also pass through
a) Rajasthan
b) Jammy and Kashmir
c) Himachal Pradesh
d) Punjab
Answer : a
Question 3 : Which one of the following latitudes passes through maximum Indian states?
a) 20o N latitude
b) 22o N latitude
c) 24o N latitude
d) 26o N latitude
Answer : c
Question 4 : The important latitude which almost divides (pre) Indian into two parts is
a) 23o30′ South
b) 33o30′ North
c) 0o
d) 23o30′ North
Answer : d
Question 5 : The longitudinal extent of India is between
a) 68o7′ E and 97o25′ E
b) 67o8′ E and 98o52′ E
c) 57o8′ E and 97o25′ E
d) 65o E and 95o E
Answer : a
Question 6 : Tropic of Cancer passes through
a) Madhya Pradesh
b) Tripura
c) Mizoram
d) All of these
Answer : d
Question 7 : Through how many Indian states does the Tropic of Cancer pass?
a) 6
b) 8
c) 7
d) 9
Answer : b
Question 8 : Name the state of India through which Tropic of Cancer passes
a) Jammu and Kashmir
b) Himachal Pradesh
c) Bihar
d) Jharkhand
Answer : d
Question 9 : Which of the following Indian state lies North of the Tropic of Cancer?
a) Jharkhand
b) Manipur
c) Mizoram
d) Tripura
Answer : b
Question 10 : Among the following cities, which one is nearest to the Tropic of Cancer?
a) Delhi
b) Kolkata
c) Jodhpur
d) Nagpur
Answer : b
Question 11 : Which one of the following towns is nearest to the Tropic of Cancer?
a) Agartala
b) Gandhinagar
c) Jabalpur
d) Ujjain
Answer : b
Question 12 : 70o East longitude passes through
a) Jodhpur
b) Jaisalmer
c) Dholpur
d) Nagaur
Answer : b
Question 13 : The Western most place of India, ‘Guhar Moti’ is situated in which State/UT of India
a) Rajasthan
b) Jammu and Kashmir
c) Gujarat
d) Punjab
Answer : c
Question 14 : The Southern most point of India is
a) Kanyakumari
b) Rameshwaram
c) Indira Point
d) Point Calimere
Answer : c
Question 15 : Where is the Southern most point of India located?
a) Kanyakumari
b) Great Nicobar
c) Lakshadweep
d) Madras
Answer : b
Question 16 : The Northernmost place of India, ‘Indira Col’ is situated in
a) Jammu and Kashmir
b) Ladakh
c) Himachal Pradesh
d) Arunachal Pradesh
Answer : b
Question 17 : Which one among the following major Indian cities is most Eastward located?
a) Hyderabad
b) Bhopal
c) Lucknow
d) Bengaluru (Bangalore)
Answer : c
Question 18 : In terms of longitude the Eastern most State of India is
a) Mizoram
b) Manipur
c) Nagaland
d) Arunachal Pradesh
Answer : d
Question 19 : Which one of the following pairs of states of India indicates the Eastern most and Western most state?
a) Assam and Rajasthan
b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
c) Assam and Gujarat
d) Arunachal Pradesh and Gujarat
Answer : d
Question 20 : Name the place in India where Bay of Bengal, Arabian Sea and Indian Ocean meet
a) Kanyakumari
b) Indira Point
c) Nagercoil
d) Rameshwaram
Answer : a
Question 21 : Which one among the following cities is called the zero-mile centre of India?
a) Kanpur
b) Allahabad
c) Nagpur
d) New Delhi
Answer : c
Question 22 : The Amindivi and Cannanore Islands are separated from Minicoy Island by
a) Ten Degree Channel
b) Nine Degree Channel
c) Eight Degree Channel
d) Duncan Passage
Answer : b
Question 23 : The Eight Degree Channel separates which of the following?
a) India from Sri Lanka
b) Lakshadweep from Maldives
c) Andaman from Nicobar Islands
d) Indira Point from Indonesia
Answer : b
Question 24 : The Andaman Group of Islands and the Nicobar Group of Islands are separated by which one of the following latitudes?
a) 8o N latitude
b) 10o N latitude
c) 12o N latitude
d) 13o N latitude
Answer : b
Question 25 : Consider the following statements
I. Longitude of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal
II. Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune
III. Bengaluru is situated more Southward than Chennai
Which of these statements is/are correct?
a) I and III
b) Only II
c) II and III
d) I, II and III
Answer : c
Question 26 : Which of the following longitudes is known as ‘Standard Meridian’ in India?
a) 87o30′ E
b) 85o30′ E
c) 84o30′ E
d) 82o30′ E
Answer : d
Question 27 : The Indian Standard Time is taken from which of the following city?
a) Allahabad (Naini)
b) Lucknow
c) Meerut
d) Muzaffarnagar
Answer : a
Question 28 : How much is the difference between Indian Standard Time (IST) and Greenwich Mean Time (GMT)?
a) +4 1/2 hours
b) + 5 1/2 hours
c) -5 1/2 hours
d) -4 1/2 hours
Answer : b
Question 29 : Sunrise in Eastern Arunachal Pradesh would be about how many hours before the surface in Western Gujarat?
a) One hour
b) Two hours
c) Three hours
d) Four hours
Answer : b
Question 30 : Which of the following cities is closest to IST (Indian Standard Time) meridian?
a) Rewa
b) Sagar
c) Ujjain
d) Hoshangabad
Answer : a
Question 31 : Which among the following places, will have maximum day length in the month of June?
a) Hyderabad
b) Chennai
c) Bhopal
d) Delhi
Answer : c
Question 32 : Where does India rank in the area among the countries of the world?
a) Fifth
b) Sixth
c) Seventh
d) Eighth
Answer : c
Question 33 : Area of India is 2.4% of the total area of the world but its
a) population is 16% of world population
b) population is 17% of world population
c) population is 18% of world population
d) population is 28% of world population
Answer : c
Question 34 : India’s share of total land area in the world is about
a) 2.4%
b) 2.8%
c) 3.2%
d) 3.6%
Answer : a
Question 35 : Which of the following is pairs is not correctly matched?
a) Total area of India – 3.28 million sq km
b) Latitudinal extent – 8o4′ N and 37o6′ N
c) Longitudinal extent – 68o7′ E and 97o25′ E
d) Number of states in India – 26
Answer : d
Question 36 : Which of the following statements are true about India?
I. India is the fifth largest country of the world
II. It occupies about 2.4% of the total area of the lithosphere
III. Whole of India lies in the tropic zone
IV. 82o30′ East longitude is used to determine Indian Standard Time
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) II and IV
Answer : d
Question 37 : Arrange the following Indian cities according to their locations from West to East.
I. Bilaspur
II. Jodhpur
III. Bhopal
IV. Ranchi
Select the correct answer using the codes given below.
a) III, II, I, IV
b) II, III, I, IV
c) IV, I, II, III
d) II, I, III, IV
Answer : b
Question 38 : Which one of the following countries share the longest land frontier with India?
a) China
b) Nepal
c) Pakistan
d) Bangladesh
Answer : d
Question 39 : Who decided to border between Indian and Pakistan?
a) Lord Mountbatten
b) Sir Cyril Radcliffe
c) Sir Stafford Radcliffe
d) None of the above
Answer : b
Question 40 : The boundary line between India and Pakistan is an example of
a) Superimposed boundary
b) Antecedent boundary
c) Relict boundary
d) Subsequent boundary
Answer : a
Question 41 : Durand Line demarcated the Indian boundary with which of the following countries?
a) Afghanistan
b) Burma
c) Nepal
d) Tibet
Answer : a
Question 42 : Which of the following separates India and Sri Lanka?
a) Suez Canal
b) Palk Strait Bay
c) Gulf of Khambhat
d) Gulf of Kutch
Answer : b
Question 43 : Extension of the international boundaries of India along with their neighbouring countries in ascending order are
a) China, Bangladesh, Pakistan, Nepal
b) Nepal, Pakistan, China, Bangladesh
c) Nepal, Pakistan, Bangladesh, China
d) Pakistan, Nepal, China, Bangladesh
Answer : b
Question 44 : Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?
a) Sumatra
b) Borneo
c) Java
d) Sri Lanka
Answer : a
Question 45 : Which among the following is not correct matched?
a) Bangladesh – 4096 km
b) Bhutan – 694 km
c) Myanmar – 1458 km
d) Nepal – 1752 km
Answer : b
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions