Question 1 : The contribution of agriculture in Indian economy is
a) increasing
b) decreasing
c) constant
d) None of the above
Answer : b
Question 2 : The contribution of agriculture in India’s GDP and its related field is
a) 22%
b) 80%
c) 33%
d) 15%
Answer : d
Question 3 : Which one of the following is the correct sequence at economic sectors in terms of their contribution to the GDP of India in decreasing order?
a) Service – Industry – Agriculture
b) Agriculture – Industry – Service
c) Industry – Service – Agriculture
d) Agriculture – Service – Industry
Answer : a
Question 4 : In which year the growth rate of agriculture was negative?
a) 2012-13
b) 2103-14
c) 2014-15
d) 2015-16
Answer : c
Question 5 : Which one of the following is the pathway to increase productivity in agriculture?
a) Efficient irrigation
b) Quality seeds
c) Use of pesticides
d) None of the above/More than one of the above
Answer : d
Question 6 : The importance of agriculture in Indian economy is indicated by its contribution to which of the following?
a) National income and employment
b) Industrial development and international trade
c) Supply of foodgrains
d) All of the above
Answer : d
Question 7 : Private investment in Indian agriculture is mostly on labour saving mechanisation. This could be a response to
a) rising productivity of agriculture sector
b) rising inequality in agriculture
c) rising wages and tighter labour market
d) debt write-off by the Government
Answer : c
Question 8 : The percentage of the agriculture land is very high in all the following states except
a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Haryana
d) Sikkim
Answer : c
Question 9 : Which of the following best describes the main objective of seed village concept?
a) Encouraging the farmers to use their own farm seeds and discouraging them to buy the seeds from others
b) Involving the farmers for training in quality seed production and thereby to make available quality seeds to others at appropriate time and affordable cost
c) Earmarking some villages exclusively for the production of certified seeds
d) Identifying the entrepreneurs in villages and providing them technology and finance to set up seed companies
Answer : b
Question 10 : Which among the following is not a cash crop?
a) Jute
b) Sugarcane
c) Peanut
d) Jowar
Answer : d
Question 11 : Which of the following one is not a cash crop?
a) Tobacco
b) Cotton
c) Soybean
d) Rubber
Answer : c
Question 12 : Which one of the following crops has been exceeding target since 2004-05 in India but its growers have been committing suicide in large numbers in many parts of the country every year?
a) Pulse
b) Cotton
c) Oilseeds
d) Wheat
Answer : b
Question 13 : Consider the following statements
I. The farm power availability in India is much lower then that of Korea
II. India is meeting 80% of its urea requirement through indigenous production.
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : c
Question 14 : Consider the following statements
I. India ranks 1st in the world in dairy milk production
II. The Per Capita availability of dairy milk in India is more than the Per Capita availability of the world
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : a
Question 15 : Consider the following statements
I. Groundnut is not grown in Kharif season
II. Seamum is a Kharif crop in North India and Rabi crop in South India
III. Cotton is not grown in Rabi season
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Both I and II
b) Both I and III
c) All of the above
d) None of these
Answer : c
Question 16 : Productivity of Indian agriculture can be enhanced by
I. increased public investment
II. increased irrigation facilities
III. higher support price to the farmers
IV. shifting workers from industry to agriculture
Which of the following statements given above is/are correct?
a) I, II and IV
b) I, II and III
c) II, III and IV
d) III, IV and I
Answer : a
Question 17 : Growth of Indian agriculture has been slowed down since the adoption of new economic policy due to
I. low increase in crop yield
II. low or no public investment
III. stagnant green revolution technology
IV. low retail market prices of agricultural produce
Which of the following statements given above is/are correct?
a) I and IV
b) II and III
c) I, II and III
d) I, II and IV
Answer : c
Question 18 : Consider the following statements.
India continues to be dependent on imports to meet the requirement of oilseeds in the country because
I. farmers prefer to grow foodgrains with high remunerative support prices
II. most of the cultivation of oil crops continued to be dependent on rainfall
III. oil from the seeds of free-origin and rice bran have remained unexploited
IV. it is far cheaper to import oilseeds than to cultivate the oilseed crops
Which of the following statements given above is/are correct?
a) I, II and III
b) I and II
c) II and III
d) II and IV
Answer : a
Question 19 : Consider the following reasons
I. Lack of irrigation facilities, low productivity of land
II. Single crop mode of cultivation
III. Indian agricultures dependence on the monsoon
Which of the reasons given above is/are responsible for the migration of people from rural to urban areas for the search of livelihood in Indian economy?
a) I, II and III
b) I and III
c) II and III
d) Only II
Answer : a
Question 20 : Examine these two statements carefully and select the correct answer using the codes given below
Statement I : Agriculture in India still accounts for a substantial share in total employment
Statement II : There has been no decline in volatility of agricultural growth in India
a) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
b) Both the statements are individually true, but statement II is not the correct explanation of statement I
c) Statement I is true, but statement II is false
d) Statement I is false, but statement II is true
Answer : c
Question 21 : Coming soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 22 : India Green Revolution started from
a) Kanpur
b) Delhi
c) Bengaluru
d) Pantnagar
Answer : d
Question 23 : The Green Revolution in India has contributed to
a) inter-regional inequality
b) inter-class inequality
c) inter-crop inequality
d) all of the above
Answer : d
Question 24 : First Green Revolution was primarily concerned with the production and productivity of
a) pulses
b) oilseeds
c) wheat
d) fruits and vegetables
Answer : c
Question 25 : Which one of the following has not been a component of the agricultural strategy that brought about the Green Revolution?
a) Greater intensity of crop
b) Guaranteed maximum prices
c) New agricultural technology
d) Package of input
Answer : b
Question 26 : Which one of the following most appropriately describes the nature of Green Revolution of late sixties of 20th century?
a) Intensive cultivation of green vegetables
b) Intensive agriculture district programme
c) High-Yielding varieties programme
d) Seed-fertiliser-water technology
Answer : d
Question 27 : Who is known as the father of White Revolution in India?
a) MS Swaminathan
b) BP Pal
c) KN Bahi
d) V Kurien
Answer : d
Question 28 : Black Revolution is related to
a) fish production
b) coal production
c) crude oil production
d) mustard production
Answer : c
Question 29 : Which one of the following is not the aim of the Rainbow Revolution of the Indian Economy formulated in the National Agricultural Policy, 2000?
a) Target to achieve 4% growth rate in agriculture
b) Greater private sector participation in agriculture
c) National Agriculture Insurance Scheme for all farmers
d) Import of high yielding varieties of crops from other countries
Answer : d
Question 30 : Which of the following pairs is correctly matched?
a) Rainbow – Industry
b) Blue – Fisheries Agriculture and Allied
c) Yellow – Services
d) None of the above
Answer : b
Question 31 : Choose the correct components of Green Revolution
I. HYV of seeds
II. Irrigation facilities
III. Multi-Cropping Programme
III. Land reform
Select the correct answer using the codes given below.
a) I, II and III
b) II, III and IV
c) III and IV
d) All of these
Answer : d
Question 32 : The Green Revolution has led to mark increase in
I. productivity of wheat
II. productivity of pulses
III. regional inequalities
IV. inter-personal inequalities
Which of the following statements given above is/are correct?
a) I, II, III and IV
b) I, II and III
c) III and IV
d) II and III
Answer : a
Question 33 : Consider the following statements
I. The first Green Revolution was confined to Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh
II. The second Green Revolution spread to other areas of Punjab, Haryana and Uttar Pradesh which were not covered in the first Green Revolution
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : a
Question 34 : Coming soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 35 : Which one of the following Five Year Plans of Indian Government promoted the well-spreadout storage grid from the farm to the national level?
a) First and Second Five Year Plans
b) Sixth and Seventh Five Year Plans
c) Eighth and Ninth Five Year Plans
d) Tenth and Eleventh Five Year Plans
Answer : b
Question 36 : In the context of India’s Five Year Plans, a shift in pattern of industrialisation with lower emphasis of the heavy industry and move on infrastructure begins in
a) Fourth Plan
b) Sixth Plan
c) Eighth Plan
d) Tenth Plan
Answer : b
Question 37 : Which one of the following Five Year Plans has the highest GDP growth rate in agricultural sector in India?
a) Eighth Five Year Plan
b) Ninth Five Year Plan
c) Tenth Five Year Plan
d) Eleventh Five Year Plan
Answer : d
Question 38 : During the Eleventh Five Year Plan, agricultural sector in India witnessed a growth rate of 3.3% per annum which is higher than 2.4% per annum in the previous Five Year Plan. This is largely due to better performance of
a) crops and livestock
b) oilseeds and fibres
c) fishing and oilseeds
d) fibres and fishing
Answer : b
Question 39 : Consider the following statements
I. During the period 1960-61 to 2010-11 the foodgrains production grew at a compounded annual growth rate of around 2%
II. Foodgrains production rose from around 50 million tonnes in the First Five Year Plan to 300 million tonnes at the end of Eleventh Five Year Plan.
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : a
Question 40 : Consider the following statements
I. In the 11th Five Year Plan, the capacity addition of electricity generation in power sector is more than the target set in the plan
II. The electricity generated from the nuclear power plant in India is more than 25% of the total power generation.
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : d
Question 41 : Consider the following statements about the Eleventh Five Year Plan with respect to agriculture and allied sector
I. The average annual growth in agriculture and allied sectors during the Eleventh Five Year Plan is more than the target set in the Plan Approach Paper
II. For the Eleventh Five Year Plan, the average growth rate target for the agriculture and allied sector in the approach paper was set at 5%
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : d
Question 42 : Which one of the following Ministries is implementing the National Bamboo Mission in India?
a) Ministry of Science and Technology
b) Ministry of Rural Development
c) Ministry of Agriculture
d) Ministry of North-Eastern Region
Answer : c
Question 43 : Which one among the following agricultural sectors is covered under the Market Intervention Scheme (MIS) of the Indian Government?
a) Forestry
b) Irrigation
c) Horticulture
d) Animal Husbandry
Answer : c
Question 44 : National Seed Policy, 2002 is based on the recommendation of
a) Kelkar Committee
b) MV Rao Committee
c) YV Reddy Committee
d) Abhijit Sen Committee
Answer : b
Question 45 : What is the main objective of Golden Rays Project?
a) To increase the productivity of maize in tribal districts
b) To increase the productivity of wheat in tribal districts
c) To increase the productivity of oil seeds in tribal districts
d) To increase the productivity of turmeric in tribal districts
Answer : a
Question 46 : Which one of the following statements is incorrect?
a) The Technology Mission on oil seeds was launched by the Central Government in 1987
b) The National Agriculture Insurance Scheme was launched from 1999-2000
c) The Kisan Credit Card Scheme was launched in August 1998
d) Kisan Call Centre were launched in January 2004
Answer : a
Question 47 : Which one of the following statements are correct?
I. National Bamboo Mission was launched in 2006-07 by the Central Government to promote the growth of bamboo sector in country
II. National Horticulture Mission was launched during the year 2006-07
III. Macro-Management of Agriculture (MMA) Scheme was launched in 2002-03
IV. A Centrally sponsored Scheme on micro-irrigation was launched in January, 2006
Which of the following statements given above is/are correct?
a) I and III
b) I and IV
c) II and III
d) All of the above
Answer : b
Question 48 : Consider the following statements about the National Mission for Sustainable Agriculture (NMSA) started in India in 2010
I. National Mission for Sustainable Agriculture (NMSA) aims at enhancing food security and protection of resources such as land, water, biodiversity and genetic resources
II. National Mission for Sustainable Agriculture (NMSA) is one of the very important programme under the national Action Programme on Climate Change
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : c
Question 49 : Consider the following statements about the National Cooperative Marketing Federation of India Limited (NAFED)
I. NAFED promotes the inter-state trade as well as export of certain agricultural commodities to many foreign countries
II. NAFED is responsible for the movement of the essential commodities form surplus areas to scarcity areas
Which of the following statements given above is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II
Answer : c
Question 50 : What is/are the recent policy initiatives of Government of India to promote growth of manufacturing sector?
I. Setting up national investment and manufacturing zones
II. Providing benefits of single window clearance
III. Establishing the technology acquisition and development fund
Which of the following statements given above is/are correct?
a) I, II and III
b) I and III
c) I and II
d) II and III
Answer : a
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions