Indus Valley Civilisation Multiple Choice Questions and Answers

Question 1. The source of knowledge about Harappan culture is [UPPSC (Pre) 1996, 1994]

(a) rock edicts
(b) writing in terracotta seals
(c) archaeological excavations
(d) All of the above

Answer : c

Question 2. The site of Harappa is located on the bank of river [CDS 2012]

(a) Saraswati
(b) Indus
(c) Beas
(d) Ravi

Answer : d

Question 3. The discovery of Harappan Civilisation was in ……. [SSC 2004]

(a) 1942
(b) 1921
(c) 1901
(d) 1935

Answer : b

Question 4. Two Indians who were associated with discovery of Indus Valley Civilisation, are [CGPSC (Pre) 2003]

(a) Rakhaldas Banerjee and Dayaram Sahni
(b) John Marshall and Ishwari Prasad
(c) Ashirwadi Lal Srivastava and Rangnath Rao
(d) Madhosarup Vats and VB Rao

Answer : a

Question 5. Which of the following is related to Harappa civilisation? [MPPSC (Pre) 1990]

(a) Sumerian Civilisation
(b) Indus Valley Civilisation
(c) Vedic Civilisation
(d) Mesopotamian Civilisation

Answer : b

Question 6. Indus Civilisation existed in ….. [UPPSC (Pre) 1996, BPSC (Pre) 1994]

(a) Pre-historical age
(b) Early historical age
(c) Historical age
(d) Later Historical age

Answer : c

Question 7. In the Mesopotamian records, which one of the following terms was used for the Indus Valley Civilisation? [NDA 2017]

(a) Dilmum
(b) Meluha
(c) Magan
(d) Failaka

Answer : b

Question 8. Which of the following statements about the Indus Civilisation is not true? [UPPSC (Pre) 1992]

(a) Accurate drainage system in cities.
(b) Trade and commerce were in an advanced stage.
(c) Worshipping of Mother Goddess.
(d) People knew about iron.

Answer : d

Question 9. Which one of the following is not the characteristic feature of the Harappan settlement? [NDA 2012]

(a) Doorways and windows generally faced the side lanes and rarely opened into the main streets.
(b) Houses generally had separate bathing areas and toilets.
(c) The citadel was walled but the lower towns was not walled.
(d) Drains and water chutes from the second storey were often built inside the wall.

Answer : d

Question 10. The following sentence describe one of the sites of the Harappan Civilisation. ‘‘The settlement is divided into two sections, one smaller but higher and the other much larger but lower. Archaeologists, designate these as the citadel and the lower town respectively. Both were walled. Several buildings were built on platforms, which served as foundations.’’ Which of the following sites does it refer to?

(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) Kalibangan

Answer : c

Question 11. Regarding the Indus Valley Civilisation, consider the following statements.

I. It was predominantly a secular civilisation and the religious element, though present, did not dominate the scene.
II. During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India. Which of the statements given above is/are correct? [MPPSC (Pre) 2012]

(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II

Answer : c

Question 12. The Harappan Civilisation covered an expensive area of present South Asia. The geographic area covered by this civilisation included

(a) Kashmir, Punjab, Sindh and NorthEastern Frontier
(b) Punjab, Sindh, North-Western Frontier and Kashmir
(c) Punjab, Sindh and a part of North-Western Frontier
(d) Punjab, Sindh, a part of NorthWestern Frontier, Kathiawar and a part of Ganga-Yamuna Doab

Answer : d

Question 13. Shortugai is located in which country? [SSC CPO 2017]

(a) Bharat
(b) Pakistan
(c) Tibet
(d) Afghanistan

Answer : d

Question 14. Which of the following match is not correct regarding the origin of Harappan civilisation? [RAS/RTS (Pre) 2013]

(a) M. Rafique Mughal – Harappan civilisation was inspired by Mesopotamian civilisation
(b) EJH Mackay – Migration of people from Sumer
(c) Mortimer – Migration of ‘Idea of civilisation’
(d) Amalananda Ghosh – Pre-Harappan culture matured to make Harappan civilisation

Answer : a

Question 15. Which of the following is a correct statement about Indus Valley Civilisation? [WBCS 2020]

(a) Both Harappa and Mohenjodaro are located on the banks of river Ravi (Irabati).
(b) Both Chanhudaro and Kalibangan were located within the boundaries of present day Rajasthan.
(c) Both Surkotada and Dholavira are located in the Kutch region of Gujarat.
(d) Lothal site was located on the bank of Narmada river.

Answer : c

Question 16. Many sites of Indus Valley Civilisation was placed on the bank of rivers. Identify the rivers associated with this civilisation. [UPPSC (Pre) 2009]

I. Sindhu
II. Chenab
III. Jhelum
IV. Ganga

Choose the correct answer from the codes given below.

(a) I and II
(b) I, II and III
(c) II, III and IV
(d) All of these

Answer : b

Question 17. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus valley people, which of the following statement is/are correct?

(i) Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare, whereas the people of Indus valley civilisation did not leave any evidence of using them.
(ii) Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper, whereas Indus valley people knew only copper and iron.
(iii) Rigvedic Aryans had domesticated the horse, whereas there is no evidence of Indus valley people having been aware of this animal. Select the correct answer using the codes given below. [IAS (Pre) 2017]

(a) Only I
(b) II and III
(c) I and III only
(d) I, II and III

Answer : c

Question 18. Mohenjodaro is situated in which of the following? [MPPSC (Pre) 2012]

(a) Gujarat state of India
(b) Punjab state of India
(c) Sindh Province in Pakistan
(d) Afghanistan

Answer : c

Question 19. From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the developed stage of the Indus Valley Civilisation? [UPPSC (Pre) 2004]

(a) Harappa
(b) Kalibangan
(c) Lothal
(d) Mohenjodaro

Answer : d

Question 20. A Harappan site being surrounded by flood barriers in order to protect it with the aid of UNESCO funds is

(a) Mohenjodaro
(b) Dholavira
(c) Lothal
(d) Rakhigarhi

Answer : a

Question 21. Which of the following sites of Harappan culture are located in Sindh? [UPPSC 2010]

I. Harappa
II. Mohenjodaro
III. Chanhudaro
IV. Surkotada

Indicate the correct answer from the codes given below.

(a) I and II
(b) II and III
(c) II, III and IV
(d) I, IV, III and IV

Answer : b

Question 22. Assertion (A) Mohenjodaro and Harappa cities are dead now.
Reason (R) They were discovered during excavations.

In the context of the above, which one of the following is correct? [UPPSC (Pre) 2009]

Codes

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Answer : b

Question  23. Which of the following is a Harappan site located in Rajasthan? [WBCS 2017]

(a) Mohenjo-Daro
(b) Suktagen Dor
(c) Kalibangan
(d) Lothal

Answer : c

Question 24. A ploughed field was discovered at [UPPSC (Mains) 2005]

(a) Mohenjodaro
(b) Kalibangan
(c) Harappa
(d) Lothal

Answer : b

Question 25. A horned deity engraved on a terracotta cake has been recovered from [UP Lower (Pre) 2008]

(a) Banawali
(b) Kalibangan
(c) Lothal
(d) Surkotada

Answer : b

Question 26. Which one among the following Indus cities was known for water management? [CDS 2012]

(a) Lothal
(b) Mohenjodaro
(c) Harappa
(d) Dholavira

Answer : d

Question 27. Which Harappan city is divided into three parts? [UPRO/ARO (Mains) 2013]

(a) Lothal
(b) Kalibangan
(c) Dholavira
(d) Sukotada

Answer : c

Question 28. Dholavira is located in the state of [UPPSC (Mains) 2010]

(a) Gujarat
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) Rajasthan

Answer : a

Question 29. A highly advanced water management system of Harappan times has been unearthed at [UPPSC (Pre) 2006]

(a) Alamgirpur
(b) Dholavira
(c) Kalibangan
(d) Lothal

Answer : b

Question 30. From where the evidence of rock-cut architecture were found, with reference to Harappa civilisation? [UPPSC (Pre) 2006]

(a) Kalibangan
(b) Dholavira
(c) Kot Diji
(d) Amri

Answer : b

Question 31. In which of the following site remnant of three townships have been revealed? [CG PSC (Pre) 2015]

(a) Mohenjodaro
(b) Sanghol
(c) Kalibangan
(d) Dholavira

Answer : d

Question 32. Which city of Indus Valley Civilisation was divided into three parts? [UPRO/ARO 2013]

(a) Lothal
(b) Kalibangan
(c) Dholavira
(d) Suskotda

Answer : c

Question 33. From where the copper chariot of Harappan times was found? [CGPSC 2013]

(a) Kunal
(b) Rakhigarhi
(c) Daimabad
(d) Banawali

Answer : c

Question 34. Which among the following Harappan sites is not located in Gujarat? [WBCS 2018]

(a) Surkotada
(b) Lothal
(c) Dholavira
(d) Banawali

Answer : d

Question 35. Which among the following Harappan site terracotta of ‘plough’ was found?

(a) Dholavira
(b) Banawali
(c) Kalibangan
(d) Lothal

Answer : b

Question 36. Which one among the following sites is located in the valley of Ghaggar and its associated rivers? [RAS/RTS (Pre) 2010]

(a) Alamgirpur
(b) Lothal
(c) Mohenjodaro
(d) Banawali

Answer : d

Question 37. Which among the following place is not related to Indus Valley Civilisation? [MPPSC 2014]

(a) Kalibangan
(b) Ropad
(c) Patliputra
(d) Lothal

Answer : c

Question 38. The copper chariot of Indus Valley civilisation was found in which of the following place? [CGPSC 2013]

(a) Kunal
(b) Rakhigarhi
(c) Diamabad
(d) Banawali

Answer : c

Question 39. Which among the following pairs is not correctly matched? [UP UDA/LDA 2006]

(a) Alamgipur – Uttar Pradesh
(b) Banawali – Haryana
(c) Daimabad – Maharashtra
(d) Rakhigarhi – Rajasthan

Answer : d

Question 40. Which place of Harappan civilisation is located in Maharashtra? [UPPSC 2010]

I. Harappan
II. Mohenjodaro
III. Diamabad
IV. Surkotda

Select the correct answer using codes given below.

(a) I and II
(b) Only III
(c) II, III and IV
(d) All of these

Answer : b

Question 41. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river [UPPSC (Mains) 2012]

(a) Narmada
(b) Mahi
(c) Bhogava
(d) Bhima

Answer : c

Question 42. An ivory scale in Harappan context was found at [UPRO/ARO (Mains) 2014]

(a) Kalibangan
(b) Lothal
(c) Dholavira
(d) Banawali

Answer : b

Question 43. The largest Harappan site of India is

(a) Harappan
(b) Kalibangan
(c) Rakhigarhi
(d) Mohenjodaro

Answer : c

Question 44. Which of the following is a Harappan port? [BPSC (Pre) 2011]

(a) Alexandria
(b) Lothal
(c) Mahasthangarh
(d) Nagapattinam

Answer : b

Question 45. Which site of Indus Valley Civilisation is located in India? [UPPSC 1995]

(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) None of these

Answer : c

Question 46. Lothal is located in [UKPSC (Pre) 2010]

(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Rajasthan
(d) Sindh

Answer : a

Question 47. Surkotada was discovered by

(a) Yagude Sharma
(b) Rangnath Rao
(c) JP Joshi
(d) RS Bisht

Answer : c

Question 48. Surkotda is an archaeological site located in

(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh

Answer : a

Question 49. Indus Valley Civilisation was non-Aryan because [UPPSC 2010]

(a) it was an Urban Civilisation.
(b) it has its own script.
(c) it has an agricultural economy.
(d) it extended up to the Narmada valley.

Answer : a

Question 50. What is the most significant feature of the Indus Valley Civilisation? [BPSC 2018]

(a) Burnt brick buildings
(b) First true arches
(c) Buildings of worship
(d) Art and architecture

Answer : a

Question 51. From which one of the following factory sites were limestone and chert blades mass produced and sent to various Harappan settlement in Sindh? [CDS 2020]

(a) Sukkur and Rohri Hills
(b) Khetri in Rajasthan
(c) Chagai Hills
(d) Hills of Baluchistan

Answer : a

Question 52. How were the street of cities of Indus Valley Civilisation? [SSC 2012]

(a) Broad and straight
(b) Narrow and zig-zag
(c) Slippery
(d) Narrow and dirty

Answer : a

Question 53. Which among the following is not related to Indus Valley Civilisation? [MPPSC 2019]

(a) Constructions of streets
(b) Constructions of pillars
(c) Constructions of wells
(d) Constructions of bows

Answer : b

Question 54. The ‘Great Bath’ was found at the archaeological site of [UPPSC 2010]

(a) Ropar
(b) Harappa
(c) Mohenjodaro
(d) Kalibangan

Answer : c

Question 55. Where was the Granary of the Indus Valley Civilisation located?

(a) Lothal
(b) Kaliba ngan
(c) Rakhigarhi
(d) None of these

Answer : a

Question 56. In which direction was the gate of Assembly Hall?

(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

Answer : a

Question 57. Which among the following pairs is not correct?

(a) Labour Residence – Harappa
(b) Granary – Mohenjodaro
(c) Assembly Hall – Kalibangan
(d) Copper axe – Ropad

Answer : c

Question 58. Remains of which animal have not been discovered in the Indus Valley Civilisation? [CG PSC (Pre) 2011]

(a) Lion
(b) Horse
(c) Cow
(d) Elephant

Answer : a

Question 59. Which one of the following animals is not depicted on the Harappan seal? [UPPSC (Mains) 2009]

(a) Bull
(b) Elephant
(c) Horse
(d) Sheep

Answer : c

Question 60. One of the following sites from where the famous Bull-seal of Indus Valley Civilisation was found [BPSC 2008]

(a) Harappa
(b) Chanhudaro
(c) Lothal
(d) Mohenjodaro

Answer : a

Question 61. Which one of the following animals was not represented on the seals and terracotta art of the Harappan culture? [SSC 2005]

(a) Cow
(b) Elephant
(c) Rhinoceros
(d) Tiger

Answer : a

Question 62. Human Society is unique because it depends mainly on [UPPSC (Mains) 2004]

(a) culture
(b) economy
(c) religion
(d) science

Answer : a

Question 63. Harappan people had a common burial system which is proved by [HPPSC2012]

(a) the Earth burial, head of the dead normally laid towards the North.
(b) the burial of commonly used item with the dead.
(c) Both ‘a’ and ‘b’.
(d) the burial of the dead body in the sitting posture.

Answer : c

Question 64. What was the main business of IVC’s people? [SSC 2001]

(a) Business
(b) Animal Husbandry
(c) Hunting
(d) Agriculture

Answer : d

Question 65. Which among the following is a port city of Harappa? [BPSC 2011]

(a) Sikdariya
(b) Lothal
(c) Maharathanagash
(d) Nagpattneus

Answer : b

Question 66. Harappan people were first in which production? [SSC 2001]

(a) Coins
(b) Cotton
(c) Copper tools
(d) Wheat

Answer : b

Question 67. Which among the following has not been found from Harappan places? [CGPSC 2011]

(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Iron

Answer : d

Question 68. The first metal used by man was [RAS/RTS (Pre) 2012]

(a) Gold
(b) Silver
(c) Copper
(d) Iron

Answer : c

Question 69. For clothing, cotton cultivation was first introduced in [UPPSC (Pre) 2006]

(a) Egypt
(b) Mesopotamia
(c) Central America
(d) India

Answer : d

Question 70. The earliest evidence of silver in India is found in the [IAS (Pre) 1994]

(a) Harappan culture
(b) Chalcolithic cultures of Western India
(c) Vedic texts
(d) Silver Punch-marked coins

Answer : a

Question 71. The main source of knowledge about the inhabitants of Indus Valley Civilisations is the discovery of

(a) seals [RAS/RTS (Pre) 1996]
(b) utensils, jewellery, weapons and tools
(c) temple
(d) scripts

Answer : b

Question 72. From which one of the following factory sites were limestone and chert blades mass produced and sent to various Harappan settlements in Sindh?

(a) Sukkur and Rohri Hills
(b) Khetri in Rajasthan
(c) Chagai Hills
(d) Hills of Baluchistan

Answer : a

Question 73. The Indus Valley people traded with the

(a) Chinese
(b) Mesopotamians
(c) Parthians
(d) Romans

Answer : b

Question 74. The people of Indus valley believed in [RAS/RTS (Pre) 1993]

(a) Spirit and Brahma
(b) Ritual
(c) Sacrificial system
(d) Mother Goddess

Answer : d

Question 75. The Indus valley people worshipped [UKPSC (Mains) 2006]

(a) Shiva
(b) Indra and Varun
(c) Brahma
(d) Vishnu

Answer : a

Question 76. The Harappan people worshipped the

I. Pipal tree
II. Humped bull
III. Prototype of Shiva
IV. Other Goddess

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) I, II and IV
(b) II, III and IV
(c) I, III and IV
(d) All of these

Answer : d

Question 77. Worship of Devi Mata was related to

(a) Indus Valley Civilisation [SSC 2012]
(b) Egyptian Civilisation
(c) Roman Civilisation
(d) Post Vedic Culture

Answer : a

Question 78. Which one of the following was not known to the Harappans? [MPPSC 2009]

(a) Construction of Wells
(b) Construction of Pillars
(c) Construction of Drains
(d) Construction of Arches

Answer : b

Question 79. The important reason to keep Indus-Valley civilisation before Aryan Civilisation is [UPPSC (Pre) 1990]

(a) Script
(b) Town Planning
(c) Copper
(d) Potteries

Answer : d

Question 80. Which colour was commonly used in the Harappan Pottery? [BPSC (Pre) 1995]

(a) Red
(b) Blue-grey
(c) Yellow
(d) Blue

Answer : a

Question 81. Which of the following throw light on Harappan culture? [UPPSC (Pre) 1993]

(a) Inscription
(b) Archaeological excavations
(c) Handwriting seals on the utensils
(d) Religious books

Answer : b

Question 82. The first ancient Civilisation to develop the art of writing in a proper system was [RAS/RTS (Pre) 1992]

(a) Indus
(b) Egypt
(c) Sumerian
(d) China

Answer : c

Question 83. Which one of the following statements about the Harappan Culture is not correct? [CDS 2017]

(a) It witnessed the first cities in the subcontinent.
(b) It marks the first use of script, written from right to left.
(c) It marks the earliest known use of iron as a medium for the art of sculpting.
(d) It marks the earliest known use of stone as a medium for the art of sculpting.

Answer : c

Question 84. Harappan craft display an amazing degree of standardisation according to Kenoyer, what was the possible reason for such an achievement? [NDA 2015]

(a) Availability of raw materials at local level
(b) Centralised market for craft
(c) Specialised training centres for craftmen
(d) State control

Answer : a

Question 85. Which one of the following statements regarding Harappan Civilisation is correct? [CDS 2010]

(a) The standard Harappan seals were made of clay.
(b) The inhabitants of Harappa had neither knowledge of copper nor bronze.
(c) The Harappan Civilisation was rural based.
(d) The inhabitants of Harappa grew and used cotton.

Answer : d

Question 86. Consider the following statements about Harappan Culture: [NDA 2014]

I. The Harappan Culture matured in Sind and Punjab.
II. It spread from there to Southwards and eastwards.
III. The area, where it spread, was bigger than Egypt and Mesopotamia

Which of the statement given above is/ are correct?

(a) I and II
(b) II and III
(c) Only III
(d) I, II and III

Answer : d

Question 87. Which of the following statements about Harappa Civilisation is/are correct?

I. There is the extraordinary uniformity in artefacts as evident in pottery seals, bricks and weights.
II. The late Harappa sites also maintained the same construction techniques as were used in mature Harappa sites.

Select the correct answer using the codes given below. [Astt. Comm. 2018]

(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II

Answer : c

Question 88. Which of the following is not responsible for the decline of Indus Valley Civilisation?

(a) Ecological changes
(b) Earthquake
(c) Water Conversion
(d) Aryan Invades

Answer : c

Question 88. According to the report of IIT Kharagpur study group continuous low rainfall for how many years was the cause of fall of the Indus Valley Civilisation? [BPSC 2018]

(a) 600 years
(b) 700 years
(c) 800 years
(d) 900 years

Answer : d

Question 89. Recently, from excavations of Harappan site Sanauli what was found? [UP Lower sub (Pre) 2004]

(a) Human burials
(b) Animal burials
(c) Residential building
(d) Protecting wall

Answer : a

Question 90. The first archaeologist who excavated Harappa, but could not recognize its significance, was [UPPSC (Mains) 2006]

(a) A Cunningham
(b) Sir John Marshall
(c) Mortimer Wheeler
(d) George F. Dales

Answer : a

Question 91. Who was the director of the archaeological excavation that led to the discovery of Harappa and Mohenjodaro? [RAS/RTS (Pre) 1997]

(a) Lord Machaulay
(b) Sir John Marshall
(c) Clive
(d) Colonel Tad

Answer : b

Question 92. Who among the following was not associated with the excavation of Harappa and Mohenjodaro? [BPSC2015]

(a) RD Banerjee
(b) KN Dikshit
(c) MS Vats
(d) VA Smith

Answer : d

Question 93. The excavation at Chanhudaro was directed by[UP Lower Sub. (Pre) 2015]

(a) JH Mackay
(b) Sir John Marshall
(c) REM Wheeler
(d) Sir Aurel Stein

Answer : a

Question 94. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development? [SSC CPO 2002]

(a) Pottery
(b) Seals
(c) Boats
(d) Houses

Answer : b

Question 95. The archaeological finds from Alamgirpur in Meerut district reflected the [UPPSC 2005]

(a) Harappa Culture
(b) Vedic Culture
(c) Mauryan Culture
(d) Gupta Period Culture

Answer : a

Question 96. Who among the following archaeologists was the first to identify similarities between a pre-Harappan culture and the mature Harappan culture? [BPSC 2019]

(a) Amalananda Ghosh
(b) Rakhaldas Banerji
(c) Daya Ram Sahni
(d) Sir John Marshall

Answer : a

Question 97. The beginning of idol worship is to be considered in [UPPSC (Pre) 1992]

(a) Pre-Aryan
(b) Vedic Period
(c) Mauryan Period
(d) Kushan Period

Answer : a

Question 98. Which site of Indus Valley is now in Pakistan? [UPPSC (Pre) 1994]

(a) Kalibangan
(b) Harappa
(c) Lothal
(d) Alamgirpur

Answer : b

Question 99. Which one of the following is not a Harappan site? [IAS (Pre) 2019]

(a) Chanhudaro
(b) Kot Diji
(c) Sohgaura
(d) Desalpur

Answer : c

Question 100. Which of the following is not an Indus Valley Civilisation site? [MPPSC (Pre) 2013]

(a) Kalibangan
(b) Ropar
(c) Patliputra
(d) Lothal

Answer : c

Question 101. The largest site of Harappan in India is [UPPSC (Mains) 2004]

(a) Alamgirpur
(b) Kalibangan
(c) Lothal
(d) Rakhigarhi

Answer : d

Question 102. Dadheri is a late Harappan site of [UPPSC (Mains) 2014]

(a) Jammu
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh

Answer : b

Question 103. For the Harappan Cultural sites and its position, which one of the following is not correctly matched? [UPUDA/LDA (Pre) 2006]

(a) Alamgirpur – Uttar Pradesh
(b) Banawali – Haryana
(c) Daimabad – Maharashtra
(d) Rakhigarhi – Rajasthan

Answer : d

Question 104. Which of the following is not correctly matched? [UPPSC (Pre) 1999]

(a) Alamgirpur – Uttar Pradesh
(b) Lothal – Gujarat
(c) Kalibangan – Haryana
(d) Ropar – Punjab

Answer : c

Question 105. What is the correct North-South sequence of the following civilisations? [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(a) Maya-Aztec-Muisca-Inca
(b) Maya-Muisca-Inca-Aztec
(c) Axtec-Muisca-Maya-Inca
(d) Aztec-Maya-Muisca-Inca

Answer : d

Question 106. Rangpur, where the contemporary of Harappan civilisation found, is in [RAS/RTS (Pre) 1999]

(a) Punjab
(b) Eastern Uttar Pradesh
(c) Saurashtra
(d) Rajasthan

Answer : c

Question 107. Which of the following Civilisations flourished on the bank of River Nile?[UPPSC 2004]

(a) Roman Civilisation
(b) Indus Valley Civilisation
(c) Greak Civilisation
(d) Egyptian Civilisation

Answer : d

Question 108. The Indus Valley culture was different from the Vedic Civilisation because [UPPSC (Mains) 2004]

(a) It had the amenities of a developed city life.
(b) it has a pictographic script.
(c) it had a lack of knowledge of Iron and defensive arrow.
(d) All of the above

Answer : d

Question 109. Which one among the following statements regarding Jorwe Culture is not correct? [CDS 2012]

(a) Pravara-Godavari Valley was the nuclear zone of Jorwe Culture.
(b) The main sites of Jorwe Culture are Daimabad, Inamgaon, Jorwe and Nevasa.
(c) At Daimabad, one gets archaeological evidence of symbolic burial.
(d) Practically all Jorwe settlements in the Northern Deccan were suddenly deserted.

Answer : d

Question 110. Which one of the following is not correctly matched? [UPPSC (Mains) 2006]

(a) Harappa – Daya Ram Sahni
(b) Lothal – SR Rao
(c) Surkotada – JP Joshi
(d) Dholavira – BK Thapar

Answer : d

Question 111. Consider the following statements and select the correct answer from the given codes. [MPPSC (Pre) 2008]

I. Mohenjodaro, Harappa, Ropar and Kalibangan are the main sites of Indus Valley Civilisation.
II. People of Harappa developed the road, proper housing and drainage system.
III. People of Harappa were unknown about the use of metals.

(a) I and II are correct
(b) I and III are correct
(c) II and III are correct
(d) I, II and III are correct

Answer : a

Question 112. Indus Valley Civilisation is known

I. for its town planning
II. for Mohenjodaro and Harappan
III. for their agricultural work
IV. for its industrialisation.

Codes [UK UDA/LDA (Pre) 2003]

(a) I and II
(b) I, II and III
(c) II, III and IV
(d) All of these

Answer : d

Question 113. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?

I. Gold coins
II. Punch-marked silver coins
III. Iron plough
IV. Urban culture

Select the correct answer using the codes given below. [IAS (Pre) 1998]

(a) III, IV, I and II
(b) III, IV, II and I
(c) IV, III, I and II
(d) IV, III, II and I

Answer : d

Question 114. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus valley people, which of the following statements is/are correct?

I. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilisation did not leave any evidence of using them.
II. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus valley people knew only copper and iron.
III. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus valley people having been aware of this animal. Select the correct answer using the codes given below. [IAS (Pre) 2017]

(a) Only I
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III

Answer : c

Explore More MCQs Below

Ancient History

Medieval History

Modern History

Geography

World Geography

Indian Geography

Environment and Ecology

Indian Polity

Indian Economy

Science and Technology

Miscellaneous