1. Indus Valley Civilization existed in
(a) pre-historical age
(b) early historical age
(c) historical age
(d) later historical age
Answer: (b) early historical age
2. Indus valley civilization was non Aryan because
(a) it was an urban civilization
(b) it has its own script
(c) it has an agricultural economy
(d) it extended up to the Narmada Valley
Answer: (a) it was an urban civilization
3. Human society is unique because it depends mainly on
(a) culture
(b) economy
(c) religion
(d) science
Answer: (a) culture
4. Which of the following is related to Harappa Civilization?
(a) Sumerian Civilization
(b) Indus Valley Civilization
(c) Vedic Civilization
(d) Mesopotamian Civilization
Answer: (b) Indus Valley Civilization
5. Important reason to keep Indus Valley Civilization before Aryan civilization is
(a) script
(b) town planning
(c) copper
(d) potteries
Answer: (d) potteries
6. The Indus Valley Culture was different from the vedic Civilization because
(a) it had the amenities of a developed city life
(b) it has a pictographic script
(c) it had a lack of knowledge of iron and defensive arrow
(d) all of the above
Answer: (d) all of the above
7. The source of knowledge about Harappan culture is
(a) rock edicts
(b) writing in Terracotta seals
(c) archaeological excavations
(d) all of the above
Answer: (c) archaeological excavations
8. Which of the following throw light on Harappan culture?
(a) inscription
(b) archaeological excavations
(c) hand writing seals on the utensils
(d) religious books
Answer: (b) archaeological excavations
9. The main source of knowledge about the inhabitants of Indus valley civilization is the discovery of
(a) seals
(b) utensils, jewellery, weapons, tools
(c) temple
(d) scripts
Answer: (b) utensils, jewellery, weapons, tools
10. The earliest evidence of silver in India is found in the
(a) Harappan culture
(b) Chalcolithic cultures of Western India
(c) Vedic texts
(d) silver punch marked coins
Answer: (a) Harappan culture
11. Which colour was commonly used in the Harappan pottery?
(a) red
(b) blue-grey
(c) yellow
(d) blue
Answer: (a) red
12. The beginning of idol worship is to be considered in
(a) Pre Aryan
(b) Vedic period
(c) Mauryan period
(d) Kushan period
Answer: (a) Pre Aryan
13. Which of the following animals was not represented on the seals and terracotta art of the Harappan culture?
(a) Cow
(b) Elephant
(c) Rhinoceros
(d) Tiger
Answer: (a) Cow
14. Which among the following Harappan site terracotta of plough was found?
(a) Dholavira
(b) Banawali
(c) Kalibangan
(d) Lothal
(e) none of the above/more than one of the above
Answer: (b) Banawali
15. A ploughed field was discovered at
(a) Mohenjodaro
(b) Kalibangan
(c) Harappa
(d) Lothal
Answer: (b) Kalibangan
16. The Great Bath was found from the Indus Valley Civilization at
(a) Mohenjodaro
(b) Harappa
(c) Lothal
(d) Kalibangan
Answer: (a) Mohenjodaro
17. The great bath was found at the archaeological site of
(a) Ropar
(b) Harappa
(c) Mohenjodaro
(d) Kalibangan
Answer: (c) Mohenjodaro
18. Which one of the following statements about the Indus valley civilization is not true?
(a) accurate drainage system in cities
(b) trade and commerce were in an advanced stage
(c) worshipping of mother goddess
(d) people knew about iron
Answer: (d) people knew about iron
19. The excavation of Chanhudaro was directed by
(a) J.H Mackay
(b) Sir John Marshall
(c) R.E.M Wheeler
(d) Sir Aurel Stein
Answer: (a) J.H Mackay
20. Which site of Indus Valley is now in Pakistan?
(a) Kalibangan
(b) Harappan
(c) Lothal
(d) Alamgirpur
Answer: (b) Harappan
21. Rangpur, where the contemporary of Harappan civilization were found is in
(a) Punjab
(b) Eastern UP
(c) Saurashtra
(d) Rajasthan
Answer: (c) Saurashtra
22. Dadheri is a late Harappan site of
(a) Jammu
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) UP
Answer: (b) Punjab
23. Which site of Indus valley civilization is located in India?
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) None of the above
Answer: (c) Lothal
24. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river
(a) Narmada
(b) Mahi
(c) Bhogava
(d) Bhima
Answer: (c) Bhogava
25. Harappan Civilization, Lothal, is located in
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Rajasthan
(d) Sindh
Answer: (a) Gujarat
26. The port city of Indus valley civilization was
(a) Harappa
(b) Kalibangan
(c) Lothal
(d) Mohenjodaro
Answer: (c) Lothal
27. Which of the following is a Harappan port?
(a) Alexandria
(b) Lothal
(c) Mahasthangarh
(d) Nagapattinam
Answer: (b) Lothal
28. Which of the following is not an Indus Valley Civilization site?
(a) kalibangan
(b) Ropar
(c) Patliputra
(d) Lothal
Answer: (c) Patliputra
29. The largest site of Harappa in India is
(a) Alamgirpur
(b) Kalibangan
(c) Lothal
(d) Rakhigarhi
Answer: (d) Rakhigarhi
30. The biggest Harappan site in India is
(a) Rakhigarhi
(b) Dholavira
(c) kalibangan
(d) Lothal
Answer: (a) Rakhigarhi
31. The people of Indus Valley believed in
(a) Spirit and Brahma
(b) Ritual
(c) Sacrificial system
(d) Mother Goddess
Answer: (d) Mother Goddess
32. The Indus valley people worshipped
(a) Shiva
(b) Indira and Varun
(c) Brahma
(d) Vishnu
Answer: (a) Shiva
33. Who was the director of the archaeological excavation that led to the discovery of Harappa and Mohenjodaro?
(a) Lord Macaulay
(b) Sir John Marshall
(c) Clive
(d) Colonel Tad
Answer: (b) Sir John Marshall
34. The two Indians who were associated with discovery of Indus Valley Civilization, are
(a) Rakhal Das Banerjee
(b) John Marshall and Ishwari Prasad
(c) Aashirwad Lal Srivastava and Ranganath Rao
(d) Madhosarup Vats and VB Rao
Answer: (a) Rakhal Das Banerjee
35. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Harappa-Dayaram Sahni
(b) Lothal-S R Rao
(c) Surkotada-J P Joshi
(d) Dholavira
Answer: (d) Dholavira
36. The first archaeologist who excavated Harappa, but could not recognise its significance, was
(a) A. Cunningham
(b) Sir John Marshall
(c) Mortimer Wheeler
(d) George F. Dales
Answer: (a) A. Cunningham
37. Who among the following was not associated with the excavation of Harappa and Mohenjo-daro?
(a) RD Banerjee
(b) KN Dikshit
(c) MS Vats
(d) VA Smith
Answer: (d) VA Smith
38. From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the developed stage of the Indus valley civilization?
(a) Harappa
(b) Kalibangan
(c) Lothal
(d) Mohenjodaro
Answer: (d) Mohenjodaro
39. Mohenjodaro is situated in which of the following?
(a) Gujarat state of India
(b) Punjab state of India
(c) Sindh province in Pakistan
(d) Afghanistan
Answer: (c) Sindh province in Pakistan
40. The first metal used by man was
(a) gold
(b) silver
(c) copper
(d) iron
Answer: (c) copper
41. An ivory scale in Harappan context was found at
(a) Kalibangan
(b) Dholavira
(c) Lothal
(d) Banawali
Answer: (b) Dholavira
42. Which metal has so far been not been discovered in Harappan sites?
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Iron
Answer: (d) Iron
43. Which one among the following sites is located in the value of Ghaggar and its associated rivers?
(a) Alamgirpur
(b) Lothal
(c) Mohenjodaro
(d) Banawali
Answer: (d) Banawali
44. From where the evidence of rock cut architecture were found, with reference to Harappan Civilization?
(a) kalibangan
(b) Dholavira
(c) Kot Diji
(d) Amri
Answer: (b) Dholavira
45. Dholavira is located in the state of
(a) Gujarat
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) Rajasthan
Answer: (a) Gujarat
46. Which Harappan city is divided into three parts?
(a) Lothal
(b) Kalibangan
(c) Dholavira
(d) Surkotada
Answer: (c) Dholavira
47. In which of the following site remnants of three townships have been revealed?
(a) Mohenjodaro
(b) Sanghol
(c) Kalibangan
(d) Dholavira
Answer: (d) Dholavira
48. A highly advanced water management system of Harappan times has been unearthed
(a) Alamgirpur
(b) Dholavira
(c) Kalibangan
(d) Lothal
Answer: (b) Dholavira
49. Which of the following sites has yielded evidence of a triple burial?
(a) Kuntasi
(b) Dholavira
(c) Lothal
(d) Kalibangan
Answer: (c) Lothal
50. Recently, from excavations of Harappan site Sonauli what was found?
(a) human burials
(b) animal burials
(c) residential building
(d) protecting wall
Answer: (a) human burials
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions