Question 1 : Which of the following is the major cause of pollution?
a) plants
b) man
c) fungi
d) hydrocarbon gases
Answer : d
Question 2 : Effect of pollution is marked on
a) natural balance of nature
b) natural geochemical cycles
c) natural flora of place
d) all of the above
Answer : d
Question 3 : Which among the following is the secondary pollution?
a) smog
b) carbon dioxide
c) carbon monoxide
d) fly ash
Answer : a
Question 4 : which of the following fuels would produce minimum environmental pollution?
a) hydrogen
b) diesel
c) kerosene
d) coal
Answer : a
Question 5 : Which of the following form of energy does not have the problem of pollution?
a) coal
b) atom
c) petrol
d) sun
Answer : d
Question 6 : Eco-mark is given to an Indian product which is
a) rich in protein
b) environmental friendly
c) economically viable
d) pure and unadulterated
Answer : b
Question 7 : The Environment (Protection) Bill was passed by the Parliament of India in
a) 1986
b) 1972
c) 1981
d) 1984
Answer : a
Question 8 : Which among the following pollutants lead to macroscopic pollution?
I. Heavy metals from motor vehicles and acid mine drainage
II. Ammonia from food processing waste
III. Silt in runoff from construction sites, logging, slash and burn practices or land clearing sites
IV. Trash or garbage discarded by the people on the ground
V. Nurdles
VI. Shipwrecks
Which of the following statements given above is/are correct?
a) I, II and III
b) I, IV, V and VI
c) IV, V and VI
d) All of these
Answer : c
Question 9 : Consider the following statements.
I. Pollution is release of toxic undesirable material in environment.
II. Major pollution causing agent is man.
III. Sound becomes hazardous noise pollution at level above 80 dB
IV. Fishes die in water bodies polluted by sewage due to reduction of oxygen
Which of the following statements given above is/are correct?
a) I, II, III and IV
b) I, II and III
c) I and III
d) I and III
Answer : a
Question 10 : Coming soon
a)
b)
c)
d)
Answer :
Question 11 : The combustion of coal, petrol and diesel etc is the basic source of
a) water pollution
b) air pollution
c) land pollution
d) noise pollution
Answer : b
Question 12 : Which of the following is produced during the formation of photochemical smog?
a) Hydrocarbons
b) Nitrogen oxides
c) Ozone
d) Methane
Answer : b
Question 13 : Photochemical smog is a resultant of the reaction among
a) NO2, O3 and Peroxyacetyl Nitrate in the presence of sunlight
b) CO, O2 ad Peroxyacetyl Nitrate in the presence of sunlight
c) CO, CO2 and NO2 at low temperature
d) High concentration of NO2, O3 and CO in the evening
Answer : a
Question 14 : Which of the following gases is not considered as polluting agent of air?
a) CO2
b) CO
c) NO2
d) SO2
Answer : a
Question 15 : Which of the following air pollutants get dissolved in the blood more rapidly than oxygen?
a) PAN
b) Carbon dioxide
c) Carbon monoxide
d) Ozone
Answer : c
Question 16 : Which one of the following air pollutants can affect blood stream leading to death?
a) Asbestos dust
b) Cadmium
c) Nitrogen oxides
d) Carbon monoxide
Answer : d
Question 17 : Which of the following air pollutants is most dangerous?
a) Ozone
b) Hydrogen Sulphide
c) Carbon dioxide
d) Carbon monoxide
Answer : d
Question 18 : Colourless gases coming out from motor vehicle and cigarette due to incomplete combustion is
a) Carbon Monoxide
b) Nitrous Oxides
c) Carbon Dioxide
d) Methane
Answer : a
Question 19 : Pollutant emission gas in vehicle exhaust is mainly due to
a) Carbon dioxide
b) Carbon monoxide
c) Marsh Gas
d) Nitrogen Oxide
Answer : b
Question 20 : During normal conditions, the gas which pollutes the atmosphere is
a) Carbon monoxide
b) Carbon dioxide
c) Nitrogen
d) Oxygen
Answer : a
Question 21 : Carbon Monoxide, emitted by vehicles which turn to Carbon Dioxide by the catalyst converter, whose ceramic disc is controlled by?
a) Silver
b) Gold
c) Copper
d) Palladium
Answer : d
Question 22 : Cigarette smoke contains
a) Carbon monoxide dioxycine
b) Carbon monoxide and nicotine
c) Carbon monoxide and benzene
d) Dioxycine and benzene
Answer : c
Question 23 : Which of the following pollutants is not contained in the vehicular exhaust emissions?
a) Lead
b) Ammonia
c) Carbon monoxide
d) Particulate matter
Answer : b
Question 24 : Combustion of petrol in automobiles pollute the air by producing which of the following metals
a) Mercury
b) Cadmium
c) Lead
d) Carbon dioxide
Answer : c
Question 25 : Workers of paint industry are exposed to which one of the following hazards?
a) Nickel pollution
b) Cadmium pollution
c) Strontium pollution
d) Lead pollution
Answer : d
Question 26 : Which one of the following is not related to air pollution?
a) Smog
b) Acid Rain
c) Eutrophication
d) Asbestosis
Answer : c
Question 27 : Which one of the following is an air pollutant gas and is released by burning fossil fuel?
a) Hydrogen
b) Nitrogen
c) Oxygen
d) Sulphur Dioxide
Answer : d
Question 28 : Which one of the following is a useful biological indicator of sulphur dioxide pollution?
a) Bryophytes
b) Algal Blooms
c) Pseudomonas
d) Lichens
Answer : d
Question 29 : Lichens are the best indicator of
a) air pollution
b) water pollution
c) soil pollution
d) noise pollution
Answer : a
Question 30 : SPM stands for
a) Suspended Particulate Matter
b) Standard Particles Material
c) Suspended Particles Material
d) None of the above
Answer : a
Question 31 : What is a particulate matter?
a) Solid residue
b) Air pollutant
c) Water pollutant
d) Soil pollutant
Answer : b
Question 32 : Which one of the following statements about air pollution caused by diesel engines is correct?
a) It produces large quantity of carbon monoxide at lower and high temperatures
b) It produces large quantity of nitrogen oxides at lower and high temperatures
c) It produces large quantity of carbon monoxide at lower temperature and nitrogen oxides at high temperature
d) It produces large quantity of nitrogen oxides at lower temperature and carbon monoxide at high temperature
Answer : d
Question 33 : Fly ash is a pollutive combustion product of burning
a) coal
b) charcoal
c) diesel/kerosene oil
d) CNG
Answer : a
Question 34 : Asian Brown Cloud, 2002,was mainly spread over
a) East Asia
b) South-East Asia
c) South Asia
d) West Asia
Answer : c
Question 35 : The most important indoor air pollutant is
a) Sulphur Dioxide
b) Carbon monoxide
c) Nitrogen Dioxide
d) Radon Gas
Answer : d
Question 36 : Which one of the following is not an instrumental device to check air pollution?
a) Bag Filter
b) Cyclone Collector
c) Cyclone separator
d) Cyclone Divider
Answer : d
Question 37 : Which of the following is considered to be the optimum concentration of carbon dioxide for natural balance in atmosphere?
a) 0.02 per cent
b) 0.03 per cent
c) 0.04 per cent
d) 0.05 per cent
Answer : c
Question 38 : Which among the following chronic lung diseases is commonly known as ‘black lung’ disease that leads to reduced life expectancy in coal-miners?
a) Pneumoconiosis
b) Progressive Massive Fibrosis
c) Mesothelioma
d) Collier’s Asthma
Answer : a
Question 39 : Which one of the following pollutes the air of a big city?
a) Copper
b) Chromium
c) Lead
d) Calcium
Answer : c
Question 40 : The main air pollutant(s) in metropolitan cities is/are
a) O3
b) CO and SO2
c) CO2 and NO2
d) None of these
Answer : d
Question 41 : Environmental friendliness of a vehicle could be measured by the amount of pollutants it emits per passenger per kilometer travelled. Rate the environmental friendliness (1= best and 4=worst) of the following vehicles as per this criterion.
Car : Scooter : Bus : Bicycle
a) 4 : 3 : 2 : 1
b) 2 : 3 : 4 : 1
c) 3 : 2 : 4 : 1
d) 4 : 2 : 3 : 1
Answer : a
Question 42 : Which of the following is not one of the prime health risks associated with greater UV radiation through the atmosphere due to depletion of stratospheric ozone?
a) Increased liver cancer
b) Increased skin cancer
c) Damage to eyes
d) Reduced immune system
Answer : a
Question 43 : Which one of the following statements best describes the term ‘Social Cost of Carbon’?
a) Long-term damage done by a tonne of CO2 emissions in a given year
b) Requirement of fossil fuels for a country to provide goods and services to its citizens, based on the burning of those fuels
c) Efforts put in by a climate refugee to adapt to live in a new place
d) Contribution of an individual person to the carbon footprint on the planet Earth
Answer : a
Question 44 : Atmospheric ozone layer which protects us from UV-B and C is getting depleted most by addition of
a) Chlorofluorocarbon
b) Carbon Monoxide
c) Carbon Dioxide
d) Sulphur Dioxide
Answer : a
Question 45 : The formation of ozone hole in the Antarctic region has been a cause of concern. What could be the reason for the formation of this hole?
a) Presence of prominent tropospheric turbulence, and inflow of chlorofluorocarbons
b) Presence of prominent polar front and stratospheric clouds and inflow of chlorofluorocarbons
c) Absence of polar front and stratospheric clouds, and inflow of methane and chlorofluorocarbons
d) Increased temperature at polar region due to global warming
Answer : b
Question 46 : CFCs (Chlorofluorocarbons) are Greenhouse gases that have caused rise of 0.3oC in the global temperatures in the past century. Name the CFC that is used in refrigerators
a) Carbon dioxide
b) Freon
c) Methane
d) Ammonia
Answer : b
Question 47 : Which of the following statements is not true?
a) Photochemical smog always contains Ozone
b) The toxic effect of Carbon Monoxide is due to its greater affinity for haemoglobin as compared to oxygen
c) Lead is the most hazardous metal pollutant of automobile exhaust
d) None of the above
Answer : d
Question 48 : Which of the following is used to clean polluted environment?
a) Oxygen
b) Rain
c) Nitrogen
d) Air
Answer : b
Question 49 : Under the National Air Quality Monitoring Programme (NAMP) which of the following air pollutants are regularly monitored at all locations?
I. Oxides of Nitrogen
II. Suspended Particulate Matter
III. Respirable Suspended Particulate Matter (RSPM)
IV. Sulphur Dioxide
a) I and II
b) II, III and IV
c) All are monitored
d) All except III
Answer : c
Question 50 : With reference to ‘fly ash’ produced by the power plants using as fuel, which of the following statements is/are correct?
I. Fly ash can be used in the production of bricks for building construction
II. Fly ash can be used as a replacement for some of the portland cement contents of concrete
III. Fly ash is made up of silicon dioxide and calcium oxide only, and does not contain any toxic elements
Select the correct answer using the codes given below.
a) I and II
b) Only II
c) I and III
d) Only III
Answer : a
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions