Question 1. Who succeded Aurangzeb after his death in 1707 AD? [UPPSC 2012]
(a) Bahadur Shah I
(b) Jahandar Shah
(c) Muhammad Shah
(d) Akbar-II
Answer : a
Question 2. Shah Alam I or Muazzam was also known as
(a) Rangeela
(b) Shah-e-Bekhbar
(c) Mastmaula
(d) Lampat Murk
Answer : b
Question 3. Which among the following event happened during the reign of Bahadur Shah I? [SSC 2017]
(a) Abolishment of Jaziya.
(b) Release of Shahu.
(c) Re-celebration of holi in the imperial court.
(d) Support to tradition of Sati.
Answer : d
Question 4. Which among the following post Mughal ruler allowed Marathas to collect Sardeshmukh in Deccan?
(a) Jahandar Shah
(b) Muazzam (Bahadur Shah I)
(c) Alam Gir II
(d) Akbar II
Answer : b
Question 5. Who among the following was the leader of foreign delegation who visited the Mughal court during the reign of Bahadur Shah I?
(a) Josua Kettler
(b) Ralph Fitch
(c) Alamgir II
(d) Akbar II
Answer : a
Question 6. The battle of JaJaw (1707) for the succession of Mughal throne was fought between
(a) Bahadur Shah I and Azam
(b) Azam and Kam Baksh
(c) Bahadur Shah I and Kam Baksh
(d) None of the above
Answer : a
Question 7. Jahandar became Mughal Emperor after the death of [UPPSC 2012]
(a) Azam Shah
(b) Bahadur Shah I
(c) Farrukhsiyar
(d) Aurangzeb
Answer : b
Question 8. The Mughal Emperor who reigned for shortest period in the 18th century was [SSC 2018]
(a) Muhammad Shah
(b) Bahadur Shah
(c) Farrukhsiyar
(d) Jahandar Shah
Answer : d
Question 9. A courtesan called Lal Kunwar dominated the affairs of the Mughal empire during the reign of
(a) Jahandar Shah
(b) Muhammad Shah
(c) Alamgir II
(d) Shah Alam II
Answer : a
Question 10. Who among the following later Mughal rulers, had given the title ‘Mirza Raza’ to Jai Singh, the Subedar of Malwa?
(a) Jahandar Shah
(b) Muazzam
(c) Farrukhsiyar
(d) Rafi ud-Darajat
Answer : a
Question 11. How did the Mughal Emperor Jahandar Shah’s reign come to an early end? [IAS (Pre) 2003]
(a) He was deposed by his Wazir.
(b) He died due to slip while climbing down steps.
(c) He was defeated by his nephew in a battle.
(d) He died of sickness due to too much consumption of wine.
Answer : c
Question 12. Assertion (A) The reign of Jahandar Shah ended soon in 1713. [NDA 2014]
Reason (R) He was defeated by his cousin Farrukh siyar in Agra.
Codes
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer : a
Question 13. In 1717, which Mughal Emperor gave the English East India Company a firman granting trade privileges in India? [CDS 2004]
(a) Shah Alam II
(b) Bahadur Shah
(c) Jahandar Shah
(d) Farrukhsiyar
Answer : d
Question 14. Which among the following Mughal rulers were crowned at Patna?
(a) Farrukhsiyar
(b) Shah Alam II
(c) Both (a) and (b)
(d) Bahadur Shah II
Answer : c
Question 15. Banda Bahadur was executed by the orders of which among the following Mughal rulers?
(a) Bahadur Shah
(b) Jahandar Shah
(c) Farrukhsiyar
(d) Rafi ud-Darajat
Answer : c
Question 16. Farrukhsiyar awarded Jai Singh with the title of
(a) Sawai
(b) Mirza
(c) Khan
(d) Shurveer
Answer : a
Question 17. The leader of Turani group who was awarded with Subedari of Mughal Province of Deccan by Farruksiyar. [MPPSC 2003]
(a) Chin Qilich Khan
(b) Saiyyad Ali
(c) Rafi-ud-daulah
(d) Shah Jahan II
Answer : a
Question 18. The Maratha leader who supported Saiyyad brothers in overthrowing Farruksiyar. [IAS (Pre) 1999]
(a) Shivaji II
(b) Shahuji
(c) Balaji Vishwanath
(d) Baji Rao
Answer : c
Question 19. Consider the following statement.
I. Farrukhsiyar appointed Abdulla Khan as Wajir of the Empire and Hussain Ali as Mir Bakshi.
II. Saiyyad brothers were Amirs of Hindustani group.
Which among the statement(s) given above is/are correct?
(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II
Answer : c
Question 20. Who among the following Mughal ruler had adopted the title of Shah Jahan II?
(a) Rafi ud-Daulah
(b) Rafi ud-Darajat
(c) Muhammad Shah
(d) Bahadur Shah Zafar
Answer : a
Question 21. What was the other name of Roshan Akhtar? [UPPSC 2009]
(a) Ahmad Shah
(b) Muhammad Shah
(c) Jahandar Shah
(d) Shah Alam
Answer : b
Question 22. Who among the following Mughal Emperors had the longest reign? [CDS 2004]
(a) Bahadur Shah
(b) Jahandar Shah
(c) Farrukhsiyar
(d) Muhammad Shah
Answer : a
Question 23. Which Mughal Emperor is known by the name of Rangila? [MPPSC 2014]
(a) Farruksiyar
(b) Rafi-ud-Darajat
(c) Muhammad Shah
(d) Rafi-ud-Daulah
Answer : c
Question 24. At the time, when Nadir Shah attacked Delhi, the Mughal Emperor was [CDS 2001]
(a) Ahmad Shah
(b) Bahadur Shah
(c) Muhammad Shah
(d) Shah Alam II
Answer : c
Question 25. Where was the battle between Nadir Shah and Mughal Emperor Muhammad Shah was fought? [UPPSC 2008]
(a) Delhi
(b) Karnal
(c) Lahore
(d) Panipat
Answer : b
Question 26. Who was the last Mughal Emperor to sit on Mayur Singhasan? [BPSC 1995]
(a) Shah Alam I
(b) Muhammad Shah
(c) Bahadur Shah
(d) Jahandar Shah
Answer : b
Question 27. A group of eunuchs and ladies dominated the Mughal court under [UPPSC 2004]
(a) Muhammad Shah
(b) Ahmad Shah
(c) Alamgir
(d) Shah Alam II
Answer : a
Question 28. Muhammad Shah awarded Fatehchand with the title to
(a) Jagat Seth
(b) Jagatnath Pindak
(c) Gareeb Gulam
(d) Lal Khan
Answer : a
Question 29. The Mughal-Maratha Treaty of 1719 was concluded in the times of
(a) Jahandar Shah
(b) Farrukhsiyar
(c) Muhammad Shah
(d) Bahadur Shah II
Answer : c
Question 30. Consider the following statements.
I. Muhammad Shah (1719-1748) was the first Mughal ruler to patronise Urdu.
II. Malik Muhammad Jayasi wrote the famous epic ‘Padmavat’ in Hindi.
Which of the statements given above is/are correct? [CDS 2009]
(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II
Answer : c
Question 31. With regard to disintegration of Mughal Empire, which Mughal Emperor was deposed his Wajir Ghazi-ud-Din Imad-ul-Mulk?
(a) Muhammad Shah
(b) Ahmad Shah
(c) Alamgir II
(d) Akbar Shah II
Answer : b
Question 32. Consider the following statements.
I. When Ahmad Shah Abdali invaded Punjab in 1748,he was defeated by Mughal Army near Sirhind.
II. After the third battle of Panipat, Ahmad Shah Abdali refused to recognise Shah Alam II as the Mughal Emperor of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only I
(b) Only II
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II
Answer : a
Question 33. Which among the following Mughal Emperor adopted the title of Alamgir II? [UPPSC 2008]
(a) Aziz-ud-Din
(b) Shah Alam
(c) Rafi-ud-Daulah
(d) Roshan Akhtar
Answer : a
Question 34. Who was the Mughal Emperor when the Battle of Plassey was fought between the Nawab of Bengal and the English East India Company? [CDS 2003]
(a) Ahmad Shah
(b) Aziz-ud-Din Alamgir II
(c) Muhammad Shah
(d) Shah Alam II
Answer : b
Question 35. Which of the following Mughal Emperors was not allowed to enter into Delhi by Wazir Ghaziuddin?
(a) Alamgir II
(b) Shah Alam II
(c) Akbar II
(d) Bahadur Shah II
Answer : b
Question 36. For which Mughal Emperor, it was said that his empire stretched from ‘Delhi to Palm.’
(a) Shah Alam II
(b) Alamgir II
(c) Farrukhsiyar
(d) Akbar II
Answer : a
Question 37. Who among the following was responsible for blinding of Mughal Emperor Shah Alam II in 1780? [UPPSC 2003]
(a) Najib-ud-Daulah
(b) Munro
(c) Mahadji Shinde
(d) Ghulam Qadir Ruhela
Answer : d
Question 38. Who among the following later Mughal rulers were defeated by Britishers in Battle of Buxar?
(a) Shah Alam II
(b) Akbar II
(c) Alamgir II
(d) Bahadur Shah Zafar
Answer : b
Question 39. The famous book of prose in Urdu ‘Ajaib-Ut Qasas’ was written by which later Mughal ruler?
(a) Shah Alam II
(b) Farrukhsiyar
(c) Muhammad Shah
(d) Bahadur Shah II
Answer : a
Question 40. Assertion (A) Shah Alam II spent the initial years as an emperor far away from his capital.
Reason (R) There are always a linking danger of foreign invasion from the North-West Frontier.
Codes
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer : c
Question 41. Which among the following Mughal Emperors sent Raja Rammohan Roy as an ambassador to London?
(a) Alamgir II
(b) Shah Alam II
(c) Akbar Shah II
(d) Bahadur Shah II
Answer : c
Question 42. Rammohan Roy was given the title ……… by Akbar Shah II.
(a) Raja
(b) Rai
(c) Sardar
(d) Mirza
Answer : a
Question 43. Which Mughal Emperor started the Hindu Muslim unity festival Phool Walon ki Sair?
(a) Akbar Shah II
(b) Alamgir II
(c) Bahadur Shah II
(d) Shah Alam II
Answer : a
Question 44. The Mughal coins were discontinued under the regime of Akbar II in
(a) 1830 CE
(b) 1832 CE
(c) 1833 CE
(d) 1835 CE
Answer : d
Question 45. Bahadur Shah was [SSC 2009]
(a) last ruler of the Lodis.
(b) last Mughal ruler.
(c) successor of Sher Shah.
(d) successor of the Maratha ruler Shivaji.
Answer : b
Question 46. Mughal dynasty was to Bahadur Shah Zafar as Lodi dynasty was to [CDS 2002]
(a) Bahlol Lodi
(b) Daulat Khan Lodi
(c) Ibrahim Lodi
(d) Sikandar Lodi
Answer : c
Question 47. Which one of the following statements is not correct about Bahadur Shah Zafar? [UPPSC 2006]
(a) He was an Emperor without an empire.
(b) Ibrahim Zuaa and Asad Ullah Khan Ghalib were his poetry teachers.
(c) Hasan Askari was his spiritual guide.
(d) He received less than one lakh rupees as pension from East India Company.
Answer : d
Question 48. The last Mughal Emperor was Bahadur Shah, his father’s name was [UPPSC 2005]
(a) Akbar Shah I
(b) Akbar Shah II
(c) Aurangzeb
(d) Shah Jahan
Answer : b
Question 49. The last Mughal Emperor, died in the Rangoon in the year.
(a) 1860 CE
(b) 1861 CE
(c) 1862 CE
(d) 1865 CE
Answer : c
Question 50. The Awadh ruler chosen as Wajir by Mughal Emperor was [UPPSC 1999]
(a) Saadat Khan
(b) Safdar Jung
(c) Asaf-ud-Daula
(d) Shuja-Ud-Daula
Answer : b
Question 51. In Indian History, who is known as King maker?
(a) Saiyyad brothers
(b) Jai Singh
(c) Wajir Safdarjung
(d) Chin Qilich Khan
Answer : a
Question 52. Who among the following were famous as Kingmaker in Mughal Empire?
(a) Hussain Ali and Abdullah Khan
(b) Nasir Khan and Zakariya Khan
(c) Shah Hussain and Abdul Hussain
(d) Muhammad Jarmi and Muhammad Junaidi
Answer : a
Question 53. Among the following who had constructed an astronomical observatory popularly known as Jantar-Mantar at Delhi? [UPPSC 2005]
(a) Akbar
(b) Shah Jahan
(c) Suraj Mal
(d) Jai Singh II
Answer : d
Question 54. The book ‘Jiz Muhammad Shahi’ related to knowledge of Astrology was written by [RAS/RTS 2007]
(a) Darbar Jaswant Singh of Jodhpur
(b) Raja Bharmal of Amber
(c) Sawai Jai Singh of Jaipur
(d) Maharana Amar Singh of Udaipur
Answer : c
Question 55. Maharaja Sawai Jai Singh of Jaipur had not built the observatory at [UPPSC 2014]
(a) Ujjain
(b) Varanasi
(c) Mathura
(d) Allahabad
Answer : d
Question 56. The famous Kohinoor diamond was taken away from India in 18th Century, during the invasion of Delhi by ………
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Ahmad Shah Abdali
(c) Nadir Shah
(d) Saadat Khan
Answer : c
Question 57. According to historian ‘Satish Chandra’ what was the main reason for the disintegration of Mughal Empire?
(a) Jagirdari crisis
(b) Agrarian crisis
(c) Increase of Maratha Mansabdar
(d) Deccan campaign
Answer : a
Question 58. Maharaja Jai Singh II constructed observatories at which among the following places? [UPPSC 2007]
I. Delhi
II. Jaipur
III. Ujjain
IV. Varanasi
Codes
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and III
(d) I, II, III and IV
Answer : d
Question 59. The Mughal rulers installed on the throne with the help of Sayyid brothers were
I. Farrukhsiyar
II. Muhammad Shah
III. Shah Jahan II
IV. Rafi-ud-Darajat
Codes
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) I and IV
(d) All of these
Answer : c
Question 60. Arrange the following in their chronological order by selecting the correct answer from the codes given below [UPPSC 2018]
I. Muhammad Shah
II.Jahandar Shah
III. Alamgir II
IV.Ahmad Shah
Codes A B C D A B C D
(a) I III IV II
(b) II I IV III
(c) III I II IV
(d)IV II III I
Answer : b
Explore More MCQs Below
Ancient History
- Historical Sources and Pre-Historic Period
- Indus Valley Civilisation
- The Vedic Era and Mahajanapadas
- Religious Movements of 6th Century BCE
- Mauryan and Post-Mauryan Period
- The Gupta and the Post-Gupta Period
- Early Medieval Period (800-1200 CE)
- Sangam Period
Medieval History
- Arab and Turkish Invasion
- Delhi Sultanate
- Vijaynagara and Bahamani Kingdoms
- Emergence of Provincial Kingdoms (North and South India)
- Religious Movements of 15th and 16th Century CE
- Mughal Empire
- Post-Mughal Period (1707-1857)|
Modern History
- Rise of New States
- Advent of European Companies in India
- British Policies and Its Economic Impact in India
- Peasants, Tribal and Trade Union Movements
- Socio-Religious and Cultural Reforms
- Development of Press and Education System in Modern India
- Revolt of 1857
- Indian National Movement Phase-I (1885-1905)
- Indian National Movement Phase-II (1905-1919)
- Indian National Movement Phase-III (1919-1947)
- Communalism and Leftist Politics
- The British Governor Generals and Viceroys
Geography
World Geography
- Universe and Solar System
- Earth
- Geomorphology
- Climatology
- Oceanography
- Biogeography
- Agriculture Geography
- Minerals and Energy Resources
- Industry and Transport
- Social and Cultural Geography
- Continent and Countries
Indian Geography
- General Introduction of India
- Geological Structure of India
- Physical Division of India
- Drainage System of India
- Climate of India
- Natural Vegetation and Wildlife
- Soils of India
- Agriculture, Irrigation and Animal Husbandry in India
- Minerals and Energy Resources of India
- Industries and Research Centres in India
- Transportation and Communication
- Human Resources
- States and Union Territories of India
Environment and Ecology
- Environment and Ecology
- Pollution
- Climate Change
- Biodiversity
- Environmental Planning and Management
- Sustainable Development and Natural Disaster
Indian Polity
- Constitutional Development
- Framing of Indian Constitution
- The Preamble
- Citizenship and Union and Its Territory
- Fundamental Rights
- Directive Principles of State Policy
- Fundamental Duties
- Union Executive
- The Union Legislature
- Judiciary
- State Administration
- Centre-State Relationship
- Local Self Government
- Electoral System and Party System
- Constitutional and Non-Constitutional Bodies
- Emergency Provisions
- Official Language
- Constitutional Amendment and Special Provision for States
Indian Economy
- Basic Concepts and Structure of Indian Economy
- National Income and Economic Development
- Economic Planning
- Poverty, Unemployment and Related Schemes
- Indian Agriculture
- Indian Industries and Industrial Policy
- Money and Banking
- Financial Market
- Public Finance
- Balance of Payment and Foreign Investments
- International Financial Institutions