The Union Legislature MCQ Questions with Answers

Question 1 : Indian Parliament consists of 

a) Lok Sabha and Rajya Sabha
b) Lok Sabha, Rajya Sabha and Prime Minister
c) Speaker and Lok Sabha
d) President and both the Houses (Lok Sabha and Rajya Sabha)

Answer : d

Question 2 : The Parliament of India consists of

a) President, House of the People and Council of states
b) House of the People
c) House of the People and Council of States
d) Council of States

Answer : a

Question 3 : House of Indian Parliament are prorogued by whom?

a) Speaker of Lok Sabha
b) Chairman of Rajya Sabha
c) Prime Minister of India
d) President of India

Answer : d

Question 4 : The Indian Parliament should meet at least ……….

a) once a year
b) twice a year
c) thrice a year
d) four times in a year

Answer : b

Question 5 : The most important feature of the Indian Parliament is that

a) it is the Union Legislature in India
b) it also comprises of the President
c) it is bicameral in nature
d) the Upper House of the Parliament is never dissolved

Answer : b

Question 6 : The Parliament can make any law for whole or any part of India for implementing international treaties

a) with the consent of all the states
b) with the consent of Majority of states
c) with the consent of the states concerned
d) without the consent of any state

Answer : d

Question 7 : The Parliament can legislate on a subject in the state list

a) by the wish of the President
b) if the Rajya Sabha passes such a resolution
c) under any circumstances
d) by asking the legislature of the concerned state

Answer : b

Question 8 : The Parliament can legislate on the subject in the State list if the

a) President issues an order authorising it to do so
b) Supreme Court gives authority to the Parliament in this regard
c) Rajya Sabha passes a resolution by two-third of its members present and voting, declaring it expedient to legislate on a matter in the national interest
d) Prime Minister issues a special order

Answer : c

Question 9 : A Parliamentary system of Government is one in which 

a) all political parties in the Parliament are represented in the Government
b) the Government is responsible to the Parliament and can be removed by it
c) the Government is elected by the people and can be removed by them
d) the Government is chosen by the Parliament but cannot be removed by it before completion of a fixed term

Answer : c

Question 10 : There is a Parliamentary System of Government in India because the

a) Lok Sabha is elected directly by the people
b) Parliament can amend the Constitution
c) Rajya Sabha cannot be dissolved
d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha

Answer : d

Question 11 : The main advantages of the Parliamentary Form of Government is that

a) the executive and legislature work independently
b) it provides continuity of policy and is more efficient
c) the executive remains responsible to the legislature
d) the head of the government cannot be changed without election

Answer : c

Question 12 : Which one of the following statements is correct regarding Parliamentary Form of Government?

a) The Legislature is responsible to Judiciary
b) The Legislature is responsible to Executive
c) The Legislature and the Executive are independent
d) None of the above/more than one of the above

Answer : d

Question 13 : Which Article of Indian Constitution gives power to the Parliament to amend the Constitution?

a) Article 352
b) Article 356
c) Article 360
d) Article 368

Answer : d

Question 14 : Which one of the following provisions deals with the privileges and immunities of the members of parliament under the Constitution of India?

a) Article 104
b) Article 105
c) Article 82
d) Article 117

Answer : b

Question 15 : The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in

a) the President of India
b) the Parliament
c) the Chief Justice of India
d) the Law Commission

Answer : b

Question 16 : The powers, privileges and immunities of either House of Parliament and of its Committee and Members have mainly be laid down in Article …….. of the Constitution of India

a) 115
b) 107
c) 105
d) 102

Answer : c

Question 17 : Constitutional government by definition is a 

a) government by legislature
b) popular government
c) multi-party government
d) limited government

Answer : d

Question 18 : Which of the following shall cause every recommendation made by the Finance Commission to be laid before each House of Parliament?

a) The President of India
b) The Speaker of Lok Sabha
c) The Prime Minister of India
d) The Union Finance Minister

Answer : a

Question 19 : Which one of the following characteristics is not true for Unitary form of Government?

a) Swift decision
b) Flexible
c) Ideal for large countries
d) Uniformity of laws

Answer : c

Question 20 : Besides representation, the Parliament of India is also a deliberative body with diverse functions. Which one among the following is not a function of the Parliament of India?

a) Ventilating the grievances of the people
b) Executing major policy decisions
c) Holding the government accountable for its actions and expenditure
d) Amending the Constitution

Answer : c

Question 21 : Which one of the following about the Parliament of India is not correct?

a) The Parliament consists of the President, the Lok Sabha and the Rajya Sabha
b) There are not nominated members in the Lok Sabha
c) The Rajya Sabha cannot be dissolved
d) Some members of the Rajya Sabha are nominated by the President

Answer : c

Question 22 : Which one of the following is not collective privilege of the members of Parliament?

a) Freedom of debates and proceedings
b) The right to regulate the internal matters of the Parliament
c) Freedom from attendance as witness
d) The privilege of excluding strangers from the house

Answer : c

Question 23 : Who said, “Parliamentary system provides a daily as well as a periodic assessment of the Government”?

a) BR Ambedkar
b) BN Rau
c) Jawaharlal Nehru
d) Rajendra Prasad

Answer : a

Question 24 : In a parliamentary democracy, the

a) Executive controls the Legislature
b) Executive and Legislature are strictly separate
c) Judiciary controls both Legislature and Executive
d) Legislature controls the Executive

Answer : d

Question 25 : In which year simultaneous elections both for Lok Sabha and all State Legislative Assemblies were not held?

a) 1952
b) 1971
c) 1957
d) 1962

Answer : b

Question 26 : The quorum to constitute a sitting of the Lok Sabha is ……… of the total number of Member of the House under Article 100(3) of the Constitution of India

a) one-tenth
b) one-fifth
c) one-third
d) half

Answer : a

Question 27 : With reference to Indian Parliament, which one of the following is not correct?

a) The Appropriation Bill must be passed by both the Houses of Parliament before it can be enacted into law
b)  No money shall be withdrawn from the Consolidated Funds of India except under the appropriation made by the Appropriation Act
c) Finance Bill is required for proposing new taxes but no other Bill/Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation
d) No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President

Answer : a

Question 28 : Which organ of the government consists of elected representative of people?

a) Media
b) Legislature
c) Judiciary
d) All options are correct

Answer : b

Question 29 : The Chairman of the Public Accounts Committee in the Indian Parliament is

a) the Leader of the Opposition Party
b) the Speaker of Lok Sabha
c) the Deputy Speaker of Lok Sabha
d) the Chairman of Rajya Sabha

Answer : a

Question 30 : For election of the Lok Sabha, a nomination paper can be filled by

a) anyone residing in India
b) a resident of the constituency from which the election is to be contested
c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency
d) any citizen of India

Answer : c

Question 31 : In Indian Parliament, under which condition a House can declare the seat of a member vacant?

a) If member is absent from all meetings of the house for 60 days continuously
b) If member is absent from all meetings of the house for 45 days continuously
c) If member is absent from all meetings of the house for 30 days continuously
d) If member is absent from all meetings of the house for 21 days continuously

Answer : a

Question 32 : Members of Parliament Local Area Development Scheme (MP-LADS) was introduced in December ………

a) 2014
b) 2004
c) 1991
d) 1993

Answer : d

Question 33 : With reference to the funds under Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS), which of the following statements are not correct?

a) MPLADS funds must be used to create durable assets like physical infrastructure for health, education etc.
b) A specified portion of each MP’s fund must benefit SC/ST populations
c) MPLADS funds are sanctioned on yearly basis and the unused funds cannot be carried toward to the next year
d) The district authority must inspect at least 10% of all works under implementation every year

Answer : c

Question 34 : Which one of the following is not a feature of Indian federalism?

a) There is an independent judiciary in India
b) Powers have been clearly divided between the Center and the States
c) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha
d) It is the result of an agreement among the federating units

Answer : d

Question 35 : Consider the following statements

I. The Parliament of India can place a particular law in the 9th schedule of the Constitution of India
II. The validity of law placed in 9th schedule cannot be examined by any court and no judgement can be made on it

Which of the following statements given above is/are correct?

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

Answer : a

Question 36 : Consider the following statements regarding the Parliament

I. The provision for the calling Attention Notices was first made in the year 1954
II. Notice of calling Attention have been given by members in writing by 10:00 AM
III. A member can give not more than one calling Attention Notice for any one sitting

Which of the following statements given above is/are correct?

a) I and II
b) Only II
c) Only III
d) None of these

Answer : a

Question 37 : With reference to the Parliament of India, consider the following statements

I. A private member’s bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India
II. Recently, a private member’s bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history

Which of the following statements given above is/are correct?

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

Answer : d

Question 38 : Which of the following statement(s) regarding Indian federal system is/are correct?

I. All States have equal representation in the Rajya Sabha
II. Consent of a State is not required for altering its boundaries
III. There is no dual citizenship in India

Which of the following statements given above is/are correct?

a) I, II and III
b) II and III
c) I and III
d) Only II

Answer : b

Question 39 : According to Article-79 of the Constitution of India, which of the following is/are described as a part of Parliament of India?

I. The House of the People
II. The Council of States
III. The President of India

Which of the following statements given above is/are correct?

a) Only I
b) I and II
c) II and III
d) All of the above

Answer : d

Question 40 : Consider the following statements.

I. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get at least 50% of the votes polled, to be declared elected
II. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker’s post goes to the majority and the Deputy Speaker’s to the opposition

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

Answer : d

Question 41 : In India, which among the following can be amended by Special majority of Parliament and Consent of States?

I. Election of President and its manner
II. Any of the lists in Seventh Schedule
III. Amendment in Fundamental Right

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) I, II and III

Answer : c

Question 42 : Overseas Indians can exercise Franchise in an election to the Lok Sabha under which of the following conditions?

I. They must be citizens of India
II. Their names must figure in the electoral roll
III. They must be present in India to vote

Which of the following statements given above is/are correct?

a) I, II and III
b) II and III
c) I and II
d) Only I

Answer : b

Question 43 : Assertion (A) : Under Article-368 the Parliament can amend any part of the Constitution
Reason (R) : The Parliament is the Supreme Legislature body elected by the people of India

a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true

Answer : a 

Question 44 : In which year was Rajya Sabha constituted for the first time?

a) 1950
b) 1951
c) 1952
d) 1953

Answer : c

Question 45 : What are the maximum number of seats for Rajya Sabha in India?

a) 245
b) 252
c) 260
d) 250

Answer : d

Question 46 : The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of Chhattisgarh is ……

a) 3
b) 5
c) 11
d) 16

Answer : b

Question 47 : In Rajya Sabha, the States have been given seats

a) in accordance with their population
b) equality
c) on the basis of population and economic position
d) on the basis of present economic status

Answer : a

Question 48 : According to Indian Constitution, the State Legislatures elect the

a) Members of Lok Sabha
b) Members of Rajya Sabha
c) Chief Justice of High Court of the State
d) Attorney General of India

Answer : b

Question 49 : According to Article 80 of Indian Constitution, Rajya Sabha can have a maximum strength of 250 members. Out of these 250 members how many representatives of States and Union Territories?

a) 230
b) 236
c) 238
d) 242

Answer : c

Question 50 : Rajya Sabha has equal powers with Lok Sabha in

a) the matters of creating new All India Services
b) amending the Constitution
c) the removal of the government
d) making cut motions

Answer : b

Explore More MCQs Below

Ancient History

Medieval History

Modern History

Geography

World Geography

Indian Geography

Environment and Ecology

Indian Polity

Indian Economy

Science and Technology

Miscellaneous